KLEIN BESCHRIJF - 29.09.2014

Kunt u het ‘klein beschrijf’ ook weer verliezen?

Koopt u een woning met zgn. klein beschrijf, dan moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Verliest u dat gunsttarief sowieso weer wanneer die voorwaarden achteraf niet meer nagekomen worden? De minister verduidelijkt...

Dubbele termijn bij klein beschrijf

Klein beschrijf? Koopt u een zgn. bescheiden woning met een kadastraal inkomen (ki) van in principe maximaal € 745, dan heeft u recht op het zgn. klein beschrijf. U betaalt dan slechts 5% (of 6%) registratierechten i.p.v. 10% in Vlaanderen of 12,5% in Wallonië (in Brussel bestaat het klein beschrijf niet meer).

Tweemaal drie jaar. Een bijkomende voorwaarde is echter dat u binnen de drie jaar na de datum van de notariële akte op het adres van die woning ingeschreven bent én dat u daar ten minste drie jaar zonder onderbreking ook ingeschreven blijft (art. 60 W.Reg.) .

Anders bijbetalen... Voldoet u niet aan die voorwaarde, dan moet u het verschil tussen het gunsttarief dat u betaald heeft en het normale tarief van 10% of 12,5% bijbetalen. Bovendien kan daar ook nog een boete bovenop komen.

Behalve bij overmacht. U ontsnapt echter aan die bijbetaling en boete wanneer het niet naleven van de voorwaarde te wijten is aan overmacht. De minister heeft enige toelichting gegeven over de situaties die als overmacht aanvaard kunnen worden (parl. vr. nr. 768, Van Biesen, 13.02.2014) .

Wanneer kunt u overmacht inroepen?

Drie elementen. Beroept u zich op overmacht, dan moet u het bestaan bewijzen van een onvoorzienbare en onafwendbare gebeurtenis die het naleven van de voorwaarde onmogelijk maakt. Volgens de minister zijn er zes soorten gebeurtenissen die door de fiscus in principe als overmacht aanvaard worden. Even kijken welke dat zijn...

Overlijden. Bedoeld wordt een natuurlijk overlijden of de zelfmoord van u of de persoon met wie u het huis gekocht heeft of van een van uw kinderen die met u samenwonen en/of gedomicilieerd zijn op hetzelfde adres.

Ziekte. Een ernstige ziekte of een ernstig ongeluk van uzelf of van een van de andere hierboven vermelde personen is een tweede soort gebeurtenis die als overmacht beschouwd kan worden.

Werk. Een derde gebeurtenis die overmacht kan uitmaken is een ‘significante’ verplaatsing van de werkplaats uitgaande van de werkgever of het verlies van werk van u en/of de persoon met wie u het huis gekocht heeft.

Financiën. Financiële problemen kunnen ook overmacht zijn, op voorwaarde dat ze niet door u opgezet werden en niet van tijdelijke aard zijn.

Einde relatie. Het einde van uw huwelijk of van een wettelijke of voldoende stabiele feitelijke samenwoning is de vijfde soort gebeurtenis die overmacht kan uitmaken.

Juridische stoornis. Tot slot kan ook een juridische stoornis, bv. een onteigening voor het openbaar nut, als overmacht aanvaard worden.

Enkel deze gebeurtenissen? Neen, ook andere gebeurtenissen kunnen overmacht uitmaken, maar u zal dan wel behoorlijk sterke argumenten moeten hebben om de fiscus te overtuigen.

Let op! De fiscus beslist naar eigen inzicht of er al dan niet sprake is van overmacht.

Tip. U kunt desgevallend tegen de beslissing van de fiscus nog in beroep gaan bij het hoofdbestuur of ermee naar de fiscale bemiddelingsdienst of de rechtbank stappen.

Voldoet u achteraf niet meer aan de voorwaarden voor het klein beschrijf ingevolge ‘overmacht’, dan verliest u dat gunsttarief niet. De minister verduidelijkt wat er onder ‘overmacht’ valt, nl. o.a. een ernstige ziekte of een echtscheiding. Tegen een negatieve beslissing van de fiscus kunt u nog in beroep gaan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878