PERSONEEL - VAKANTIE - 20.05.2014

Op hoeveel vakantie hebben uw werknemers recht?

Nu de zomervakantie eraan komt, vragen uw werknemers op hoeveel vakantiedagen ze precies recht hebben. Welke vuistregels gelden hier en wat is er gewijzigd? Moet u nu iedereen vier weken vakantie toekennen?

Hoeveel vakantie krijgt ieder?

Vier weken per jaar? Niet voor iedereen. Een werknemer krijgt immers maar vakantiedagen op basis van zijn prestaties in het vorige jaar. Alles hangt met andere woorden af van hoeveel die werknemer vorig jaar (2013) gewerkt heeft. Het maakt voor het aantal dagen waarop hij recht heeft trouwens niet uit of hij bij u werkte of bij een andere werkgever.

Tip. Ook het feit dat een werknemer vorig jaar een periode ziek was of in zwangerschapsverlof was, maakt niet uit. Dat zijn immers gelijkgestelde periodes waarvoor hij ook verlof krijgt. Een werknemer die daarentegen vorig jaar in tijdskrediet was of als jobstudent werkte, zal dit mogelijk wél voelen in de vakantie die hij dit jaar krijgt.

Arbeider of bediende. Dat blijft voor de precieze berekening en de uitbetaling nog altijd van belang. Geen eenheidsstatuut dus voor de vakantie. De arbeiders worden immers nog steeds niet door u, maar door de vakantiekas betaald tijdens hun vakantie. Uw sociaal secretariaat zal per werknemer wel berekenen hoeveel wettelijke vakantiedagen u precies moet toekennen.

En zij die uit de boot vallen?

Niet iedereen werkte het ganse jaar 2013. Misschien begon een bepaalde werknemer pas in de loop van vorig jaar of dit jaar bij u te werken. In dat geval heeft hij nog geen recht op vier volle weken wettelijke vakantie. Deze werknemers hebben mogelijk wel recht op extra dagen.

Jeugd- en seniorvakantie. Jongeren onder de 25 jaar die vorig jaar hun studies beëindigden en in dat jaar ook minimaal één maand aan de slag waren, kunnen hun vakantie aanvullen met extra jeugdvakantie. Ook voor ouderen boven de 50 jaar bestaat er een soortgelijk systeem.

Nieuwer is de Europese vakantie.Dat kent u... Sinds 2012 kan iedere werknemer die geen recht heeft op vier weken vakantie, zijn vakantie aanvullen met extra ‘Europees verlof’.

Let op! Deze regeling geldt voor al wie in 2014 minstens drie maanden gewerkt heeft. Begon een bediende bv. bij u te werken op 1 maart 2014, dan kan hij pas vanaf juni een week Europees verlof opnemen. Laat het best uw sociaal secretariaat berekenen om hoeveel dagen het precies gaat.

Ook voor deeltijdsen die meer gaan werken!Dat is nieuw... Sinds kort kunnen ook deeltijdsen die vorig jaar een lagere jobtime hadden, hun vakantie met Europees verlof aanvullen.

Let op! De voorwaarde daarvoor is dat het gaat om deeltijdsen die hun prestaties met minstens 20% verhogen of voltijds beginnen te werken.

Aan hen om hun vakantie aan te vullen! In tegenstelling tot de ‘gewone’ wettelijke vakantie die u verplicht moet toekennen aan uw werknemer, is dat niet verplicht voor eventuele extra dagen. Uw werknemer moet zelf het initiatief nemen om extra dagen op te eisen op basis van de jeugd-, senior- of Europese vakantie. Zolang hij het zelf niet vraagt, hoeft u het dus ook niet aan te bieden.

Is dat dan voor u een extra kost? Neen, het kost u uiteindelijk niets extra. Tijdens de jeugd- en seniorvakantie krijgt uw werknemer immers een uitkering van de RVA. Voor de Europese vakantiedagen betaalt u hem wel zijn loon, maar dat mag u (of de vakantiekas bij arbeiders) volgend jaar aftrekken van het dubbel vakantiegeld.

Werknemers die vorig jaar niet het volledige jaar werkten, hebben in sommige gevallen recht op extra dagen om hun vakantie aan te vullen. Wijs hen erop dat ze die in dat geval zelf moeten aanvragen. U bent immers niet verplicht om die zelf aan te bieden, al kosten ze u ook niets extra.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878