PERSONEEL - ARBEIDSONGEVAL - 21.05.2014

Al dan niet verzekerd arbeidsongeval?

Verzekeraars doen steeds vaker moeilijk over het erkennen van arbeidsongevallen. Rechters spraken zich onlangs over een aantal gevallen uit. Wat is voor u van belang en wat moet u onthouden van recente wetgeving ter zake?

Al dan niet verzekerd?

Verzekeraars willen niet betalen. Steeds vaker doen verzekeraars moeilijk als er na een arbeidsongeval gevraagd wordt om met geld over de brug te komen, zo berichtten de media onlangs.

Waar gebeurde het ongeval? Is dat in uw zaak zelf, dan is er niet snel discussie. Toch is niet elk voorval in uw zaak een arbeidsongeval. Het moet immers gaan om (1) een plotse gebeurtenis met (2) een externe oorzaak: zich bezeren aan een machine, uitschuiven over een ‘hindernis’ op de werkvloer e.d. De meeste discussies gaan echter over ongevallen onderweg naar/van uw zaak.

Ongeval op weg naar of van het werk

Op weg van of naar huis.Het eerste wat verzekeraars checken... Blijkt uit de verklaringen dat het geen verplaatsing was van of naar de normale verblijfplaats, dan is het geen arbeidsongeval.

Zonder omweg of onderbreking. Blijkt dat uw werknemer onderweg nog ergens gestopt is, bv. om boodschappen te doen, te sporten, … dan kan/zal uw verzekeraar moeilijk doen.

Tijdig vertrokken? Verzekeraars checken ook de werkuren en de normale duur van de verplaatsing. Wijkt het tijdstip van het ongeval te veel af van de te verwachten timing van het woon-werktraject – uw werknemer blijkt te vroeg vertrokken naar het werk of had na het werk al lang thuis moeten zijn – dan riskeert u en/of uw werknemer lastige vragen voorgeschoteld te krijgen.

Was daar een goede reden voor? Blijkt er een goede reden te zijn voor dat te vroege vertrek naar het werk of het te late vertrek naar huis, dan kan er besloten worden dat het om een arbeidsongeval gaat (Cassatie, 31.03.2014) . Dat is bv. zo als de betrokken werknemer langer blijft om een collega te helpen, zeker als ‘collegialiteit’ voor u een jobvereiste is .

Let op! Gaat het om een serieuze afwijking, dan zijn rechters al eens strenger (bv. Brussel, 02.12.2013) . Een werknemer die bv. méér dan twee uur te vroeg thuis vertrokken was, moest aantonen waarom dat noodzakelijk was. De uitleg dat haar dat beter uitkwam, volstond niet (Bergen, 11.02.2014) .

Tip. Het is uiteraard een arbeidsongeval indien u als werkgever gevraagd had om vroeger te starten en/of langer te werken.

Nieuwe regelgeving

Niet erkend, úw probleem? Het is vooral dat van uw werknemer, al krijgt u als werkgever in dat geval het gewaarborgd loon (voor de eerste maand) ook niet terugbetaald.

Uw werknemer kan naar het FAO stappen. Uw werknemer kan zich tot het Fonds voor arbeidsongevallen richten ( http://www.fao.fgov.be ). Dat fonds kan een onderzoek instellen en sinds kort ook zelf een procedure bij de arbeidsrechtbank opstarten (wet 21.12.2013; BS, 27.01.2014) . Zo hoeft uw werknemer dat niet zelf te doen/te bekostigen.

Niet langer alles aangeven. Zwaardere ongevallen moet u binnen de acht dagen bij uw verzekeraar aangeven. Lichte, nl. in uw zaak zelf waar geen arts aan te pas komt en die niet leiden tot enige arbeidsongeschiktheid of loonverlies, moet u niet meer aangeven. U moet ze wel in een EHBO-register noteren, nl. datum, uur, omstandigheden van het ongeval, naam van het slachtoffer en van wie hem verzorgde (KB, 19.03.2014 en 09.03.2014) .

Hoewel niet elk ongeval in uw zaak of op het woon-werktraject per definitie een arbeidsongeval is, geeft u de ‘zware’ het best binnen de acht dagen aan. Als uw verzekeraar het niet erkent, dan kan uw werknemer er eventueel via het FAO een zaak van maken. Noteer ‘lichte’ voorvallen in uw zaak in een EHBO-register.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878