VRUCHTGEBRUIK - 18.09.2014

Kosten vruchtgebruik aftrekbaar?

Een koppel laat door zijn vennootschap een villa bouwen in vruchtgebruik. De fiscus verwerpt de afschrijvingen. Cassatie is het daar echter niet mee eens…

Wat was er gebeurd? Een echtpaar heeft een vennootschap met als maatschappelijk doel de uitoefening van een verpleegpraktijk. Ze verlenen het vruchtgebruik op een stuk grond aan deze vennootschap, die er volledig op haar kosten een villa met zwembad op bouwt, waar ze haar maatschappelijke zetel vestigt. De villa wordt door het koppel behalve als woning, ook deels gebruikt als kantoor van de vennootschap. De controleur verwerpt alle afschrijvingen van het vruchtgebruik. De kosten zouden nl. geen beroepskosten zijn (art. 49 WIB 92) omdat de activiteiten van de vennootschap in het pand beperkt zijn tot administratieve en boekhoudkundige taken.

Fiscus krijgt ongelijk van Cassatie. Volgens de wet zijn afschrijvingen van materiële vaste activa aftrekbare beroepskosten (art. 52, 6° WIB 92) . Het begrip materiële vaste activa moet begrepen worden in de betekenis van de boekhoudwetgeving (art. 2, §7 WIB 92) en volgens die wetgeving behoren tot de materiële vaste activa “de andere zakelijke rechten die de vennootschap bezit op een onroerend goed dat zij bestemd heeft om duurzaam te worden gebruikt voor de bedrijfsuitoefening wanneer de vergoedingen bij aanvang van het contract werden vooruitbetaald” (art. 95, §1, III.A KB/W.Venn.) . Vermits het pand door de vennootschap gebruikt werd voor de bedrijfsuitoefening, zij het slechts gedeeltelijk, kan de fiscus de afschrijvingen niet volledig verwerpen.

Belang van dit arrest? Het volstaat dat uw vennootschap een deel van een gebouw in vruchtgebruik bv. als kantoor gebruikt opdat de afschrijvingen zeker in de mate van dat gebruik aftrekbaar zouden zijn. Een gebruik voor de ‘eigenlijke’ activiteit van de vennootschap hoeft niet.

Let op! Helaas laat dit cassatiearrest wel nog de mogelijkheid open dat de fiscus de afschrijvingen gedeeltelijk kan verwerpen, nl. in de mate van het privégebruik.

Download het cassatiearrest van 20 juni 2014 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 20.21.01.

Het volstaat volgens Cassatie dat uw vennootschap een deel van een gebouw in vruchtgebruik beroepsmatig (bv.als kantoor) gebruikt opdat de afschrijvingen ten minste in de mate van dat gebruik aftrekbaar zouden zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878