RECHT - ADVOCAAT - 11.09.2014

Commotie over de RPV en advocaatkosten…

Bedoeling was om de fiscus geen rechtsplegingsvergoeding (RPV) meer te laten betalen als hij door de rechter teruggefloten werd. In welke mate compenseert die RPV de advocaatkosten? We plaatsen alles in een juist perspectief...

De zgn. rechtsplegingsvergoeding

De verliezer betaalt het gelag. Zo is het! Komt het tot een rechtszaak, dan draait de partij die de zaak verliest op voor de gerechtskosten. De rechter zal hem ook verplichten om tussen te komen in de advocaatkosten van de winnaar en dus die zgn. rechtsplegingsvergoeding (RPV) te betalen.

De fiscus echter niet. Een nieuwe reeds goedgekeurde wet voorzag inderdaad dat de fiscus u toch geen RPV moest betalen als de rechter de fiscus zou terugfluiten. Als ú echter aan het kortste eind zou trekken, dan moest u wél die RPV betalen in de mate waarin de fiscus een beroep deed op een advocaat om de zaak voor de rechter te bepleiten.

Let op! Die ‘vrijstelling’ zou ook gelden in het geval dat u als werkgever een zaak tegen de RSZ won. Ook dan zou u niet moeten rekenen op de betaling van die RPV ( wet, 25.04.2014; BS 19.08.2014) .

Tip. Het goede nieuws is dat de wet nog niet in werking getreden is en dat de politici door de publieke verontwaardiging beslist hebben om de nieuwe regeling ‘on hold’ te zetten en alles nog eens te herbekijken. Wordt vervolgd…

In welke mate een compensatie?

Al uw advocaatkosten terugbetaald? Neen, verre van! Reken er dus niet op dat als u een zaak wint tegen een klant, leverancier, ex-werknemer, enz., u dan de afrekening van uw advocaat integraal naar de tegenpartij kunt doorschuiven.

Tip. Omgekeerd riskeert u uiteraard ook niet dat u, als u de zaak verliest, naast uW eigen advocaat, ook nog die van uw klant, leverancier, enz. volledig zal moeten betalen.

Een beperkt forfait, in functie van de inzet. Zo is het! Het tarief hangt af van de inzet van de zaak. Eist een klant een schadevergoeding van bv. € 5.000 omwille van een zogezegd in uw horeca-zaak opgedane voedselvergiftiging, dan bedraagt de RPV in principe € 715. Dat gaat hem meer kosten aan advocaatkosten, al gesteld dat hij de zaak wint. Terwijl u in het kader van uw BA uitbating in principe geniet van ‘gratis’ rechtsbijstand…

U vindt de RPV-tarieven op http://tipsenadvies-middenstand.be/download – code MI 06.11.04.

Tip. Die RPV-forfaits zijn al sinds 2011 ongewijzigd. Een particuliere klant moet niet rekenen op meer omdat hij tegenwoordig ook nog 21% btw moet betalen op het ereloon van zijn advocaat. Hij zal wel twee keer nadenken vooraleer een voor u aanvaardbare commerciële regeling af te wijzen…

Protesteer zelf verstandig! Daar doet u inderdaad goed aan. Heeft u bv. klachten over de door een aannemer uitgevoerde werken, protesteer dan zijn factuur, maar blijf redelijk bij het inhouden van een ‘waarborg’ (bv. € 2.500 van de € 5.000) tot alles wél in orde is. Betaal het onbetwiste deel. Zo beperkt u de inzet van een eventuele rechtszaak omwille van een onbetaalde factuur en dus daalt ook het RPV-tarief (van € 990 naar € 440).

Tip. Houd gerust iets te veel in. Blijkt dat achteraf wel degelijk in verhouding te zijn met hetgeen u terecht betwist had en dus redelijk, dan zal u weliswaar een deel moeten bijbetalen, maar zal u voor de rechter toch als winnaar uit de bus komen en de RPV opstrijken (Gent, 31.05.2013) .

Let op! Betaalde u ‘ten onrechte’ helemaal niets, dan riskeert u als verliezer te worden bestempeld.

Zelfs als u een zaak wint, krijgt u via die RPV uw advocaatkosten maar beperkt gecompenseerd. U doet er in dat verband dan ook goed aan om facturen die u betwist, verstandig te protesteren. Betaalt u het onbetwiste deel, dan komt u in principe als winnaar uit de bus en krijgt u die RPV i.p.v ze te moeten betalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878