AANWERVEN - 23.05.2014

Interim als alternatief voor proeftijd?

Sinds de afschaffing van de proeftijd beschouwt men uitzendarbeid als hét alternatief om een werknemer te ‘testen’. Waarop moet u in dat verband letten?

Afschaffing proeftijd niet altijd een ramp? Sinds 1 januari 2014 kunt u geen proeftijd meer gebruiken. Toch hoeft dat niet per se een ramp te zijn. Tijdens de eerste drie maanden van de tewerkstelling geldt sindsdien nl. ook maar een opzegtermijn van twee weken (dus slechts een week méér dan vroeger tijdens de proeftijd). Tijdens de volgende drie maanden gaat het echter al om een opzegtermijn van vier weken.

Voor- en nadelen uitzendarbeid? Beslist u toch om niet direct zelf, maar via interim aan te werven, dan geniet u de flexibiliteit om de samenwerking op het einde van elke week (weekcontracten) of zelfs elke dag (dagcontracten) stop te zetten zonder dat het u een opzegtermijn of -vergoeding kost. Het nadeel is dat die flexibiliteit een prijs heeft in de vorm van een aan het uitzendkantoor te betalen commissie.

Instroommotief. Sinds kort bestaat er een specifiek motief om nieuwe mensen te testen met het oog op een vaste aanwerving. Dat mag gedurende max. negen maanden en voor max. drie kandidaten. Voor één kandidaat kan het max. zes maanden. Dagcontracten zijn niet toegestaan.

Tip. Plukt u ergens iemand weg terwijl hij daar een contract van onbepaalde duur had, dan rust er op het uitzendkantoor een tewerkstellingsgarantie van één maand. De facto moet u dus eigenlijk minimaal één maand testen als u wilt vermijden dat het uitzendkantoor u deze kosten doorrekent. Maak hierover vooraf afspraken.

Ander motief. In het verleden werd er ook al volop gerekruteerd via interim op basis van de klassieke motieven ‘vermeerdering van werk’ of ‘vervanging’. Ook die motieven kunt u nu nog blijven gebruiken (voor zover ze uiteraard door de werkelijkheid ‘ondersteund’ worden).

Tip. Welk motief u ook gebruikt voor het uitzendwerk, houd er rekening mee dat deze periode (ten belope van max. één jaar) ook meetelt voor de anciënniteit die de latere opzegtermijn zal bepalen. Alleen wanneer er tussen het uitzendwerk en het vast contract een onderbreking van minstens acht dagen zit, is dat niet het geval.

Bij het instroommotief maakt u het best afspraken met het uitzendkantoor over de eventuele tewerkstellingsgarantie. Welk motief u ook gebruikt, het kan nuttig zijn om de vaste tewerkstelling niet direct te laten aansluiten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878