ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 12.05.2014

Hoe lastig is de ontvanger van de successierechten?

U erft een woning en u geeft die aan voor de successierechten. Binnen de twee jaar krijgt u echter een bod dat veel hoger ligt dan de aangegeven waarde. Moet u dan nog successierechten bijbetalen als u verkoopt? Hoe pakt u dit aan?

Hoeveel aangeven?

Verkoopwaarde. Erft u een woning, dan moet u die in principe aangeven voor haar zgn. verkoopwaarde op de datum van het overlijden. Dat is in feite de normale prijs van een gelijkaardige woning op dat moment.

Tip. U kunt voor die zgn. verkoopwaarde richtlijnen vragen aan bv. de notaris of een vastgoedmakelaar. U kunt natuurlijk ook een schatter vragen, maar dat is zeker niet verplicht en die doet dat uiteraard ook niet voor niets…

‘Te laag’ aangegeven?

Oeps, foutje. Stel, u geeft die woning aan voor € 250.000 en u betaalt de successierechten, maar eigenlijk heeft u die waarde misschien toch wat laag ingeschat . Komt de ontvanger van de successierechten daar dan achter en zo ja, wat dan?

Hij controleert! Vooreerst kan de ontvanger zelf controleren of uw waardering wel juist is. Vindt hij ze te laag, dan zal hij u een hogere waarde voorstellen, bv. € 300.000. Gaat u akkoord, dan moet u successierechten bijbetalen op € 50.000. Gaat u niet akkoord, dan zal hij een onafhankelijk expert aanstellen die de waarde vaststelt. Ligt die hoger dan wat u aangegeven heeft, dan moet u dus ook bijbetalen.

Let op! U moet niet alleen successierechten bijbetalen, maar ook interesten (7%) én een boete.

U verkoopt. Hij kan er echter ook nog op een andere manier achter komen. Stel dat u de woning zes maanden na de aangifte verkoopt voor een zotte prijs van € 400.000. Maak u geen illusies , als u verkoopt, zal hij dat zeker weten. De verkoopakte (waarop de koper de zgn. schrijfkosten betaalt) passeert immers ook bij hem! U moet dan bijbetalen op € 150.000!

Tip 1. Is het verschil tussen de door u aangegeven waarde en de door de ontvanger (of expert) vastgestelde waarde kleiner dan 1/8 van de aangegeven waarde (in ons voorbeeld dus € 31.250), dan zal u in de praktijk niets moeten bijbetalen.

Tip 2. Meldt u na de oorspronkelijke aangifte spontaan aan de ontvanger dat uw waardering te laag was en bereikt u met hem een akkoord voor bv. € 300.000, dan moet u wel de bijkomende rechten en in principe ook de interesten betalen, maar geen boete!

Na twee jaar veilig. De ontvanger heeft slechts twee jaar de tijd om uw aangifte te controleren. Doet hij niets of verkoopt u die woning na meer dan twee jaar, dan zit u dus safe.

Nooit problemen

Anticiperen. U kunt vóór u de aangifte indient altijd een zgn. voorafgaande schatting vragen. Dat is een schatting door een expert die ook voor de ontvanger bindend is. Zegt die expert dat de woning € 300.000 waard is, dan betaalt u daarop successierechten. Verkoopt u ze de dag nadien voor € 400.000, dan moet u niets meer bijbetalen.

Let op! U betaalt zelf de kosten van die schatting en die zijn niet min. Zo’n schatting is dan ook vooral aan te raden als de successierechten zeer hoog uitvallen (bv. als u van een oom of tante erft) en u dus beter geen risico’s neemt.

Akkoord. Eens u een akkoord heeft met de ontvanger voor bv. € 300.000, kunt u – zelfs als die termijn van twee jaar nog niet verstreken is – de woning toch verkopen voor bv. € 400.000 zonder dat u nog eens moet bijbetalen op die € 100.000.

In principe bent u pas twee jaar na de aangifte veilig. Wenst u vroeger safe te zitten, dan moet u ofwel vooraf een schatting laten uitvoeren, ofwel tot een akkoord komen met de ontvanger.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878