CONTROLE & GESCHILLEN - 11.09.2014

Vermijd een proces tegen de fiscus…

Wint u een proces tegen de fiscus, dan zou u geen zgn. rechtsplegingsvergoeding meer krijgen. Reden te meer dus om de rechtbank te vermijden, maar hoe?

De rechtbank beter vermijden? Sowieso sleept een rechtszaak meestal jaren aan en kost het u een hoop geld. Bovendien zou daar nu via een recente wet (wet van 25.04.2014, BS 18.08.2014) nog bijkomen dat de forfaitaire tegemoetkoming in uw proceskosten – wanneer u een zaak wint – afgeschaft wordt voor processen tegen de staat en dus ook voor een rechtszaak tegen de fiscus. Die wet wordt waarschijnlijk nog aangepast, maar kunt u een proces vermijden, dan is dat eigenlijk vaak beter!

De zgn. bemiddelingsdienst als alternatief? Die bemiddelingsdienst is een autonome dienst binnen de FOD Financiën, die probeert om bij geschillen tussen de fiscus en de belastingplichtige de standpunten met elkaar te verzoenen. De dienst werkt naar eigen zeggen in alle objectiviteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid en volgens een enquête uit 2012 is 85% van de ‘gebruikers’ tevreden over de werking ervan!

Wanneer en waarvoor kunt u er een beroep op doen? De bemiddelingsdienst is bevoegd voor alle geschillen inzake inkomstenbelastingen, btw, registratie- en successierechten, douane en accijnzen en inzake het kadastraal inkomen. U kunt een beroep doen op de dienst in de fase van een bezwaarschrift of een aanvraag tot ambtshalve ontheffing (directe belastingen) of nadat u gereageerd heeft op een regularisatieopgave of een dwangbevel ontvangen heeft (btw, registratierechten, successierechten). U kunt dat dus nog niet in het controlestadium als u bv. een bericht van wijziging ontvangen heeft. Zo er al een uitspraak is over uw bezwaar of wanneer u al naar de rechtbank gestapt bent, gaat het ook niet meer.

Hoe doet u dat? De procedure is gratis. U kunt uw aanvraag indienen via brief, e-mail of fax. Aan het einde van de procedure krijgt u een niet-bindend bemiddelingsvoorstel. Kunt u zich daar niet in vinden, dan kunt u op dat moment nog altijd naar de rechtbank stappen.

Download de folder van de fiscale bemiddelingsdienst van http://tipsenadvies-vennootschap.be/download – code VE 06.19.01.

Vooraleer u beslist om naar de rechtbank te stappen, bekijkt u het best eerst in de bezwaarfase of u uw geschil met de fiscus niet kunt laten oplossen via de fiscale bemiddelingsdienst. Die procedure is immers gratis.


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878