PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 27.05.2014

Arbeidsongeval niet erkend: hoe reageren?

In de media hoorde/las u onlangs dat de verzekeraars steeds meer ongevallen die op het werk en/of op de weg naar het werk gebeuren toch niet als arbeids(weg)ongeval erkennen. Wie moet en kan er reageren op zo’n afwijzing?

Onlangs maakte het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) haar onderzoek van 2012 bekend. Daaruit bleek dat de verzekeraars maar liefst 21.000 ongevallen niet erkend hebben. Dat kwam overeen met 11,80% van alle ‘werkongevallen’. Dat het om een stijgende trend gaat, blijkt uit het feit dat het weigeringspercentage 10,60% in 2011 en 9,80% in 2010 bedroeg. De kans dat een patiënt hiermee geconfronteerd kan worden, is dus reëel...

Aangifte vervolledigen

Arbeidswegongeval. Het is aan de werknemer om aan te tonen dat het ongeval tijdens de verplaatsing van of naar het werk (en niet op een ander moment of een andere plaats) gebeurd is. Getuigen kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Ze hoeven het ongeval zelfs niet gezien te hebben, als ze al maar kunnen bevestigen dat de werknemer op dat moment op die plaats was. Een pv van de politie sluit alle twijfel uiteraard uit.

Arbeidsongeval. Het is een vaak voorkomend misverstand, maar het is niet omdat een ongeval op het werk gebeurd is, dat het daarom ook een arbeidsongeval is. Er moet nog een extra element zijn dat het ongeval veroorzaakt heeft: een externe oorzaak ten gevolge van een plotse gebeurtenis. Zijn voet verstuiken op de werkvloer is bv. niet genoeg, terwijl het wel om een arbeidsongeval gaat als dat bv. door een plas water komt.

Tip. Bevat de aangifte deze elementen (de getuigen of de plas water in onze voorbeelden) niet, dan is de kans groot dat de verzekeraar ‘op het eerste gezicht’ afwijst. Door deze elementen alsnog mee te delen, uiteraard voor zover ze correct zijn, kan men dat echter nog rechtzetten.

Procedure bij de rechtbank

Nog meer discussies kunnen rijzen wanneer er weliswaar een ‘extern element’ vermeld werd op het aangifteformulier, maar de verzekeraar betwist dat dit element wel echt beantwoordt aan de vereisten van een externe oorzaak en/of plotse gebeurtenis. De werknemer kan dan juridische stappen zetten tegen de niet-erkenning: een vordering bij de arbeidsrechtbank. De wet voorziet zelfs dat de gerechtskosten in dat geval ten laste vallen van de verzekeraar. De advocaat- en medischebijstandkosten blijven evenwel ten laste van de werknemer zelf. Het gaat vaak om moeilijke procedures die lang kunnen aanslepen.

Tip. Indien hij gesyndiceerd is, kan de werknemer bijstand vragen van een advocaat van de vakbond. Ook het ziekenfonds wil weleens een helpende hand uitsteken (aangezien het moet tussenkomen als een ongeval niet erkend wordt).

Klacht bij FAO

De werknemer kan ook een proces proberen te vermijden door een andere weg te bewandelen, nl. door een ‘klacht’ neer te leggen bij het Fonds voor Arbeidsongevallen. Dat kan hij ‘elektronisch’ doen via http://www.fao.fgov.be Dat fonds kan een onderzoek instellen naar het dossier, wat meestal gebeurt door een inspecteur naar de verzekeraar te sturen. Er hoeft geen tekening bij dat de verzekeraar die liever niet ziet langskomen.. .

Goed om te weten. Sinds kort kan het FAO ook zelf een procedure bij de arbeidsrechtbank starten wanneer een verzekeraar volgens hen onterecht een arbeidsongeval geweigerd heeft (wet, 21.12.2013; BS, 27.01.2014) .

Tenzij de aangifte van het ongeval onzorgvuldig gebeurd zou zijn, is het niet aan de werkgever om te reageren tegen de afwijzing van een arbeidsongeval. Het is de patiënt zelf die stappen kan ondernemen: ofwel via een klacht bij het Fonds voor Arbeidsongevallen, ofwel via een procedure voor de arbeidsrechtbank.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878