BELEGGEN - 12.05.2014

Een tracker of toch liever een passief fonds?

Wie wil beleggen in een fonds met lage kosten kan kiezen voor een passief beheerd fonds of voor een tracker. Wat is precies het verschil tussen beide beleggingsproducten en welk van beide kiest u het best?

Het volgen van een beursindex

Passief beheerd fonds. Zowel met een passief beheerd fonds als met een tracker kunt u beleggen in een beursindex zoals de DAX, de Bel-20, de Nederlandse AEX of de MSCI World Index. Een passief beheerd fonds probeert een index te schaduwen. Zo’n ‘indexfondsen’ geven u als belegger de mogelijkheid om te profiteren van de evolutie van een bepaalde markt zonder daarbij een hoger risico te lopen dan die markt. Het rendement van uw indexfonds komt in grote mate overeen met de prestaties van de index waarin u belegt.

Tracker. Een gelijkaardig beleggingsproduct is een tracker of ETF (Exchange-Traded Fund). Trackers volgen, net als indexfondsen, een index op de voet.

Het verschil zit in de verhandeling

Trackers op de beurs. Trackers worden verhandeld op de beurs en kunnen zoals aandelen tijdens een handelsdag continu gekocht of verkocht worden. Met slechts één transactie kunt u een goed gespreide portefeuille opbouwen, die de prestaties volgt van de index die u gekozen heeft.

Beperkt risico. Doordat u in een index belegt, spreidt u automatisch uw risico en is de kans op een zware terugval minder groot. De koers van een tracker hangt in de eerste plaats af van de stand van de index die door uw tracker gevolgd wordt. Als de index stijgt, dan neemt ook de waarde van uw tracker toe.

Let op! Uw tracker zal de index niet exact volgen door afwijkende vraag- en aanbodprijzen en omdat dividenden en beurskosten in de koers verwerkt kunnen zijn.

Vergelijkbaar met aandelen. Beleggen in een index is met trackers even gemakkelijk als beleggen in aandelen. Hoewel u in een complete index investeert, betaalt u maar één keer transactiekosten, alsof het om de aankoop van een aandeel gaat. Bovendien moet u geen instapkosten (normaal gezien 2% à 3%) betalen (wel de veel lagere transactiekosten zoals bij een aandeel) en zijn de beheerskosten van trackers bijzonder laag (0,15% à 0,4% per jaar). Trackers worden net als aandelen continu verhandeld en hebben geen vervaldatum.

Passief beheerde fondsen. Net als trackers halen passief beheerde indexfondsen doorgaans niet exact hetzelfde rendement als de beursindex. Dat komt vooreerst door het effect van de uitgekeerde dividenden. Beleggingsfondsen die de aandelen van de index in hun portefeuille hebben, krijgen regelmatig dividenden uitgekeerd. Die worden ‘opgepot’ en twee tot vier keer per jaar uitbetaald aan de fondsdeelnemers. De dividenden blijven dus een tijdje als ‘cash’ in het fonds. Omdat indexfondsen niet in geld beleggen, levert die cash geen koerswinst op en daardoor blijft het rendement van een indexfonds doorgaans een stukje achter op het resultaat van de index.

Beheersvergoeding. Dat indexfondsen achterblijven heeft ook te maken met de beheersvergoeding ervan. Die bedraagt doorgaans tussen 0,4% en 0,75% van het vermogen van uw indexfonds.

Let op! Passief beheerde fondsen moeten wel met correcte kosten werken (0,4% à 0,5%). Er bestaan nog indexfondsen die zich als ‘actief’ profileren en hoge kosten aanrekenen, maar vervolgens vooral de referentie-index volgen. Laat u daar dus niet aan vangen en check eerst de kosten.

Zowel met trackers als met passief beheerde fondsen kunt u in een ruim gespreide portefeuille beleggen. Bij trackers betaalt u wel minder kosten én u verhandelt ze met één druk op de knop zoals een aandeel. Let er bij passief beheerde fondsen wel op dat de beheerskosten niet méér dan 0,4% à 0,5% bedragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878