TANTIÈME - 18.09.2014

Kan de fiscus de aftrek van uw tantième verwerpen?

De fiscus blijkt steeds vaker moeilijk te doen over de aftrekbaarheid van tantièmes bij de vennootschap die ze toekent. Waarover valt de controleur en waarmee houdt u het best rekening om problemen zo veel mogelijk te vermijden?

Tantième is fiscaal gezien een loon

Winstuitkering. Uw vennootschap kan haar winst voor een bepaald boekjaar ‘reserveren’ binnen de vennootschap en/of uitkeren als dividend aan de aandeelhouders of als tantième aan de zaakvoerders of bestuurders.

Tip. Het hoeft niet enkel te gaan om de winst van het boekjaar zelf, ook de winst van vroegere boekjaren die gereserveerd werd, kan nog als dividend of tantième uitgekeerd worden.

Fiscaal? Een tantième is in principe een aftrekbare kost. Voor de zaakvoerder of bestuurder die het tantième krijgt, is het een loon.

Fiscus doet soms moeilijk over aftrek

Tantièmes aan natuurlijke personen. Daar kan de fiscus niet moeilijk over doen, want de wet zegt dat deze aftrekbaar zijn (art 195, §1 WIB) . Zij worden er ook tegen de normale tarieven (tot 50%) op belast, dus nóg zwaarder kan moeilijk .

Tantièmes aan vennootschappen. De tantièmes die toegekend worden aan een andere vennootschap liggen wel moeilijk bij de fiscus, in het bijzonder wanneer door die tantièmes belastbare winst verschuift van een winstgevende naar een verlieslatende vennootschap.

Voorbeeld. Vennootschap X heeft € 10.000 winst, vennootschap Y heeft € 20.000 verlies. X betaalt dus € 3.390 belasting (€ 10.000 x 33,99%) en Y betaalt geen belasting. Wanneer X aan Y een tantième toekent van € 10.000, betaalt geen van beide vennootschappen belasting, want X heeft dan geen belastbare winst meer (€ 10.000 - € 10.000 = € 0) en Y heeft nog altijd geen belastbare winst (- € 20.000 + € 10.000 = - € 10.000).

Aftrek geweigerd. De fiscus weigert dan soms de aftrekbaarheid van een tantième toegekend aan een andere vennootschap, met als argument dat het tantième niet beantwoordt aan de voorwaarden voor de aftrek van beroepskosten (art. 49 WIB 92) . Meer bepaald vindt de fiscus dan dat het onvoldoende bewezen wordt dat er in ruil voor het tantième ook effectief prestaties geleverd werden.

Hoe reageert u hierop?

Geen extra prestaties te bewijzen. De vennootschap die het tantième toekent moet in principe geen extra prestaties bewijzen die specifiek in ruil voor het tantième geleverd werden (Luik, 30.10.2013 en 21.05.2014) . Gewoon aantonen dat er bestuursprestaties geleverd werden, waarvoor eventueel ook al een vaste vergoeding betaald werd, is voldoende.

Algemene vergadering beslist. Cassatie stelt terecht dat de algemene vergadering vrij is om de modaliteiten van het tantième te bepalen. Zo kan ze bv. het tantième enkel toekennen aan de bestuurders die door hun prestaties bijgedragen hebben tot het resultaat van het boekjaar, ook als zij op het ogenblik van de jaarvergadering geen bestuurder meer zijn (Cass., 24.10.2013) .

Let op! Ken omgekeerd wel geen tantièmes uit de winsten van vorige boekjaren toe aan zaakvoerders of bestuurders die niet bijgedragen hebben aan die winsten omdat ze toen nog niet als zaakvoerders of bestuurders benoemd waren.

Download het arrest van het Hof van Cassatie van 24 oktober 2013 en het arrest van het hof van beroep van Luik van 21 mei 2014 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 20.21.02.

De fiscus doet vooral moeilijk over tantièmes toegekend aan een andere vennootschap, niet aan een natuurlijke persoon. Een tantième is fiscaal gezien een loon, maar u hoeft volgens recente rechtspraak geen extra prestaties te bewijzen die specifiek in ruil voor dat loon geleverd werden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878