ONDERHOUDSGELD - 26.05.2014

Een kind kost meer dan eten en drinken... !

Wie na een scheiding alimentatie betaalt voor zijn kinderen, heeft kort daarop vaak miserie met de fiscus omdat deze niet alle betaalde bijdragen aanvaardt als fiscaal aftrekbaar. Hoe kunt u dat proberen te vermijden?

Voorwaarden aftrekbaarheid

Verplicht om te betalen? Dat is alvast de belangrijkste voorwaarde. Onderhoudsgeld is alleen fiscaal aftrekbaar als het betaald wordt als gevolg van een verplichting die voortvloeit uit het Burgerlijk of het Gerechtelijk Wetboek. Vrijwillige betalingen komen sowieso dus niet in aanmerking voor de fiscale aftrek.

Waaruit blijkt die verplichting? In de praktijk zal dat doorgaans blijken uit het vonnis of het arrest dat de echtscheiding uitspreekt. Ook als de scheiding in der minne geregeld is, is er doorgaans geen bewijsprobleem wat die alimentatieverplichting betreft, vermits dit dan opgenomen wordt in de akte die de echtscheiding bij onderlinge toestemming (EOT) vastlegt.

Geen deel van het gezin. Ook dat is inderdaad vereist. Onderhoudsgeld is slechts aftrekbaar als het betaald wordt aan personen die geen deel uitmaken van het gezin. Uw kinderen mogen m.a.w. niet gedomicilieerd zijn op uw adres als u het voor hen betaalde onderhoudsgeld fiscaal in mindering wilt kunnen brengen.

Welk bedrag is aftrekbaar?

Sowieso slechts 80%. Dat is al sinds jaar en dag zo en dat is nog altijd het geval. Onderhoudsgeld is slechts aftrekbaar ten belope van 80% van de betaalde bedragen.

Let op! In de aangifte moet het volledige, betaalde bedrag ingevuld worden. De fiscus beperkt de aftrek nl. zelf tot die 80%.

Van het forfaitair opgelegde bedrag? Dat is sowieso geen probleem. Bent u op grond van een vonnis bv. verplicht om maandelijks € 400 te betalen voor uw twee kinderen, dan is dat zonder meer fiscaal aftrekbaar. Daar doet de fiscus in de praktijk m.a.w. niet moeilijk over.

Wat met de bijkomende kosten? Dat is een ander paar mouwen. Louter burgerrechtelijk behelst de onderhoudsplicht van de ouders ten aanzien van hun kinderen niet alleen de kosten van voeding en huisvesting, maar het volledige levensonderhoud, inclusief dus de opvoeding en de bijbehorende studiekosten. De fiscus ziet dat echter heel dikwijls anders, maar wordt daarvoor steevast op de vingers getikt door de rechtspraak.

Tip 1. Het vaste bedrag per maand aan alimentatie is dus in feite het minimaal aftrekbare bedrag in plaats van het maximaal aftrekbare zoals de fiscus dat graag ziet.

Tip 2. In veel gevallen staat ‘de verplichting om op eerste verzoek bij te dragen in de helft van de buitengewone kosten’ mee in het vonnis of de onderlinge regeling. Dan is er wat dat betreft al geen discussie natuurlijk, blijft alleen nog de vraag wat buitengewone kosten zijn...

Al wat uw ex bijkomend opeist? Ja en neen! Sommige exen zijn immers wel heel vindingrijk. Zorg er dus voor dat u steeds kunt bewijzen dat wat u betaalt ook effectief ten behoeve van uw kinderen is. Vraag m.a.w. steeds attesten, facturen, enz. op naam van uw kinderen en houd dat goed bij. Alleen zo weten u en de fiscus meteen ook dat u wel degelijk betaalt voor een sportkamp van uw oudste en niet voor de fitness van uw ex...

Houd alle betaalbewijzen goed bij! De kans dat de fiscus die opvraagt, is immers zeer reëel. Betaal dus sowieso altijd via bankoverschrijving!

Naast de maandelijkse forfaitaire bedragen die u betaalt als onderhoudsgeld, is ook de helft van de buitengewone kosten zoals studie- en opleidingskosten waartoe u bijdraagt fiscaal aftrekbaar. De rechtspraak staat hier volledig aan uw kant. Zorg wel steeds voor de nodige bewijzen en betaal steeds via overschrijving.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878