ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 24.09.2014

Opletten als u een geërfd pand wilt verkopen?

U bent van plan om het huis dat u recentelijk geërfd heeft van uw vader, te verkopen. Pas daar maar mee op, zeggen sommigen, of u betaalt er twee keer belastingen over. Wat bedoelt men precies en klopt het eigenlijk wel?

Twee keer belastingen?

Eerst successierechten? Inderdaad, daar kunt u nu eenmaal niet naast. Op alles wat u erft, zijn er in principe successierechten verschuldigd, al vallen de tarieven in rechte lijn ter zake best nog wel mee. Zo betaalt u in Vlaanderen 3% op de eerste schijf tot € 50.000, vervolgens 9% op de schijf tot € 250.000 en 27% op alles daarboven.

Tip. In Vlaanderen wordt de erfenis altijd eerst opgesplitst in een roerend en een onroerend gedeelte. Vervolgens worden de verschuldigde successierechten dan berekend op die twee delen afzonderlijk, wat uiteraard voordeliger is dan wanneer er op de totaliteit berekend zou worden.

Belast bij verkoop binnen de vijf jaar? Neen, toch niet. In principe kan er inderdaad wel een belasting verschuldigd zijn op de winst of zgn. meerwaarde bij de verkoop van een pand binnen de vijf jaar, maar... dat geldt niet voor een pand dat men geërfd heeft.

Let op! Heeft u het pand van uw vader gekregen via een schenking, dan is er dus mogelijk wel een meerwaardebelasting verschuldigd bij verkoop. Het is alleen in geval van een erfenis dat die regel ‘van de belasting bij snelle verkoop’ niet geldt.

Toch opletten als u het verkoopt!

Mogelijk wel extra successierechten! Daar schuilt inderdaad wel een mogelijk gevaar. Op het moment waarop de aangifte in de successierechten ingediend wordt, moet er nl. een waarde bepaald worden voor dat huis. Op die opgegeven waarde worden dan in eerste instantie de successierechten berekend. Die waardering is echter niet definitief! Verkoopt u het pand kort daarop voor een veel hogere prijs dan die opgegeven waarde, dan zullen er namelijk bijkomende successierechten geëist worden en in principe ook een boete!

Concreet. U schat de waarde van het geërfde huis op € 200.000 en u verkoopt het een jaar later voor € 280.000. Op basis van de aangifte nalatenschap heeft u dan eerst successierechten betaald op die € 200.000. Na de verkoop zullen er echter bijkomende successierechten geheven worden op die bijkomende € 80.000 én een boete.

Tip. Doet u na de verkoop spontaan een bijkomende of zgn. bijvoeglijke aangifte in de successierechten voor die € 80.000, dan vermijdt u alleszins de boete. Bezorg de akte van verkoop van het huis dan ook het best zo snel mogelijk aan de notaris die de aangifte nalatenschap ingediend heeft, als dat een andere is dan de verkopende notaris.

Hoe die ‘dubbele’ successie vermijden?

Langer wachten met verkopen. Dat is inderdaad een optie. Die naheffing van successierechten op die € 80.000 in ons voorbeeld kan immers maar tot twee jaar na de datum van indiening van de aangifte van nalatenschap. Verkoopt u het huis pas na drie jaar, dan is er wat dat betreft dus geen enkel risico.

Voorafgaande schatting. In plaats van de waarde van het pand voor de aangifte successie zelf te bepalen, kunt u het inderdaad ook vooraf laten schatten door een door de fiscus aanvaarde expert. De waarde die hij dan bepaalt, is wel definitief! Schat hij het huis ook op € 200.000, dan moet u dus niets bijbetalen als u het binnen de twee jaar verkoopt voor € 280.000. Het nadeel is uiteraard wel dat u die schatter ook moet betalen.

Voor een geërfd huis riskeert u geen belastingen op de winst bij verkoop binnen de vijf jaar. U betaalt er alleen successierechten op, zij het achteraf mogelijk wel een extra keer als u het pand binnen de twee jaar verkoopt tegen een hogere prijs dan aangegeven. Die ‘dubbele’ successie is desgewenst echter vermijdbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878