FISCAAL - 24.09.2014

Gederfde winst aftrekbaar als kost?

Een mogelijke stroomonderbreking in de winter impliceert voor velen een verlies aan inkomsten. Is die zgn. gederfde winst dan fiscaal aftrekbaar?

Zijn we erbij of niet? Dé vraag die iedereen bezighoudt, natuurlijk. Ook u heeft wellicht al snel even geverifieerd of uw gemeente mee ‘afgeschakeld’ wordt ingeval de elektriciteitstoevoer deze winter daadwerkelijk onderbroken zal worden. Heeft u effectief ‘prijs’, dan is een verlies aan inkomsten uiteraard niet denkbeeldig.

Verguldt de fiscus de pil? Niet echt. Een verlies aan inkomsten is op zich immers fiscaal niet aftrekbaar. Uiteraard wordt u niet belast op die verloren inkomsten –  dat zou er nog aan mankeren natuurlijk – maar de aldus gederfde winst is zelf ook niet aftrekbaar. Die niet-behaalde winsten zitten m.a.w. sowieso niet in uw belastbare inkomsten en dus kunnen ze er ook niet uitgehaald worden via een of andere aftrek.

Niet vergelijkbaar met een oninbare factuur? Neen, toch niet. Een factuur volgt eerst en vooral al op een effectieve levering of dienstprestatie. U heeft in dat geval m.a.w. wel degelijk werk geleverd. Het gefactureerde bedrag komt bovendien onmiddellijk in uw omzet en dus in uw belastbare inkomsten, ongeacht of dat reeds betaald werd of niet. Een oninbare factuur wordt in eerste instantie m.a.w. ook geboekt. Gederfde inkomsten daarentegen worden gewoonweg niet gefactureerd en bijgevolg ook niet geboekt.

Oninbare factuur wel aftrekbaar. Dat is daar dan inderdaad het onmiddellijke gevolg van. Blijkt na verloop van tijd dat een factuur niet geïnd kan worden, bv. omdat de klant failliet gegaan is, dan mag dat gefactureerde bedrag terug uit uw belastbare inkomsten gehaald worden. Concreet betekent dit dan m.a.w. dat een oninbare factuur fiscaal wel aftrekbaar is.

Tip. Dit geldt niet alleen voor de fiscus, maar ook voor de Btw. Is de klant failliet, dan kunt u de btw op die factuur m.a.w. recupereren.

Extra kosten door stroomafschakeling wel aftrekbaar! Dat spreekt ergens voor zich, natuurlijk. Alle extra uitgaven die u doet om de gevolgen van een stroomonderbreking zo veel mogelijk te beperken, zijn in principe wel fiscaal aftrekbaar. Vereist is dan uiteraard wel dat die extra uitgaven beroepsmatig zijn, maar zover was u natuurlijk ook al.

Verloren inkomsten zitten sowieso niet in uw belastbare inkomsten en kunnen er dus niet uitgehaald worden via een aftrek van gederfde winst. Een oninbare factuur daarentegen is wel geboekt en dus ook aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878