Alle domeinen

2014 - Mei

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 27.05.2014

Welke programma’s verwijderen?


SOFTWARE - BROWSER - 27.05.2014

Sneller surfen dan met favorieten

Met favorieten (bladwijzers, bookmarks) gaat u snel naar vaak bezochte websites. Met enkele trucjes is het mogelijk om nóg sneller en efficiënter te surfen. We laten u zien hoe u dat precies doet.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 27.05.2014

Efficiënter omgaan met bestanden

Windows Verkenner is wellicht ook uw eerste stopplaats voor bestandsbeheer. Wij zochten enkele gratis tools waarmee u bepaalde bestandsoperaties efficiënter kunt uitvoeren.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 27.05.2014

Maak uw teksten ‘webvriendelijk’

Veel surfers ‘scannen’ webteksten in plaats van ze echt helemaal te lezen. Hoe moet u daarmee rekening houden bij het opmaken van inhoud voor uw eigen website?

ONTSPANNING - REIZEN - 27.05.2014

Nuttige websites voor onderweg

Vertrekt u binnenkort met de auto op vakantie? Met de hulp van de onderstaande websites bent u zogoed als zeker van een behouden reis.

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 27.05.2014

Haal alles uit uw usb-stick

Een usb-stick is een handig opslagmedium om bv. facturen, rapporten en andere bestanden op te bewaren of over te zetten naar een andere computer. Met de juiste tools benut u maximaal de mogelijkheden ervan.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 27.05.2014

Interessante add-ons voor Google Docs

Na de Google Drive-add-ons zijn er nu ook add-ons voor Google Docs, die de mogelijkheden van deze webgebaseerde Office-toepassing uitbreiden. Welke zijn de moeite waard?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 27.05.2014

Welke cloudopslagdienst moet u kiezen?

U wilt bestanden opslaan in de cloud, maar u weet nog niet welke dienst u daarvoor moet kiezen? Wij zetten de troeven van drie bekende spelers alvast voor u op een rijtje.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 27.05.2014

E-mail zonder stress

E-mail is niet meer weg te denken uit uw dagelijkse activiteiten. Toch hoort u vaak dat e-mail niet meer werkt en alleen maar een hoop stress veroorzaakt. Hoe kunt u het probleem aanpakken en uw e-mail weer onder controle krijgen?

INTERNETCONNECTIE - ROUTER - 27.05.2014

Maak uw router ‘onhackbaar’

Uw router is rechtstreeks aangesloten op internet en is voor hackers dus de poort die ze willen openbreken. Met deze eenvoudige trucjes maakt u het hackers een heel stuk moeilijker om binnen te breken.

SOFTWARE - OFFICE - 27.05.2014

Wat bent u met OCR?

Wanneer u een document scant, dan maakt u er eigenlijk een foto van die uw pc niet kan interpreteren als tekst. Via OCR-software kan het echter anders.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 27.05.2014

Hoe merkt u dat iemand uw wachtwoord kent?

Heartbleed heeft aangetoond dat iedereen het risico loopt om zijn wachtwoord te verliezen. Welke tekenen wijzen erop dat iemand misschien uw wachtwoord te pakken heeft?

SOFTWARE - BROWSER - 27.05.2014

Wat is nieuw in Firefox?


GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 27.05.2014

Impulseo-dossier 2013 indienen vóór 30 juni


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAFTREK - 27.05.2014

Ook voor rookmelders een fiscaal voordeel?


GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 27.05.2014

Uw kind als fiscaal voordelige helper?

Uw kinderen (die nog studeren) administratief werk voor de praktijk laten doen onder het statuut van zelfstandig helper kan fiscaal interessant zijn. Kan dit ook als u een bvba heeft? In een recent arrest oordeelt men van wel...

RIZIV - DERDEBETALER - 27.05.2014

Nieuw: derdebetaler voor chronisch zieken

Sinds 1 mei 2014 is het mogelijk om de derdebetaler toe te passen voor chronisch zieken, zo blijkt uit een bericht van het RIZIV. Is dat een nieuwe uitzondering op het verbod op de derdebetaler voor raadplegingen?

NIET-BETAALD ERELOON - 27.05.2014

Door wie en hoe kan de verjaring gestuit worden?

Stel, een ereloon (van een aanzienlijk bedrag) voor een medische prestatie van bijna twee jaar geleden werd nog steeds niet betaald. Uw vordering op de patiënt dreigt dus te verjaren. Wat kunt/moet u doen om dit te voorkomen?

BELASTINGAANGIFTE - VERMINDERINGEN - 27.05.2014

Onderhoudsuitkering aan uw ouders ook aftrekbaar?

Over verplicht onderhoudsgeld aan uw kinderen doet de fiscus doorgaans niet moeilijk. Wat echter als u onderhoudsgeld betaalt aan uw ouders? Kunt u dat dan binnenkort ook fiscaal in rekening brengen in uw privéaangifte?

VENNOOTSCHAP - GELD OPNEMEN - 27.05.2014

Kan de fiscus de aftrek van een tantième weigeren?

Op de jaarvergadering van uw vennootschap kunt u zichzelf uit de winst van 2013 een tantième toekennen. Kan de fiscus de aftrekbaarheid daarvan bij uw vennootschap betwisten?

PRAKTIJKWONING - 27.05.2014

Slechts 6% btw op elektriciteit?

Sinds 1 april 2014 is de btw op elektriciteit voor privégebruik verlaagd tot 6%. Is dat ook het geval als uw praktijk en woning zich in één gebouw bevinden?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 27.05.2014

Arbeidsongeval niet erkend: hoe reageren?

In de media hoorde/las u onlangs dat de verzekeraars steeds meer ongevallen die op het werk en/of op de weg naar het werk gebeuren toch niet als arbeids(weg)ongeval erkennen. Wie moet en kan er reageren op zo’n afwijzing?

BELEGGEN - AANDELEN - 26.05.2014

Beleggen: Afrika Bambata!

Veel mensen associëren Afrika nog steeds enkel met hongersnood, geweld en natuurrampen. Toch is er de laatste jaren in Afrika veel veranderd. De Afrikaanse economie groeit sterk. Welke factoren ondersteunen een optimistische kijk op Afrika en wat zijn de sterke punten van het continent? Met welke risico’s moet u rekening houden? Hoe pakt u beleggen in Afrikaanse aandelen het best aan?

SUCCESSIEPLANNING - 26.05.2014

Beleggingen en successieplanning: praktisch

Waarop moet u bij de keuze van uw beleggingen letten om ervoor te zorgen dat uw erfgenamen zonder te verkopen uit de onverdeeldheid kunnen treden? Wat zijn de praktische aandachtspunten bij het beheer van een portefeuille in een ‘blote eigendom/vruchtgebruiker’-verhouding of in een onverdeeldheid? Welk voordeel heeft een beleggingsverzekering na uw overlijden voor de begunstigde?

SCHENKINGEN - NALATENSCHAP - 26.05.2014

Positieve nalatenschap soms beter verwerpen?

Wanneer moet u bij een overlijden een schenking inbrengen en wat zijn de concrete gevolgen van die inbreng? Kunt u door de nalatenschap te verwerpen vermijden dat u een deel van die schenking moet teruggeven aan de andere erfgenamen? Is er in dat geval toch nog inkorting mogelijk? Wat betekent dat concreet? Waarom bent u ook na een inkorting soms nog beter af als u de nalatenschap verwerpt?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 26.05.2014

De huur opzeggen om te verbouwen?

Wanneer kunt u een huurcontract opzeggen om verbouwingswerken uit te voeren? Hoe pakt u dat aan? Wat zijn de regels als u meerdere appartementen in een gebouw verhuurt? In welke mate kunt u de werken dan plannen om toch nog een tijd lang huurgeld op te strijken? Wat als u uiteindelijk toch niet verbouwt? En zijn de regels anders als er in het gebouw ook een handelspand is?

PERSONENBELASTING - AANGIFTE - 26.05.2014

Aangifte: nu ‘juridische constructies’ melden?

In de belastingaangifte die u binnenkort indient, moet u de juridische constructies melden waarvan u oprichter of begunstigde bent. Wanneer speelt die meldingsplicht en wanneer niet? Wat is de uiteindelijke bedoeling van de meldingsplicht? Buitenlandse bankrekeningen moet u niet alleen in uw aangifte melden, maar ook bij het Centraal Aanspreekpunt. Wat is daar vandaag concreet van aan?

BELEGGEN - 26.05.2014

Spreiden is gezond!

Elke belegger weet dat hij moet zorgen voor een voldoende spreiding. Beleggingen spreiden in de tijd wordt vaak vergeten. Waarom is dat zeker vandaag belangrijk?

OBLIGATIES - 26.05.2014

Obligaties: soms beter nu verkopen?

Kunt u obligaties waarvan de koers sterk opgelopen is beter verkopen? Waarom (niet)? Hoe beïnvloedt de fiscaliteit uw beslissing? Waarom koopt u (fiscaal gezien) beter obligaties beneden pari eerder dan te kiezen voor een hoge coupon? Met welke factoren moet u rekening houden om het restrendement van uw obligatie te berekenen? Wat zijn de andere aandachtspunten bij een eventuele verkoop?

SUCCESSIEPLANNING - 26.05.2014

Bedrijfsschenking: tweemaal vrijgesteld?

Zoals u weet, geldt er in het Vlaams gewest een vrijstelling van schenkingsrechten voor familiale vennootschappen. Minder bekend is dat u er via een restschenking voor kunt zorgen dat uw bedrijf daarna bij het overlijden van uw kinderen ook belastingvrij naar uw kleinkinderen overgaat. Wat zijn de andere voordelen van zo’n restschenking? En wat zijn daarbij de aandachtspunten?

AUTO - 26.05.2014

Hoeveel btw aanrekenen bij overname door de garage?

Een collega kocht een nieuwe auto en ter gelegenheid daarvan nam de garage zijn oude auto over voor € 10.000 btw inbegrepen. Is dat hier dan ook btw op slechts 50% van de verkoopprijs of toch op 100%, zoals de garage beweert?

ONROEREND GOED - 26.05.2014

Hoe evolueert de vastgoedmarkt?


AANGIFTE - 26.05.2014

Hoge boete voor wie te laat is?

Onlangs lieten mediaberichten uitschijnen dat uw aangifte te laat indienen al snel tot een boete van € 5.000 kan leiden. Loopt het echt zo’n vaart?

Tak 44 - 26.05.2014

Kunt u nu ook beleggen in een ‘Tak 44’?

Momenteel zijn er al een tiental verzekeraars die een combinatie van Tak 21 en Tak 23 aanbieden, ook Tak 44 genoemd. Hoe werkt dit precies en is het interessant? Wanneer kiest u het best voor meer of minder Tak 21 in het geheel?

ONDERHOUDSGELD - 26.05.2014

Een kind kost meer dan eten en drinken... !

Wie na een scheiding alimentatie betaalt voor zijn kinderen, heeft kort daarop vaak miserie met de fiscus omdat deze niet alle betaalde bijdragen aanvaardt als fiscaal aftrekbaar. Hoe kunt u dat proberen te vermijden?

RESTAURANTKOSTEN - 26.05.2014

Factureer uw restaurantkosten correct door!

Restaurantkosten zijn in principe slechts voor 69% aftrekbaar. Wanneer u ze echter correct doorfactureert aan uw cliënten, kunnen die restaurantkosten voor u tóch 100% aftrekbaar zijn. Een recent arrest verduidelijkt hoe u dat doet...

BEROEPSKOSTEN - 26.05.2014

Van uw praktijk naar het parlement, fiscaal bekeken

Als u een politiek mandaat uitoefent, kan dat een invloed hebben op de kosten die u kunt aftrekken van de inkomsten uit uw praktijk. Welke regels gelden er ter zake? Een recent arrest licht toe...

INTERESTEN - 26.05.2014

Waar uw cash het best ‘parkeren’?

De rente staat zeer laag en het lijkt moeilijk om nog een bestemming te vinden voor uw cash die ‘iets’ opbrengt. Bij de huidige lage inflatie kunt u er nochtans voor zorgen dat uw cash in uw vennootschap én privé erop vooruitgaat…

ONROEREND GOED - 23.05.2014

Minder grondlasten door huurder?


AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 23.05.2014

Voor wie elektriciteit ‘tankt’...


AANGIFTE - 23.05.2014

Aangifte te laat, hogere boete?

Dient u uw aangifte niet of te laat in, dan kan de fiscus u een zgn. belastingverhoging opleggen. Volgens de media is deze nu fors gestegen. Klopt dat?

CONTROLE - 23.05.2014

Geleefd van de zomerse dauw...


AUTO - VARIA - 23.05.2014

Eén auto, dubbele aftrek?


ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 23.05.2014

Wanneer wordt het speculeren volgens de fiscus?

Als u privé een onroerend goed aankoopt en weer verkoopt, kan de fiscus de meerwaarde belasten wanneer het volgens hem om speculatie gaat. Wanneer is dat het geval en waarop moet u letten? Een recent vonnis licht toe...

AFTREKBARE KOSTEN - 23.05.2014

Hoe bewijst u uw beroepskosten?

De meeste discussies met uw belastingcontroleur gaan over de aftrekbaarheid van kosten. De fiscus kan in principe de aftrek weigeren van kosten waarvan u niet kunt bewijzen dat ze beroepsmatig zijn. Hoe levert u dat bewijs?

BELASTINGAANGIFTE - CONTROLE - 23.05.2014

Buitenlandse bankrekening weldra ook melden!

Heeft u een rekening in het buitenland, dan moet u dat niet alleen aangeven in uw privéaangifte, maar in principe ook melden bij het zgn. Centraal Aanspreekpunt. Bij de minister werd onlangs gepolst hoever het daarmee staat...

BELASTBARE INKOMSTEN - OMZETVERHOGING - 23.05.2014

Fiscale controles even iets goedkoper?

Vanaf 2015 worden uw sociale bijdragen berekend op uw inkomsten van het jaar zelf en niet meer op die van drie jaar terug. Een fiscale controle heeft dus voorlopig even geen gevolgen meer voor uw sociale bijdragen. Even kijken...

AUTO - EUROVIGNET - 23.05.2014

Gedeeltelijke teruggave eurovignet sneller terugvragen!

Heeft u een camion met een maximaal toegelaten massa (MTM) van minstens 12 ton, dan heeft u in principe een eurovignet nodig, maar kunt u daar meestal ook een deel van terugvragen. Dat laatste moet nu sinds kort wel sneller... !

LOON - BESLAG EN OVERDRACHT - 23.05.2014

Drie soorten looninhouding wegens schulden

Als werkgever kunt u geconfronteerd worden met een beslag op het loon van een werknemer, maar ook met een loonoverdracht en een loondelegatie. Wat zijn de verschillen tussen de drie en wat is uw rol erin?

LOON - AANSPRAKELIJKHEID - 23.05.2014

Hoofdelijke aansprakelijkheid ook in PC 140/03


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 23.05.2014

Een duidelijke afspraak en toch niet ‘in uw recht’?

Stel, u neemt in het contract op dat iemand die arbeidsgereedschap verliest, dat op eigen kosten moet vervangen. Nu er een werknemer is die dit weigert te doen, ontslaat u hem om dringende reden. Bent u ‘in uw recht’?

ARBEIDSOVEREENKOMST - TAALWETGEVING - 23.05.2014

Is een contract in het Engels nu geldig?

Ingevolge een wijziging van het Vlaams taaldecreet mogen contracten van mensen uit andere EU-landen die in Vlaanderen (komen) werken voortaan ook in een andere taal opgesteld worden. Wat houdt deze wijziging precies in?

AANWERVEN - 23.05.2014

Interim als alternatief voor proeftijd?

Sinds de afschaffing van de proeftijd beschouwt men uitzendarbeid als hét alternatief om een werknemer te ‘testen’. Waarop moet u in dat verband letten?

SOCIAAL SECRETARIAAT - EXTERNE DIENST - 23.05.2014

Deadline voor wie wil veranderen nadert


VAKANTIEGELD - 23.05.2014

(Dubbel) vakantiegeld op gsm en laptop?

Stel, een bediende heeft bepaalde voordelen ‘in natura’ te zijner beschikking, bv. een laptop, gsm, internet, enz. Wanneer telt de waarde van deze voordelen mee voor de berekening van het vakantiegeld? Een recent arrest licht toe...

AFWEZIGHEID - UURROOSTERS - 23.05.2014

Een goal van Hazard... en ’s morgens forfait

Over een paar weken wordt het WK in Brazilië op gang getrapt. De wedstrijden vinden wel na de werkuren, maar soms laat op de avond plaats. Waarop moet u letten als u ’s anderendaags aangepaste werkuren of vakantie zou toestaan?

ZIEKTE - CONTROLEARTS - 23.05.2014

Convocatie gemist, dus geen gewaarborgd loon?

Stel, iemand is niet thuis als de controlearts komt en vindt ook de convocatie pas nadat hij zich al had moeten aanbieden. Mag u dan gewaarborgd loon weigeren te betalen of moet u eerst een ‘nieuwe kans’ op een controle aanbieden?

FINANCIEEL - VARIA - 21.05.2014

U persoonlijk borg stellen ook fiscaal een valkuil?

Een collega werd aangesproken door de bank wegens een verleende persoonlijke borgstelling. Alsof dat nog niet genoeg was, zette ook de fiscus hem een hak. Hoezo? Waarop moet u nú letten als u zich destijds ook borg stelde?

AANDELEN - OVERDRACHT - 21.05.2014

Onroerend goed in vennootschap kopen…

U heeft een pand op het oog dat u wilt kopen. Het zit echter in vennootschap. Op zich geen probleem, u kunt immers ook de aandelen kopen. Hoe zit dat dan echter met de aansprakelijkheid van de verkoper inzake verborgen gebreken?

GRATIS AUTO - 21.05.2014

Voordeel auto niet meer in min ?

Hoe zit dat nu met uw voordeel auto? Mag dat nu wel of niet meer in min van de zgn. verworpen autokosten? Dat werd recentelijk aan de minister gevraagd...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 21.05.2014

Heeft uw vennootschap ook verdoken reserves?

Tijdens een belastingcontrole heeft uw controleur het over ‘verdoken reserves’ die volgens hem belast moeten worden. Wat zijn dat precies, die verdoken reserves? Kunt u die belasting vermijden en wat als dat niet mogelijk is?

BEDRIJFSLEIDER - 21.05.2014

U wilt van sociale kas veranderen?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 21.05.2014

Vennootschapsaangifte is er!


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 21.05.2014

Wanneer een deel van uw eigen woning verhuren?

U koopt of bouwt een nieuwe woning die recht geeft op de zgn. woonbonus en die u deels zal verhuren aan uw vennootschap. Maakt het dan iets uit of u dat huurcontract al sluit in het jaar van de lening of pas later? Wat is het beste?

TANTIÈME - 21.05.2014

Eerstdaags een tantième opnemen...

Op de jaarvergadering over boekjaar 2013 neemt u een tantième op. Wordt dit nog vermeld op uw loonfiche van 2013 en wat met de bedrijfsvoorheffing?

ONROEREND GOED - HUUR - 21.05.2014

Wanneer kunt u uw gebouw verhuren met btw?

Uw patrimoniumvennootschap bouwt een pand om het daarna te verhuren aan uw werkvennootschap of aan derden. Doordat een verhuur in principe zonder btw is, kan uw patrimoniumvennootschap ook geen btw recupereren, tenzij...

PERSONEEL - VARIA - 21.05.2014

Uw sociale balans ook in orde?


ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 21.05.2014

Een architect onder de arm nemen

U heeft (ver)bouwplannen. In welke mate kunt u verschillende architecten vrijblijvend een schets laten maken? Kunt u bij een budgetoverschrijding moeilijk doen over zijn factuur? Onlangs spraken een aantal rechters zich uit…

PERSONEEL - ARBEIDSONGEVAL - 21.05.2014

Al dan niet verzekerd arbeidsongeval?

Verzekeraars doen steeds vaker moeilijk over het erkennen van arbeidsongevallen. Rechters spraken zich onlangs over een aantal gevallen uit. Wat is voor u van belang en wat moet u onthouden van recente wetgeving ter zake?

FISCAAL - BTW - 21.05.2014

Traiteur of gewoon leverancier van eten en drinken?

De zomer komt eraan en dus doen klanten een beroep op u om hun feest thuis te verzorgen. In welke mate mag u als restaurateur-traiteur afrekenen tegen het 6%-btw-tarief of moet u als beenhouwer afrekenen tegen het 12%-btw-tarief?

RECHT - VARIA - 21.05.2014

Zwarte lijst reclameronselaars groeit

De economische inspectie waarschuwde onlangs nog eens voor oplichters en frauduleuze reclameronselaars en publiceerde een aantal nieuwe namen.

VENNOOTSCHAP - JAARCIJFERS - 21.05.2014

Dit jaar een tantième uitkeren?

Uw vennootschap kan volgens uw boekhouder mooie cijfers voorleggen. Dit jaar keert u dan ook maar beter een tantième uit, suggereert hij. Waarover heeft hij het dan precies en is dat inderdaad een goed idee?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 21.05.2014

Hoe zit dat nu weer met die dienstencheques?

In 2013 wijzigden plots de spelregels inzake de fiscale aftrek van dienstencheques. Waarop moet u ook alweer letten bij het invullen van uw belastingaangifte dit jaar en wat is er van belang bij het bestellen van dienstencheques in 2014?

WEKELIJKSE RUSTDAG - ZONDAGSWERK - 21.05.2014

Zondag openhouden loont niet…

Er is heel wat commotie in de pers rond het al dan niet kunnen en/of ‘moeten’ openhouden van winkels op zondag. Wat zijn de regels ter zake? In welke mate zit u die dagen met hogere loonkosten?

BTW - AANGIFTE - 21.05.2014

Nieuwe btw-regels als de overheid uw klant is

Onlangs verduidelijkte de Btw-Administratie de nieuwe btw-regels voor als de overheid uw klant is. In welke mate wijken die af van de gewone regels en wat is daarbij voor u van belang?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.05.2014

Nieuwe regels bij dringende interventies?

Omwille van nieuwe regels in het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) kijkt u maar beter uit als een klant u om een dringende interventie of een onderhoud verzoekt. Waarom is dat zo en hoe vermijdt u problemen?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.05.2014

Dringend uw kleine lettertjes aanpassen?

Eind mei wordt het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) van kracht met daarin een aantal nieuwe regels. In welke mate past u nu maar beter dringend uw kleine lettertjes aan?

SOCIAAL STATUUT - 21.05.2014

Veranderen van sociale kas, nu opzeggen!


RECHT - SLECHTE BETALERS - 20.05.2014

Geef uw troeven niet te vroeg uit handen…

Wanneer mag u de door u herstelde goederen in handen houden in afwachting dat uw klant betaalt? In welke mate mag u ook een stallingsvergoeding in rekening brengen als uw klant bv. een maand wacht om zijn goed op te halen?

FISCAAL - SCHENKING - 20.05.2014

Waarom schenken voor een Nederlandse notaris?

Onlangs liet de fiscus weten geen probleem te hebben met een schenking voor een Nederlandse notaris. Waarom zou u echter een schenking doen voor een Nederlandse en niet gewoon voor een Belgische notaris?

PERSONEEL - VAKANTIE - 20.05.2014

Op hoeveel vakantie hebben uw werknemers recht?

Nu de zomervakantie eraan komt, vragen uw werknemers op hoeveel vakantiedagen ze precies recht hebben. Welke vuistregels gelden hier en wat is er gewijzigd? Moet u nu iedereen vier weken vakantie toekennen?

HANDELSPRAKTIJKEN - 20.05.2014

Nieuwe economische regelgeving

Eind mei wordt een belangrijk deel van het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) van kracht. Wat is er voor u vooral van belang?

FISCAAL - LENING - 20.05.2014

Zijn de interesten van een aandelenlening aftrekbaar?

U wilt privé de aandelen van een medevennoot in uw patrimoniumvennootschap overkopen. Daarvoor moet u wel gaan lenen. Kunt u dan de interesten op die lening als beroepskost aftrekken? De rechter zette onlangs de puntjes op de i.

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 20.05.2014

Niet akkoord met het vastgestelde ki...


HANDELSHUUR - OPZEGTERMIJN - 20.05.2014

De handelshuur opzeggen voor ‘eigen gebruik’

U wilt als verhuurder de handelshuur opzeggen voor uzelf, een familielid of voor een met u verwante vennootschap of vereniging die het pand wil gebruiken. Wanneer kan dat? Onlangs sprak het Grondwettelijk Hof zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - STEMRECHT - 20.05.2014

Laatkomers en vroege vertrekkers op de vergadering...

Op iedere algemene vergadering zijn er wel aanwezigen die ofwel de vergadering vroeger verlaten ofwel te laat komen en de eerste punten op de agenda missen. Hoe telt u in dat geval de stemmen?

WONINGHUUR - REGISTRATIE - 20.05.2014

Waar het huurcontract registreren?

Wilt u een huurcontract laten registreren, dan kunt u hiervoor sinds 1 april 2014 waarschijnlijk niet meer bij uw vertrouwde kantoor terecht. Hoe zit dat precies?

VERKOOP - VARIA - 20.05.2014

Nieuwe spelregels voor beschermde personen

Vanaf 1 juni worden de beschermingsstatuten zoals het voorlopig bewind en de verlengde minderjarigheid vervangen door één nieuw statuut. Wat is er van belang als zo iemand bij u voortaan een woning (ver)koopt of (ver)huurt?

VLAAMS GEWEST - HUUR - 20.05.2014

Hoe staat het met het huurgarantiefonds?


RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 20.05.2014

Kan de strafrechter optreden als uw buren te ver gaan?

Recentelijk kwam in de media hoe een uit de hand gelopen burenruzie eindigde voor de strafrechter. In welke gevallen kunt u een conflict met uw buren voorleggen aan de strafrechter en hoe pakt u het dan aan?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 20.05.2014

Vruchtgebruik op uw eigen pand verkopen, kan dat?

U wilt het vruchtgebruik van een bestaand privépand verkopen aan uw vennootschap. Valt dat tegenwoordig echter nog te riskeren of is dat sowieso een zgn. fiscaal misbruik? Een recente ruling brengt alvast goed nieuws!

UITGEstelde belasting - 20.05.2014

Hoe uw voorziening nu optimaliseren?

Eind 2013 heeft de CBN haar standpunt i.v.m. uitgestelde belastingen bijgestuurd (advies 2013/14) . Hoe bepaalt u de initiële voorziening? Op welke basis neemt u die voorziening geleidelijk aan in resultaat? Wanneer mag u ze aanpassen?

Hoe kunt u uit de aanpassing van die voorziening een fiscaal voordeel halen?


Bedrijfsmiddelen – Herziening - 20.05.2014

Sinds 1 januari geldt voor de Btw een hogere drempel voor bedrijfsmiddelen

Eind vorig jaar werd beslist dat alleen nog bedrijfsmiddelen van € 1.000 of meer onderworpen zijn aan een btw-herziening.

Wat is voor de Btw precies een bedrijfsmiddel? Kunnen bepaalde zakelijke rechten ook een bedrijfsmiddel zijn? Kunnen ook diensten een bedrijfsmiddel zijn? Wanneer? En wat met software?

Vanaf wanneer geldt die verhoogde drempel precies? Wat is de impact van die wijziging op uw tabel van bedrijfsmiddelen? Kunt u uw afschrijvingstabel als tabel van bedrijfsmiddelen gebruiken? En moet u ze dan nu corrigeren?


CONTROLE - 20.05.2014

De boekhouding meenemen, mag dat nu?

Onlangs werden de controlebevoegdheden van de fiscus weer wat uitgebreid. Wat kan de controleur nu voortaan meer doen dan vroeger? Welke spelregels moet hij naleven wanneer hij de boekhouding wil meenemen?

gerechtelijke reorganisatie - 20.05.2014

De klant zit in een WCO: hoe aanpakken?

Het gebeurt steeds vaker dat ondernemingen te maken krijgen met een klant die ‘in WCO’ zit. Wat houdt zo’n gerechtelijke reorganisatie precies in? Heeft het zin om dan toch nog een vonnis te vragen tegen een klant die nog facturen openstaan heeft?

Waarom is het nuttig om inzage te nemen van het WCO-dossier? Is een vrijwillige tussenkomst in de procedure zinvol? Wat doet u als u onregelmatigheden vaststelt? En wanneer kunt u de rechtbank vragen om de bescherming in te trekken?

Mag het bedrijf zomaar de leveringen stopzetten eens een klant een WCO heeft? Wat doet u dan beter wel?

Wat doet u als de klant uiteindelijk toch failliet gaat? Waarmee moet u rekening houden als u een eigendomsvoorbehoud kunt inroepen?


structuur transactie - 20.05.2014

Aandelen of activa overnemen?

Ook in tijden van crisis zijn er opportuniteiten. Veel kleinere bedrijven hebben het moeilijk en zoeken een overnemer. Adviseert u het bedrijf dan om de overname te realiseren via een overdracht van aandelen of via de overname van het handelsfonds?

Wat neemt de overnemer precies over bij een ‘asset deal’? Gaan het personeel en het sociaal passief dan ook mee over? Hoe vermijdt u dat het bedrijf opdraait voor de fiscale en sociale schulden van de verkoper?

Wat zijn de verschillen op fiscaal vlak tussen een ‘asset deal’ en een ‘share deal’? Hebben die verschillen een impact op de prijs? Hoe behoudt u maximaal de notionele interestaftrek?

Welke zekerheden en garanties en welke waarborgen bouwt u in beide gevallen in?


eenheidsstatuut - 20.05.2014

Arbeidsovereenkomst van bepaalde duur: een goed alternatief voor de proefperiode?

Door de Wet op het eenheidsstatuut is een proefperiode sinds 1 januari 2014 niet meer mogelijk. Wat gebeurt er met proefperiodes van werknemers die vóór 1 januari in dienst kwamen? Adviseert u het bedrijf nu het best om nieuwe medewerkers te laten starten met een contract van bepaalde duur?

Kan een contract van bepaalde duur nu toch opgezegd worden? Wanneer? Welke opzegtermijn geldt dan? Wat zijn de gevolgen als de opzegtermijn eindigt na de periode waarbinnen het bedrijf het contract mag opzeggen?

Waarop moet u letten als het contract geschorst is (ziekte, vakantie, ...)? Wat doet u dan het best? Wat zijn de mogelijkheden om het contract te verbreken bij arbeidsongeschiktheid?


ontslagcompensatievergoeding - 20.05.2014

Ontslagcompensatievergoeding: praktisch

Als het bedrijf een arbeider ontslaat, wordt u wellicht geconfronteerd met heel wat vragen over de nieuwe ontslagcompensatievergoeding (KB van 9 januari 2014) . Wie heeft er recht op zo’n vergoeding? Hoe wordt de vergoeding berekend en door wie wordt ze betaald? Is de ontslagcompensatievergoeding cumuleerbaar met een werkloosheidsuitkering? Wie moet de vergoeding aanvragen en binnen welke termijn?

Transfer pricing - 20.05.2014

Actief in het buitenland? Zorg voor correcte interne verrekenprijzen

Sinds 2013 is de Cel Verrekenprijzen van de fiscus uitgebreid met lokale controleurs. Daardoor is de kans dat ook uw ‘transfer pricing’-politiek gecontroleerd wordt sterk gestegen. Alleen al in januari 2014 heeft de fiscus honderden vragenlijsten i.v.m. transfer pricing uitgestuurd.

Hoe pakt u een controle het best aan? Waarom is het belangrijk om uw transfer pricing vooraf te documenteren? Hoe adviseert u het bedrijf om de verrekenprijs te bepalen en waarmee moet u daarbij rekening houden?

Wat zijn de aandachtspunten als het bedrijf ook managementdiensten doorrekent? Wat houdt het ‘at arm’s length’-principe in en wat zijn de mogelijke sancties als de prijszetting binnen een groep van bedrijven niet marktconform is?


Korting contante betaling - 20.05.2014

Nooit btw op korting contante betaling!

Wordt er een korting voor contante betaling toegekend, dan wordt de factuur in veel gevallen foutief opgesteld. Hoe wordt de btw in zo’n geval precies berekend en waarom is dat belangrijk?

ADVIES COMMISSIE boekhoudkundige normen - 20.05.2014

Voor 120% aftrekbare kosten: hoe boekhoudkundig correct verwerken?

In een recent advies (2013/15, bulletin 67 van 17 februari 2014) licht de CBN toe hoe u de verhoogde aftrek van bepaalde kosten die fiscaal aanvaard worden boven het bedrag van de werkelijk gedane of gedragen kosten boekhoudkundig correct verwerkt.

Welke kosten zijn voor 120% aftrekbaar? Wat houdt de onaantastbaarheidsvoorwaarde precies in? Hoe verwerkt u het deel van de aftrek dat de werkelijk gedane kosten overstijgt boekhoudkundig correct?

Wat zijn volgens de CBN de correcte boekingen, bij de aankoop en daarna, bij de afsluiting van het boekjaar?


Gespreide taxatie - 20.05.2014

Gespreide taxatie van meerwaarden: hoe nu in uw aangifte optimaal benutten?

In een recente parlementaire vraag gaf de minister verduidelijking over de gespreide taxatie van meerwaarden. Wat zijn de voorwaarden om die gespreide belasting van meerwaarden gerealiseerd bij de verkoop van activa te genieten?

Wat zijn de fiscale gevolgen als het bedrijf de verkoopprijs niet tijdig herbelegt? Hoe worden de nalatigheidsinteresten volgens de minister berekend als het bedrijf zonder de belasting op de meerwaarde een fiscaal verlies zou hebben?

Kunt u de wederbeleggingstermijn verlengen als u ziet dat de herbelegging niet tijdig gebeurd is? Wanneer is het zinvol om de meerwaarde spontaan te laten belasten? Spaart u daarmee nalatigheidsinteresten uit? Wat doet u als het bedrijf in een bepaald boekjaar verlies heeft?


flexibiliteit arbeidsuren - 20.05.2014

Werkuren: vanaf nu flexibelere regeling?

Sinds 1 oktober 2013 is zowel het aantal overuren dat uw collega’s mogen presteren alvorens ze inhaalrust moeten opnemen als het aantal overuren dat het bedrijf hen per kalenderjaar kan uitbetalen verhoogd. Als er op 1 april in uw sector geen cao was, kunt u de maxima op ondernemingsniveau nog verder verhogen. Wat zijn dan de nieuwe grenzen?

AANDELENOPTIES - 16.05.2014

Aandelenopties: alleen voor multinationals?

Hoe kunt ook u aandelenopties gebruiken om uw sleutelmedewerkers te motiveren? Waarom wordt dat nog belangrijker als u op termijn aan een verkoop denkt?

Welke spelregels moet u respecteren als u aandelenopties invoert? Welke procedure moet u volgen? Aan wie kunt u aandelenopties toekennen en hoeveel vrijheid heeft u daarbij? Kunt u alleen aandelenopties toekennen aan werknemers of ook aan zelfstandigen?

Waarom en onder welke voorwaarden is werken met aandelenopties fiscaal gezien voordelig? Hoe wordt het voordeel fiscaal gewaardeerd? Welke rol speelt een waardering van uw bedrijf daarbij?

Is er ook RSZ te betalen op het voordeel? Wanneer wel en wanneer niet?


NOTIONELE INTERESTAFTREK - 16.05.2014

Actief in het buitenland: gevolgen voor uw notionele interestaftrek?

Tot onlangs moest u het nettoactief van een buitenlandse vaste inrichting in mindering brengen van de berekeningsbasis voor de notionele interestaftrek (NI). België werd daarvoor veroordeeld door het Europese Hof. Sinds 1 januari zijn de spelregels gewijzigd.

Wat is zo’n vaste inrichting precies en wat zijn de fiscale voordelen ervan? Kunt u na de wetswijziging de notionele interestaftrek toch ook toepassen op uw vaste inrichting? Wanneer de facto wel en wanneer niet? Is werken met een vaste inrichting dan nog interessant?

Wat zijn de voor- en nadelen van werken met een buitenlandse dochteronderneming? Hoe kunt u de notionele interestaftrek van uw Belgische werkvennootschap intact houden als u ervoor kiest om een buitenlandse dochtervennootschap op te richten?


INCASSO - 16.05.2014

Nieuwe Pandwet: als schuldeiser nu beter beschermd?

Ten laatste op 31 december 2014 treedt de nieuwe Pandwet (BS, 02.08.2013) in werking. Die nieuwe wet verandert onder meer de spelregels voor een eigendomsvoorbehoud en geeft het retentierecht een wettelijke basis.

Wat houdt dat eigendomsvoorbehoud precies in? Hoe zorgt u er concreet voor dat verkochte goederen uw eigendom blijven tot de factuur betaald is? Wanneer is zo’n eigendomsvoorbehoud nu geldig en met welke spelregels moet u rekening houden?

Wanneer mag u goederen van de klant ‘achterhouden’? Waarmee moet u nu uitkijken als u zelf goederen aankoopt?


ONROEREND GOED - 16.05.2014

Uw kind helpen om een huis te kopen?

Zelfs voor de betere tweeverdieners is een woning kopen vandaag niet evident. Als uw kind onvoldoende eigen middelen kan inbrengen, dan vragen een aantal banken tegenwoordig dat u als ouder een deel van het pand aankoopt en zo mede-eigenaar wordt.

Wat zijn de nadelen van die oplossing op het vlak van belastingen, verdelingsrecht en successierechten? Welk risico loopt u daarmee?

Waarom is het zowel voor u als voor uw kind interessanter om gewoon een deel van de aankoopprijs te schenken? Is dat ook voor uw kind nog voordelig als u aan de schenking een last zou koppelen?

Wat zijn de voordelen van die schenking op het vlak van belastingen, verdelingsrecht, successierechten, ... ? Kan uw kind zo ook nog goedkoper lenen? Waarom?


EENHEIDSSTATUUT - 16.05.2014

Outplacement: vanaf nu altijd verplicht?

De Wet op het eenheidsstatuut (wet van 26.12.2013) heeft ook de spelregels m.b.t. outplacement grondig gewijzigd. Wie heeft er sinds 1 januari 2014 recht op outplacement? Wat houdt dat recht precies in?

Wat zijn nu de spelregels inzake outplacement wanneer u een werknemer ontslaat met een opzegtermijn? Zijn die regels anders wanneer u het contract van een werknemer verbreekt met uitbetaling van een opzegvergoeding?

Kan de werknemer het outplacement weigeren? Heeft die weigering een invloed op zijn verbrekingsvergoeding?

Wat is de sanctie als u geen outplacement aanbiedt? Wanneer blijft de vroegere regeling voor 45-plussers gelden?


VERMOGENSBEHEER - 16.05.2014

Een opstapje maken naar ‘private banking’?

Als succesvol ondernemer zal uw bank u wellicht vertellen dat u in aanmerking komt om het opstapje te maken naar ‘private banking’. Is een dergelijke opstap altijd wel interessant en wat houdt de meer persoonlijke benadering binnen private banking precies in? Vanaf welk vermogen komt u daarvoor in aanmerking?

Welke formules van private banking bestaan er? Wat zijn de kenmerken en de voor- en nadelen van elk van die formules? Waarom probeert uw bank u vaak naar discretionair beheer te kanaliseren?

Hoeveel kost private banking u en welke diensten krijgt u daarvoor in ruil?

Hoe pakt u het aan om de tarieven van de verschillende banken correct te vergelijken? Heeft u daarbij een onderhandelingsmarge?


CONCURRENTIE - 16.05.2014

Concurrentie door een collega-zaakvoerder of bestuurder?

Mag een collega-zaakvoerder of bestuurder het bedrijf zomaar concurrentie aandoen? Is dat anders nadat zijn mandaat beëindigd is?

Waarom voorziet u toch beter ook een expliciet niet-concurrentiebeding? Wanneer is zo’n beding geldig? Kunt u aan dat niet-concurrentiebeding ook een schadebeding koppelen? En waarom is dat belangrijk?

Wat kunt u doen als uw collega ondanks alles toch het bedrijf beconcurreert? Wanneer kunt u hem (laten) ontslaan? Kunt u de rechtbank een dwangsom of een schadevergoeding laten opleggen? Kunt u uw collega ook als aandeelhouder uit de vennootschap laten uitsluiten of hem laten verplichten om uw aandelen over te nemen? Wanneer kan dat?


INTERNE MEERWAARDEN - 16.05.2014

Uw vennootschap inbrengen in een holding: kan dat vandaag fiscaal gezien nog?

Eind 2013 heeft de Rulingcommissie een nieuw advies bekendgemaakt over meerwaarden op aandelen die gerealiseerd worden bij een inbreng van aandelen in een eigen holdingvennootschap. Wanneer is die meerwaarde belastingvrij?

In het verleden vroeg de Rulingcommissie om een zgn. standstill van drie jaar te respecteren. Wat hield dat precies in en is zo’n standstill vandaag ook nog van belang?

Daarnaast vroeg de Rulingcommissie een voorafgaande uitkering van ‘overtollige liquiditeiten’. Hoe definieert de Rulingcommissie ‘overtollige liquiditeiten’ in haar nieuwe standpunt?

En wat is de draagwijdte van de nieuwe a-posterioritoetsing aan de antimisbruikbepaling?


OVERNAME AANDELEN - 16.05.2014

Uw kind wil zich in een bedrijf inkopen: hoe financieren?

In een aantal sectoren (bv. ICT) kiezen jongeren er vandaag steeds vaker voor om als zelfstandige aan de slag te gaan. Daarbij beperken ze er zich dikwijls niet toe om hun diensten aan te bieden, maar willen ze zich graag inkopen in het bedrijf waarmee ze samenwerken.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er wanneer uw kind op die manier mede-eigenaar van een bedrijf wil worden? Is bankfinanciering een optie? Kan de waarborgregeling van de Vlaamse overheid daarbij helpen?

Wat zijn de voordelen van een ‘vendor loan’? Kunt u uw kind helpen met een win-winlening en tegelijkertijd zelf een fiscaal voordeel doen? Is lenen via het Participatiefonds een optie? Met welke andere aandachtspunten houdt u het best rekening?


CONSUMENT & ZAKELIJK - FINANCIEEL - 16.05.2014

Op zoek naar toelagen en subsidies?

Voor zelfstandigen en particulieren zijn er heel wat tegemoetkomingen. Welke websites tonen u de weg?

SOFTWARE - LEZEN - 16.05.2014

Sneller lezen op uw tablet of in uw browser

Als u veel leest op uw tablet of in uw browser, dan vraagt u zich misschien af of dit niet wat sneller kan. Met de juiste ‘snelleessoftware’ kunt u zich inderdaad veel leestijd besparen. Hoe werkt dat?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 16.05.2014

Vergeet nooit meer uw bijlage


SOFTWARE - BROWSER - 16.05.2014

Maak een back-up van uw browser

In uw browser heeft u veel favorieten, uw eigen instellingen en allerlei add-ons. Een back-up van deze gegevens komt dus van pas na een crash van uw schijf of wanneer u een nieuwe computer koopt. Hoe gaat u te werk?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.05.2014

Visitekaartjes in de cloud


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.05.2014

Zo maakt u uw presentatie interactief

Wanneer u een presentatie geeft, kunnen de aanwezigen eigenlijk alleen maar luisteren en noteren. Met behulp van de webtool EverySlide maakt u uw slideshows echter interactief. Iets voor u?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 16.05.2014

Het bureaublad, de bomen en het bos

De desktop van uw pc is wellicht een allegaartje van snelkoppelingen naar programma’s, documenten, spreadsheets, facturen, foto’s, internetlinks, enz. Dat kan beter!

E-MAIL - E-MAILADRES - 16.05.2014

Vlot naar een nieuw e-mailadres

U bent van plan om van e-mailadres te veranderen. Waarop moet u letten om de overgang goed te laten verlopen?

SOFTWARE - GRAFISCH - 16.05.2014

Zo maakt u een screenshot


SOFTWARE - OFFICE - 16.05.2014

Schrijven zonder Word

Gebruikt u ook Microsoft Word voor het schrijven van teksten of brieven? Word is een uitstekende tekstverwerker, maar hij kost flink wat geld. Er zijn echter heel wat goede alternatieven. Welk programma gebruikt u in welke situatie?

CONSUMENT - ZOEKERTJES - 16.05.2014

Tips voor de beginnende eBay-koper

Spullen kopen op eBay is niet te vergelijken met aankopen in een gewone onlinewinkel. U moet toch op een aantal dingen letten, zeker als u daar voor het eerst iets koopt.

EIGEN WEBSITE - WEBSHOP - 16.05.2014

Zo verkoopt u meer in uw webshop

Slechts een op de vijf bezoekers van een webwinkel heeft de intentie om er ook echt iets te kopen. Hoe zorgt u ervoor dat er vaker op de bestelknop geklikt wordt?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 16.05.2014

Brainstormen kan ook online

Wilt u met collega’s of zakenrelaties brainstormen over een bepaald onderwerp, dan hoeft u daarvoor niet per se fysiek samen te zijn. Het nieuwe Stormboard biedt u hiervoor een onlineplatform. Wij testten het voor u uit.

ZOEKEN - COMPUTER - 16.05.2014

Sneller en beter zoeken in Windows 8

U moet af en toe weleens zoeken naar een bepaald bestand of programma op uw pc. In Windows 8 is het soms niet duidelijk hoe u dat nu het snelst en het best doet.

BEROEPSKOSTEN - 16.05.2014

Een echte kapper heeft roddelblaadjes!


SUCCESSIERECHTEN - 16.05.2014

Vrijstelling successierechten voor de gezinswoning?

Onlangs werd in het Brussels gewest een nieuwe regeling ingevoerd m.b.t. de successierechten op de gezinswoning. Wat zijn precies de verschillen met Vlaanderen en hoe zit dat (binnenkort) in Wallonië?

PROCEDURE - 16.05.2014

Enkele facturen ontbreken, aanslag van ambtswege?

Een collega kon bij een controle voor sommige kosten geen bewijsstukken voorleggen. De controleur ging daarom over tot een zgn. aanslag van ambtswege. Kan hij dat zomaar? Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAP - VERLIEZEN - 16.05.2014

Behoud van loon bij tenlasteneming van verliezen

U neemt een verlieslatende vennootschap over van een collega. Om die vennootschap weer financieel gezond te maken, neemt u meteen na de overname de verliezen privé ten laste. Is dat een goed idee of hoe pakt u dat het best aan?

PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 16.05.2014

Beter bij uw vennootschap dan bij de bank lenen?

U wilt privé een pand kopen om het aan uw vennootschap te verhuren. Voor die aankoop moet u wel lenen. Als uw vennootschap voldoende cash heeft, kan het voordeliger zijn om bij haar te lenen dan bij de bank. Hoe zit dat?

BEZOLDIGING - 16.05.2014

Voordeel op rc is geen loon... ?

Tellen ook uw voordelen van alle aard mee als ‘loon’ voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting? Een recent arrest verduidelijkt…

VASTGOED - OPSTAL - 16.05.2014

Wordt uw vennootschap belast op wat ze ‘gratis’ krijgt?

Uw patrimoniumvennootschap heeft via een opstalrecht uw werkvennootschap een pand laten bouwen op haar grond. Nu eindigt dat opstalrecht na bv. 15 jaar. Wordt uw patrimoniumvennootschap belast op dat ‘gratis’ verworven pand?

MEERWAARDEN - 16.05.2014

Privé vastgoed verkocht, wanneer belast tegen 33%?

U koopt privé een grond, zet er appartementen op en verkoopt die op korte termijn met winst. U betaalt daarop in principe 16,50% belasting. Soms wil de fiscus echter 33% belasting heffen. Kan dat? Wat vindt de rechtspraak daarvan?

ONKOSTENVERGOEDING - 13.05.2014

Nieuwe lijst buitenlandse dagvergoedingen...


REGISTRATIERECHTEN - 13.05.2014

Een gemengde inbreng splitsen, nog aan te raden?

Brengt u een beroepsmatig pand in als kapitaal in uw vennootschap, dan kost dat u € 50 registratierechten. Bij een zgn. gemengde inbreng betaalt u méér. Hoeveel meer en kunt u dat vermijden door die gemengde inbreng te ‘splitsen’?

REKENING-COURANT - 13.05.2014

Elke beweging op uw rekening-courant verantwoorden?

In de loop van het jaar stijgt en daalt uw rekening-courant regelmatig. Op het einde van het jaar krijgt u dan een nieuw saldo ten opzichte van vorig jaar. Dat u daarmee soms toch wat moet opletten, bewijst een recent arrest...

BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 13.05.2014

Rekening-courantschuld aanzuiveren met dividend?

Bij de afsluiting van uw jaarrekening blijkt dat uw rekening-courantschuld zwaar opgelopen is en u wilt die dan ook aanzuiveren. Is een dividenduitkering nu nog steeds een goede oplossing, ook als u reserves vastgeklikt heeft?

CONTROLE & GESCHILLEN - 13.05.2014

Uw privéaangifte maar beter (tijdig) indienen...


VRUCHTGEBRUIK - 13.05.2014

Pand uit vennootschap halen zonder u blauw te betalen?

Om uw vennootschap op termijn ‘beter verkoopbaar’ te maken, wilt u een pand uit uw vennootschap naar u privé halen. Het pand gewoon overkopen is een dure grap. Een abonnee vroeg ons hoe dat fiscaal gezien goedkoper kan...

HUUR - 13.05.2014

Vraag genoeg huur aan uw bvba!

Onlangs bevestigde een rechter dat ‘te veel’ huur vragen aan uw vennootschap voor een pand dat voor de helft van uw partner is, niet zo erg is. Hoezo?

CONTROLE - 13.05.2014

Uw secretaresse geeft uw boeken aan de controleur?

Uw controleur komt (onverwachts) langs terwijl u er niet bent. Mag hij dan aan uw secretaresse, receptioniste, vrouw, zoon, … vragen om hem binnen te laten, uw boekhouding voor te leggen e.d.? Een recent arrest verduidelijkt...

AUTOVERZEKERING - 13.05.2014

Uw zoon of dochter met uw auto de baan op…

Uw zoon of dochter heeft zijn of haar rijbewijs gehaald en rijdt nu dus af en toe ook met uw auto en/of die van uw partner. Kan dat zonder meer of moet u daarmee toch uitkijken? Wat is daarbij voor u van belang?

MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISARTS - 13.05.2014

Kunt u de notulen van de medische raad inkijken?

Stel, de raad van bestuur van het ziekenhuis vraagt over u een advies aan de medische raad (MR), bv. in het kader van een promotie of sanctie. Heeft u als individueel ziekenhuisarts toegang tot de concrete inhoud van dit advies?

GOED OM TE WETEN - VERHUREN - 13.05.2014

Registreer uw huurovereenkomst online


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 13.05.2014

Obligatie net vóór of na coupondatum kopen?


ZIEKTEATTESTEN - 13.05.2014

Verkiezingen: zelfde modelattest als voor werkgever?

Stel, een patiënt vraagt u om een attest dat moet bewijzen dat hij op zondag 25 mei niet kan gaan stemmen of zetelen wegens ziekte. Kan dat ook om het model gaan dat u gebruikt om de arbeidsongeschiktheid te attesteren?

SOCIALE BIJDRAGEN - 12.05.2014

Fiscale controle dus minder duur?


BTW - AUTOKOSTEN - 12.05.2014

Verkoop camionette, btw op 50%?


AFTREKBARE KOSTEN - RESTAURANTKOSTEN - 12.05.2014

Hoe uw restaurantkosten correct doorfactureren?

U maakt regelmatig o.a. restaurantkosten bij de uitvoering van een opdracht voor klanten en u wenst deze uiteraard ook aan hen door te rekenen. Hoe doet u dat fiscaal gezien het best? Wat zei Cassatie daarover onlangs?

BELASTINGAANGIFTE - 12.05.2014

Nog geen aangifte gezien dit jaar...


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 12.05.2014

Vanaf 1 juli vraag ik geen btw meer...


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 12.05.2014

Hoe lastig is de ontvanger van de successierechten?

U erft een woning en u geeft die aan voor de successierechten. Binnen de twee jaar krijgt u echter een bod dat veel hoger ligt dan de aangegeven waarde. Moet u dan nog successierechten bijbetalen als u verkoopt? Hoe pakt u dit aan?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 12.05.2014

Alsof het nog niet erg genoeg is…

Het aantal faillissementen is de laatste tijd weer flink gestegen. Wat als het een van uw klanten is, hoe zorgt u er dan voor dat u uw factuur kunt afboeken?

FORFAITAIRE MINIMUMWINST - 12.05.2014

Wordt u belast op een ‘forfaitaire minimumwinst’?

U heeft gehoord dat u belast kunt worden op een zgn. forfaitaire minimumwinst. Oei, wat is dat precies en voor wie geldt dat? Moet u (uw boekhouder) nu bij uw eerstvolgende aangifte minimaal een bepaald inkomen aangeven?

BELEGGEN - 12.05.2014

Een tracker of toch liever een passief fonds?

Wie wil beleggen in een fonds met lage kosten kan kiezen voor een passief beheerd fonds of voor een tracker. Wat is precies het verschil tussen beide beleggingsproducten en welk van beide kiest u het best?

BTW - 12.05.2014

Elektriciteitsfacturen op u privé zetten of toch niet?

Sinds 1 april betaalt een privéafnemer nog slechts 6% btw op zijn elektriciteit. Laat u uw verbruik voortaan dan het best op uw privénaam factureren of maakt dat een verschil naargelang u in vennootschap zit of niet?

SCHENKING - 12.05.2014

Schenken aan een gehuwd kind…

U schrijft, bij wijze van schenking, een som geld over op de rekening van uw zoon of dochter. Als die gehuwd is, blijft het opletten dat u dat ‘correct’ doet om later dure procedures te vermijden. Hoe kunt u problemen voorkomen?

PROCEDURE - 12.05.2014

Kennisgeving aanslag van ambtswege: snel antwoorden!

U krijgt een zgn. kennisgeving van een aanslag van ambtswege waarin al uw kosten van 2011 en 2012 verworpen worden, behalve uw sociale bijdragen. Kan dat zomaar? Hoe moet u daarop antwoorden?

SUCCESSIEPLANNING - 12.05.2014

Beding van terugkeer: kunt u zich bedenken?


CONTROLE - 12.05.2014

Geef mij maar een andere controleur?

Onlangs berichtten de media dat een politicus in zijn dossier een andere controleur vroeg. Kunt u dat ook vragen wanneer u vindt dat u ‘gepest’ wordt?

PERSONEEL - INSPECTIE - 12.05.2014

Een event met de lokale jeugdbeweging…


PERSONEEL - AANWERVEN - 12.05.2014

Interim, een alternatief voor de proefperiode?

Sinds 1 september 2013 mag een uitzendkantoor officieel voor u op zoek gaan naar een vaste kracht. Er gelden echter specifieke regels voor zo’n ‘instroom’ via een uitzendcontract. Wat is er daarbij voor u van belang?

RECHT - ADVOCAAT - 12.05.2014

Uw advocaat verrast u met zijn afrekening…

Doet u een beroep op een advocaat, dan maakt u vooraf maar beter goede afspraken over zijn tarieven, zo bleek onlangs nog maar eens. Wat wil dat concreet zeggen en wat als het echt de spuigaten uitloopt?

BTW - CONTROLE - 12.05.2014

Een foutje in factuur leverancier, u de pineut!

Onlangs wezen een aantal rechters – en niet de minste – op het belang om de facturen van uw leveranciers consequent te controleren. Wat moet u in het oog houden om bij een btw-controle niet in de problemen te komen?

FISCAAL - BTW - 12.05.2014

Voedseloverschotten wegschenken…


RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 12.05.2014

De zomercollectie wordt weldra geleverd…

Een collega deed eind vorig jaar zijn bestelling uit de zomercollectie van een van zijn leveranciers. In welke mate kunt u de levering weigeren als die ondertussen nog niet gebeurd is? Wat is er daarbij van belang?

HANDELSHUUR - HUURKOSTEN - 12.05.2014

Doorrekenen kosten bovenop de huurprijs…

Onlangs presenteerde de verhuurder van een handelspand uw collega na een aantal jaren ineens een forse rekening, nl. de kosten van de gemeenschap van het gebouw waarin dat pand zich bevond. In welke mate kan dat?

INVESTERINGEN - 08.05.2014

Bedrijfsmiddel, dus geen investering?


KOSTEN DOORREKENEN - 08.05.2014

Restokosten optimaal doorrekenen


VRUCHTGEBRUIK - 08.05.2014

Vruchtgebruik privépand verkopen?

U wilt het vruchtgebruik op uw privépand verkopen aan uw vennootschap, maar loopt u dan niet te veel fiscale risico’s? Een recente ruling zegt van niet!

MOTOR IN VENNOOTSCHAP - 08.05.2014

Motorkledij aan vervanging toe?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 08.05.2014

Heeft u aandelen verkocht of toch een gebouw?

Onlangs vond een rechter dat de aandelenverkoop van een vennootschap eigenlijk een verkapte verkoop van een gebouw was, zodat er alsnog registratierechten betaald moesten worden. Hoe vermijdt u fiscale problemen ter zake?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 08.05.2014

Interestherkwalificatie op ‘gewone’ rekening-courant?

Uw tegoed via rekening-courant is groter dan wat fiscaal ‘mag’ om geen herkwalificatierisico te lopen voor uw interesten daarop. Loopt u echter wel altijd een risico? Nog niet zo lang geleden gaf een rechter zijn visie...

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 08.05.2014

Privé gebruikt pand en de vennootschapsbelasting

Een recente ruling aanvaardt een niet privé gebruikt pand als herbelegging voor de gespreide taxatie. Kan dat dan niet als er wél privégebruik zou zijn? Wat zijn eigenlijk de fiscale gevolgen van een (deels) privé gebruikt pand in uw bvba?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - MAATSCHAP - 08.05.2014

Meldingsplicht voor een Belgische maatschap?

De fiscus heeft via uw privéaangifte een meldingsplicht ingevoerd voor bepaalde juridische constructies. Geldt dat ook voor de Belgische maatschap? Wat houdt zo’n maatschap precies in en is dat ook iets voor u?

KILOMETERVERGOEDING - 08.05.2014

Kilometervergoeding van € 17.700, kan zoiets?

Een zaakvoerder had in twee vennootschappen een auto en toch nam hij nog een kilometervergoeding op van maar liefst € 17.703! Dat is loon, zei de fiscus...

PRIVÉAANGIFTE - 08.05.2014

Sociale bijdragen of VAPZ vergeten?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VEREFFENING - 08.05.2014

Vereffend op één dag, voor zover schuldenvrij…

Een ontbinding en vereffening in één akte is mogelijk, maar dan moeten er wel vier voorwaarden voldaan zijn. Een daarvan luidt dat er geen passiva meer mogen zijn. Wat moet daaronder verstaan worden?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 07.05.2014

Discussie met uw klant: 6% of 21% btw?

Volgens de boekhouder van uw collega gold voor de verbouwingswerken aan een oud bedrijfspand met annex woning het 21%-btw-tarief. Volgens zijn klant volstond 6% btw. De rechter gaf onlangs aan hoe u uit zo’n patstelling raakt…

RECHT - VARIA - 07.05.2014

Waterstagnatie op een plat dak


VENNOOTSCHAP - OVERHEIDSOPDRACHT - 07.05.2014

Zijn uw jaarcijfers in orde?

Heeft u een erkenning bekomen, dan wordt die om de vijf jaar ‘herzien’. Is zo’n herziening binnenkort aan de orde, bekijk dan nu of uw jaarcijfers daar wel klaar voor zijn. Wat is daarbij van belang en hoe kunt u die cijfers ‘optimaliseren’?

FACTUUR - CREDITNOTA - 07.05.2014

Crediteer niet te snel op vraag van uw klant…

Uw collega maakte op vraag van zijn klant een creditnota op en factureerde de uitgevoerde werken nadien opnieuw, voor een stuk op de vennootschap van zijn klant. De rechter wees hem er onlangs op welke risico’s dat inhoudt…

PERSONEEL - VARIA - 07.05.2014

Laten werken op een (platform)ladder


BEPAALDE TIJD - 07.05.2014

Alleen het eerste contract ‘opzegbaar’

“We geven sinds 1 januari 2014 liever nog een tweede contract van bepaalde duur vóór we ‘vast’ aanwerven.” Waarom is dat geen juiste redenering?

STUDENTENARBEID - 07.05.2014

Fiscale maxima voor studenten in 2014


AFWEZIGHEIDSDAGEN - SAMENLOOP MET ZIEKTE - 07.05.2014

Ziek vóór het verlengd weekend: wat met de brugdag?

Stel, een werknemer meldt zich ziek net vóór er een verlengd weekend ingaat. Moeten de afwezigheidsdagen van het verlengd weekend dan omgezet worden in ziektedagen én mag hij die afwezigheidsdagen later opnemen?

PESTKLACHT - ONTSLAGBESCHERMING - 07.05.2014

Niet ontslaan omdat men rechtszaak overweegt!

Stel, een werknemer die een pestklacht ingediend heeft bij de preventieadviseur verzoekt u om een kopie van diens verslag omdat hij overweegt om een rechtszaak te starten. Welke gevolgen heeft dit? Een recent arrest licht toe...

WERKNEMERSSTATUUT - 07.05.2014

Waren de arbeiders van Ford eigenlijk bedienden?

U heeft wellicht ook gelezen dat een aantal arbeiders van Ford, ongeveer een jaar nadat ze ontslagen zijn, nu het statuut van bediende claimen. Kan zoiets ook bij u (als ‘kleinere’ werkgever)? Zo ja, welke gevaren brengt dit met zich mee?

EDUCATIEF VERLOF - 07.05.2014

Dossiers van schooljaar 2012-2013 indienen


BEPAALDE DUUR - 07.05.2014

Contract verbreken dat in 2013 begon, kan duur zijn...

Een contract van bepaalde duur dat al aanving in 2013 kunt u niet opzeggen (ook niet als het nog in de eerste duurhelft zit). U beslist dan maar om het te verbreken. Dat zou echter zwaar kunnen tegenvallen. Waarom?

ARBEIDSONGEVALLEN - 07.05.2014

Hoeft u kleine ongevallen niet meer aan te geven?

Ingevolge een recente wetswijziging hoeft u lichte arbeidsongevallen niet meer aan te geven aan de verzekeraar. De voorwaarde is wel dat u deze ongevallen registreert in het EHBO-register. Hoe werkt dit en wat is het voordeel?

VAKANTIEGELD - 07.05.2014

Voor wie zijn er regularisaties op komst?

Volgende maand betaalt u wellicht het dubbel vakantiegeld van uw bedienden. Soms zal u echter niet veel of niets moeten storten omdat u reeds betaald vakantiegeld mag regulariseren. Om welke situaties gaat het?

WONINGHUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 07.05.2014

De schade vaststellen als uw huurder niet meewerkt...

Uw huurder is verdwenen of weigert om mee te werken aan de plaatsbeschrijving. Kunt u dan de intredende plaatsbeschrijving met de nieuwe huurder gebruiken om de schade vast te stellen? Of is er in dat geval een andere oplossing?

VERKOOP - VARIA - 07.05.2014

Verkoop van een deel van een perceel...