AUTOKOSTEN - 15.09.2014

Een elektrische auto, ook voor u fiscaal voordelig?

U heeft gehoord dat elektrische auto’s niet enkel inzake verbruik, maar ook fiscaal gezien interessant zijn. Is dat effectief zo, ook wanneer u een eenmanszaak heeft? Welke fiscale spelregels gelden er ter zake?

Geen hogere aftrek van kosten

Alleen voor vennootschappen! Daar komt het kort gezegd inderdaad op neer. Koopt u een elektrische auto via een vennootschap, dan zijn de kosten van die auto, behalve voor de verbruikte elektriciteit, voor 120% aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor de kosten van een oplaadpunt.

Dan toch ook voor eenmanszaken? Neen, helaas niet! Het beroepsmatige deel van de kosten van een elektrische auto is ook slechts voor 75% aftrekbaar. Voor een eenmanszaak is er wat dat betreft dus geen enkel verschil tussen een gewone auto en een elektrische.

Let op! Dat geldt bovendien ook voor de elektriciteit die de auto verbruikt, aangezien deze door de fiscus als ‘brandstofkost’ beschouwd wordt (parl. vr., Luk Van Biesen, 20.03.2014). Die elektriciteit is dus ook maar voor 75% aftrekbaar.

Elektriciteitskosten opsplitsen. De elektriciteit die u beroepsmatig gebruikt voor andere doeleinden, is voor 100% aftrekbaar. Heeft u een elektrische auto, dan moet u dus uw elektriciteitskosten niet enkel opsplitsen in een privégedeelte en een beroepsgedeelte, maar dat laatste ook nog eens in een stuk ‘gewone’ beroepsmatige elektriciteit en beroepsmatige elektriciteit voor uw auto.

Tip. Aangezien er op uw elektriciteitsfactuur geen onderscheid gemaakt wordt tussen de ‘gewone’ elektriciteit en de elektriciteit voor uw auto, moet u zelf de kosten voor die laatste ramen op een ‘redelijk bedrag’. Gelukkig is die auto zeer zuinig...

Investeringsaftrek?Ook dat niet. Personenwagens, ook elektrische, zijn nl. uitgesloten van die extra fiscale aftrek (art. 75, 5° WIB 92) .

Geen voordelige regeling btw

Normaal max. 50% aftrekbaar. Dat kent u. De btw op de aankoop en de andere kosten van een auto zijn slechts aftrekbaar in de mate van het beroepsgebruik en dit is sowieso beperkt tot 50%.

Ook voor elektrische auto’s? Ja! Ook inzake btw is er dus geen verschil tussen een auto op benzine of diesel en een elektrische auto.

Belastingvermindering en ecobonus?

Belastingvermindering. Voor de privéaankoop van een elektrische auto had u vroeger recht op een belastingvermindering van 15% van de aanschaffingswaarde. Die belastingvermindering is evenwel afgeschaft voor aankopen van elektrische auto’s sinds 1 januari 2013.

Tip. Die belastingvermindering bestaat wel nog voor elektrische motorfietsen, driewielers en vierwielers. Personenwagens worden echter niet bedoeld met ‘vierwielers’, want het maximale gewicht voor zo’n vierwieler is, in lege toestand en zonder batterijen, slechts 400 kg. De maximale vermindering bedraagt € 4.990 voor een vierwieler en € 3.040 voor een motorfiets of driewieler.

Ecobonus. In het Waals gewest bestond er een zgn. ecobonus voor milieuvriendelijke auto’s, maar ook die is sinds 1 januari 2014 verleden tijd...

€ 0 BIV en lagere verkeersbelasting

Toch nog een beetje goed nieuws... Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van de belasting op de inverkeerstelling of zgn. inschrijvingstaks. U betaalt voor een elektrische auto ook minder verkeersbelasting, nl. het minimum van thans € 76,69.

In tegenstelling tot voor een vennootschap zijn de fiscale voordelen van een elektrische auto voor een eenmanszaak minimaal. U betaalt geen belasting op de inverkeerstelling (BIV) en ook minder verkeersbelasting, maar voor het overige zijn de fiscale regels dezelfde als voor auto’s die op benzine of diesel rijden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878