DIVIDEND - 26.09.2014

Nu al een dividend uitkeren?

Als de zaken dit jaar goed gaan, dan vragen de aandeelhouders u misschien ook of het mogelijk is om alvast tussentijds een dividend uit te betalen.

Wat is dan het verschil tussen een interimdividend en een tussentijds dividend? Welke spelregels gelden er als uw bedrijf een interimdividend uitkeert?

Heeft u meer flexibiliteit als u opteert voor een tussentijds dividend? Wat zijn dan de mogelijkheden en de beperkingen?

Hoe boekt u de uitkering van zo’n interim- of tussentijds dividend correct? En wat als de algemene vergadering uiteindelijk toch minder dan het interimdividend toekent?

Interimdividend

Spelregels

De raad van bestuur kan in een nv, mits de statuten hem daartoe de bevoegdheid geven, een interimdividend uitkeren uit het resultaat van het lopende boekjaar (art. 618 W.Venn.) . Die uitkering is beperkt tot de winst van het lopende boekjaar plus de overgedragen winst (of eventueel min het overgedragen verlies). De beschikbare reserves kunnen alleen uitgekeerd worden nadat ze door de algemene vergadering ter beschikking gesteld werden via een overboeking naar de overgedragen winst.

Daarnaast mag het nettoactief na de uitbetaling ook niet lager liggen dan het gestorte kapitaal vermeerderd met alle reserves die volgens de wet of de statuten niet uitgekeerd mogen worden. Bij die berekening moet u de niet-afgeschreven kosten van oprichting, uitbreiding, onderzoek en ontwikkeling (behoudens in te motiveren uitzonderingsgevallen) in mindering brengen van het eigen vermogen (art. 617 W.Venn.) .

De uitkering kan ten vroegste gebeuren eens het boekjaar zes maanden oud is en op voorwaarde dat de jaarrekening voor het vorige boekjaar goedgekeurd werd. De raad van bestuur moet vooraf, a.d.h.v. een staat van activa en passiva (niet ouder dan twee maanden), vaststellen dat de winst voldoende is om een interimdividend uit te keren. Als er een commissaris is, dan moet die de staat nakijken en een verslag opmaken.

Boekhouding

Volgens de CBN (advies 2009/1) is een interimdividend een voorschot op de dividenduitkering bij het einde van het boekjaar. U boekt een interimdividend als volgt:

694 Vergoeding van het kapitaal

@ 471 Dividenden over het boekjaar

471 Dividenden over het boekjaar

@ 453 Ingehouden voorheffingen

471 Dividenden over het boekjaar

453 Ingehouden voorheffingen

@ 55 Kredietinstellingen

Als het interimdividend uiteindelijk hoger ligt dan het bedrag van het door de algemene vergadering vastgestelde jaardividend, moet u het verschil aanzien als een voorschot op het volgende dividend. U brengt het saldo dan in mindering van het eigen vermogen van de vennootschap:

14 Overgedragen winst (of verlies)

@793 Over te dragen verlies

De aandeelhouders moeten immers alleen het te veel ontvangen interimdividend terugbetalen als zij wisten dat de uitkering in strijd was met art. 617 en art. 618 W.Venn. Alleen dan heeft de vennootschap een vordering op de aandeelhouders.

TUSSENTIJdS dividend

Spelregels

De algemene vergadering kan (binnen de perken van art. 617 W. Venn.), ook binnen een bvba, te allen tijde beslissen om een tussentijds dividend toe te kennen. Terwijl een interimdividend uitgekeerd wordt uit de winst van het lopende boekjaar, wordt een tussentijds dividend betaald uit de uitkeerbare winst zoals die blijkt uit de jaarrekening voor het laatste afgesloten boekjaar. De uitkeerbare winst is de overgedragen of gereserveerde winst, in de mate waarin die niet tenietgedaan wordt door overgedragen verliezen. Het ICCI (Informatiecentrum voor het Bedrijfsrevisoraat) bevestigde uitdrukkelijk dat ook de overgedragen winst uitgekeerd kan worden als tussentijds dividend (advies 26.11.2012) .

Volgens de CBN is het aanbevolen om geen tussentijds dividend uit te keren tussen het einde van het boekjaar en de datum van goedkeuring van de jaarrekening, omdat anders de jaarrekening op het moment van goedkeuring niet meer strookt met de feitelijke toestand van de vennootschap (omdat met het tussentijds dividend geen rekening gehouden wordt in de jaarrekening), maar ook omdat u de toetsing aan de criteria van art. 617 W.Venn. niet kunt doorvoeren zolang de jaarrekening niet vastgesteld is.

Boekhouding

De boekingen zijn analoog met deze voor een interimdividend. Alleen is een tussentijds dividend zonder meer definitief, waardoor de problematiek dat het (interim)dividend mogelijk niet bevestigd wordt door de jaarvergadering, niet speelt.

  • In een nv kan de raad van bestuur uit de winst van het lopende boekjaar een interimdividend uitkeren als de statuten hem die bevoegdheid geven. Ook overgedragen winsten komen in aanmerking, reserves niet.
  • Met een tussentijds dividend heeft u vaak meer flexibiliteit. Een bijzondere algemene vergadering kan beslissen om beschikbare reserves of overgedragen winsten, zoals die blijken uit de laatste jaarrekening, uit te keren.
  • Een interimdividend betalen kan enkel als het boekjaar zes maanden oud is en mits de jaarrekening goedgekeurd werd. De CBN beveelt aan om ook geen tussentijds dividend uit te keren alvorens de vorige jaarrekening goedgekeurd is. In beide gevallen moet u rekening houden met de beperkingen van art. 617 W.Venn.
  • Als het uiteindelijke dividend lager ligt dan het interimdividend, dan is het saldo een voorschot op een volgend dividend.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878