FISCAAL - BTW - 24.09.2014

Voor wie zelf zijn btw-aangifte invult…

Zelf invullen of voorbereiden. Dat moet uiteraard correct gebeuren. Meestal vult u dezelfde roosters in. Soms zijn er echter twijfelgevallen…

Nieuwe toelichting door de Btw zelf. De FOD Financiën publiceerde onlangs inderdaad een nieuwe brochure met daarin o.m. een lijvige bespreking van de diverse roosters van de btw-aangifte. Handig…

U vindt de toelichting bij de btw-aangifte op http://tipsenadvies-middenstand.be/download – code MI 06.12.08.

Rooster 00 ingevuld: knipperlicht? Het trekt wellicht de aandacht van uw btw-controleur. Zelden moet u daar immers als middenstander iets invullen, tenzij u bv. dagbladhandelaar bent (verkoop van dag- en weekbladen en prepaidtelefoonkaarten komen in rooster 00).

Huurinkomsten zaal. Die moet u daar mogelijk ook invullen, echter alleen indien u een zaaltje verhuurt zonder dat u daarbij voor enige bediening zorgt. Verzorgt u wel de bediening in bv. uw feestzaal, dan geldt voor de aangerekende huur immers het 21%-btw-tarief.

Let op! Vult u in rooster 00 toch huurinkomsten in, dan zal uw btw-controleur checken of u voor alle kosten van die zaal (bv. factuur van renovatie) de btw-aftrek beperkt. Geen btw aanrekenen, betekent immers ook geen btw kunnen aftrekken.

Cadeaubonnen factureren. Stel, een firma vraagt u om cadeaubonnen te bezorgen om uit te delen aan haar medewerkers. Zij kunnen die bonnen dan in uw zaak besteden. U mag in dat geval geen btw aanrekenen op die factuur (ook niet aan het 0%-tarief), maar moet ‘handeling buiten de werkingssfeer van de btw’ vermelden. Vult u het gefactureerde bedrag ten onrechte in onder rooster 00, dan riskeert u een boete.

Tip. Hetzelfde geldt als u bv. een schadevergoeding aanrekent en dat bedrag in rooster 00 opneemt.

Gebruik in twijfelgevallen de toelichting van de Btw zelf. Check bv. goed of u bepaalde bedragen wel correct in rooster 00 invult.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878