ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 11.09.2014

Gevoelige e-mail met derde in bcc: buiten?

E-mailen naar familie en kennissen op het werk kan soms gevaarlijk zijn. Stel dat er op die manier gevoelige info over het bedrijf naar buiten komt. Is dat dan een motief voor ontslag om dringende reden? Een recent arrest licht toe...

Wat is er gebeurd?

Een werkneemster ontving een document met de streefcijfers die ze het volgende jaar moest proberen te halen. In een bijlage bij dit document werd ook de omzet van het bedrijf, opgesplitst per productcategorie, opgenomen. De werkneemster zond deze e-mail, inclusief de bijlage, door naar enkele medewerkers en ze zette haar echtgenoot, die bij een concurrerende firma werkt, in bcc op zijn werkadres. Toen het ICT-team dit tien dagen later vaststelde, werd de werkneemster om dringende reden ontslagen. Zij vecht het ontslag echter aan. Ze geeft toe dat ze een ‘onachtzaamheid’ beging, maar die was volgens haar niet zo erg dat het zo’n zware sanctie zou rechtvaardigen.

Wat heeft de rechter gezegd?

Nadat het ontslag om dringende reden al een eerste keer aanvaard werd (arbrb. Brussel, 25.03.2013) doet ook het arbeidshof dat. Volgens het hof was het nl. duidelijk dat de werkgever veel belang hechtte aan de vertrouwelijkheid van de strategische plannen, vermits het vertrouwelijkheidsbeding van het contract een volle pagina besloeg en de partijen erin bevestigden dat de vertrouwelijkheid essentieel was. Bovendien werd in het arbeidsreglement ook nog eens gezegd dat de schending van het beding een motief voor ontslag om dringende reden vormde. Dat de werkneemster haar ongenoegen wilde delen met haar echtgenoot, was ten slotte geen excuus voor het feit dat ze een e-mail met dergelijke vertrouwelijke informatie had verzonden naar een account van een concurrent. Opmerkelijk is wel dat er in deze zaak niet gediscussieerd werd over de vraag of de werkgever de mails wel mocht controleren/lezen. ..

Wat moet u ervan onthouden?

Ook ontslag voor onbewuste inbreuk... Vertrouwelijke gegevens bekendmaken aan derden is verboden. Dat staat zelfs met zoveel woorden in de Wet op de arbeidsovereenkomsten (art. 17) . Bij inbreuken op dit verbod denkt men echter meestal aan het ‘bewust’ publiek maken van gegevens door ze formeel aan een concurrent te bezorgen. Uit dit arrest blijkt nu echter dat ook het ‘onbewust’ overmaken van zulke gegevens al kan volstaan.

Tip. Ook al staat het verbod om vertrouwelijke gegevens bekend te maken al in de wet, toch is het nuttig om het nog in het contract en/of het arbeidsreglement te hernemen. Het versterkt nl. uw positie in een mogelijke juridische procedure.

... zelfs door een e-mail in (b)cc. E-mailen is een snelle manier van communiceren. Net daarom is het echter ook een ‘gevaarlijke’ manier: een onhandigheidje is vlug begaan, zeker als men mensen in cc (copy) en a fortiori in bcc (blind copy) zet. Uit dit arrest blijkt echter dat de rechter het respecteren van de vertrouwelijkheid toch nog hoger inschat dan het excuus van “ ik stond er niet bij stil” .

Tip. Het kan nuttig zijn, lees: preventief werken, om in uw e-mailpolicy regels op te nemen rond het gebruik van cc en bcc. Zo kunt u het ene bv. verbieden wat externe mail betreft en het andere ‘tout court’ verbieden (of technisch onmogelijk maken).

Download een vertrouwelijkheidsbeding en een e-mailpolicy van http://tipsenadvies-personeel.be/download – code PS 21.03.02.

Arbeidshof Brussel, 22.04.2014. De uitspraak is pro de werkgever.

In een recente zaak werd het ontslag om dringende reden aanvaard van iemand die een e-mail met financiële info naar collega’s stuurt en zijn partner, die bij een concurrent werkt, in bcc zet. Het zal echter zoals steeds van de appreciatie van de zwaarte van de feiten afhangen, voorzie daarom in schriftelijke afspraken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878