PERSONEEL - VARIA - 11.09.2014

Papieren maaltijdcheques voortaan duurder?

Geeft u papieren maaltijdcheques aan uw personeel, dan heeft de uitgever ervan mogelijk aangekondigd dat u dat als werkgever vanaf 01.09.2014 meer zal kosten. Kan zo’n prijsverhoging zonder meer? Wat is er voor u van belang?

Een prijsverhoging aangekondigd

Nieuwe wettelijke verplichting. De uitgevers van papieren maaltijdcheques zijn vanaf 01.09.2014 verplicht om hun transporten naar de klanten-werkgevers anders aan te pakken. Vroeger gebeurde dat vaak door ‘onderaannemers’ en gepensioneerden die rondreden met de koffer van hun auto vol cheques. Best met veel geld onderweg...

Nu beveiligde transporten. De wet bepaalt nu dat dergelijke onbeveiligde transporten onverantwoord zijn. Voortaan moeten de uitgevers een beroep doen op firma’s die door de FOD Binnenlandse zaken vergund zijn om met ‘waardepapier’ rond te rijden. Dat kost uiteraard meer…

Extra kosten worden doorgerekend.Wat had u gedacht… Bepaalde uitgevers zien zich verplicht om die extra kosten door te rekenen. Zo luidt het in een brief die ú mogelijk ook ontvangen heeft.

Wat kunt u daartegen beginnen?

Die extra kosten niet betalen? Contractuele afspraken moeten nagekomen worden en als leverancier mag men daar niet eenzijdig van afwijken, denkt u wellicht. In principe is dat ook zo.

Let op 1! Of dat verbod hier ook effectief speelt, is juridisch een dubbeltje op zijn kant. Het is immers niet zozeer die uitgever die beslist om dat transport anders aan te pakken. Het is de overheid die hem (op vraag van de sector?) daartoe verplicht. In de ogen van de uitgevers is dat dus ‘overmacht’…

Let op 2! Als u de factuur van de uitgever niet integraal betaalt, dan is de kans reëel dat hij beslist om u voorlopig geen cheques meer te bezorgen. Krijg dat maar aan uw personeel uitgelegd…

Betalen dus? Ja en neen. U hoeft niet noodzakelijk bij de pakken te blijven neerzitten en die prijsverhoging zonder meer te aanvaarden. U heeft wel degelijk uitwijkmogelijkheden.

Prijsaanpassingsclausule in contract? U doet er inderdaad goed aan om meteen het contract met die uitgever na te kijken. Mogelijk staat daar een clausule in die een prijsaanpassing mogelijk maakt, bv. indien dat aan de hand van objectieve factoren verantwoord kan worden. Lees dan echter verder of u als klant die prijsaanpassing niet mag aangrijpen om het contract te beëindigen.

Tip. Staat er geen prijsaanpassingsclausule in uw contract, dan kunt u zo’n eenzijdige prijsverhoging al sneller aangrijpen om de uitgever van contractbreuk te beschuldigen.

Snel reageren! Daar komt het hoe dan ook op aan. Mogelijk staat in zo’n prijsaanpassingsclausule een strikte timing, nl. dat u in zo’n geval het contract zonder kosten kunt beëindigen, voor zover u dat per aangetekende brief én binnen de 45 dagen laat weten aan de uitgever!

Overstappen naar andere uitgever? Dat is één piste. Vraag daar dus eerst of zij u een interessant voorstel kunnen doen. Voor de papieren maaltijdcheques zal dat wellicht niet het geval zijn.

Let op! Sowieso moet u ten laatste op 01.10.2015 naar elektronische maaltijdcheques (e-MC’s) overgeschakeld zijn (KB 29.06.2014, BS 24.07.2014) .

Nu al overstappen naar e-MC’s? Maak van de prijsverhoging gebruik om die overstap nú te doen en speel uw huidige leverancier en zijn concurrenten daarbij gerust tegen mekaar uit.

Sowieso moet u ten laatste op 01.10.2015 naar elektronische maaltijdcheques overschakelen, maar wellicht doet u dat beter nu al. Verhoogt uw huidige leverancier nu zijn prijzen, dan is in principe ook een overstap naar een concurrent een optie. Daarvoor moet u dan mogelijk wel binnen de 45 dagen reageren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878