SCHENKING - 12.05.2014

Schenken aan een gehuwd kind…

U schrijft, bij wijze van schenking, een som geld over op de rekening van uw zoon of dochter. Als die gehuwd is, blijft het opletten dat u dat ‘correct’ doet om later dure procedures te vermijden. Hoe kunt u problemen voorkomen?

Een gift via de bank

Mededeling ‘schenking’? Neen! Schrijft u geld over op de rekening van een kind en is dat bedoeld als een schenking, dan mag u dat niet met zoveel woorden in de ‘mededeling’ zetten, anders is die schenking niet geldig. Zeker als u nog andere kinderen heeft, kan dat voer voor discussie zijn.

Let op! Vervelender en absoluut te vermijden zijn echter discussies tussen uw kind en zijn/haar (ex-) huwelijkspartner.

Hoe zijn ze getrouwd? Dat is bij een schenking aan een gehuwd kind effectief een eerste aandachtspunt. Als dat onder het wettelijke stelsel is, dan is er immers een ruime gemeenschap. Als ze getrouwd zijn met volledige scheiding van goederen, kunt u al minder snel iets fout doen.

Op welke rekening belandt uw geld? Dat is in zo’n geval een tweede aandachtspunt. Al is het niet gezegd dat u met een overschrijving op een eigen rekening 100% op veilig speelt. We overlopen een aantal combinaties…

Leren uit een praktijkgeval

Scheiding van goederen, eigen rekening. Stel, uw zoon is gehuwd onder het stelsel van volledige scheiding van goederen en u schrijft het geld over op een rekening op zijn naam. In dat geval is er weinig discussie mogelijk. Dat geld is ‘eigen’ aan uw zoon. Bij een eventuele scheiding kan zijn ex daar niet ‘haar’ deel van opeisen.

Wettelijk stelsel, eigen rekening. In dat geval gaat u er wellicht van uit dat uw schenking bij een eventuele scheiding uit de gemeenschap blijft. Het is helaas niet uitgesloten dat een rechter uit het een of andere ‘feit’ afleidt dat het geld toch ‘voor beiden’ bedoeld was (Brussel, 29.01.2013) .

Wettelijk stelsel, gemene rekening. Schrijft u het geld over op een gemeenschappelijke rekening, dan zet u de deur voor discussies wagenwijd open. De kans is groot dat de ex van uw zoon of dochter de helft van dat geld opeist. Onlangs was er echter toch een rechter die besliste dat het geld dat op een gemeenschappelijke rekening overgeschreven werd, toch ‘eigen’ was aan het kind van de schenkende ouder (Brussel, 11.02.2014) .

Let op 1! Het kind won het pleit pas ‘in beroep’, met alle kosten van dien.

Let op 2! Gebruikt uw zoon uw geld nadien om een investering te doen, dan is de kans groot dat wat hij dan aankoopt toch beschouwd wordt als ‘van de gemeenschap’, net omdat het geld van een gemeenschappelijke rekening komt.

Hoe vermijdt u problemen?

Verduidelijk uw bedoeling! Daar komt het inderdaad op aan. Schrijf het geld bij voorkeur over op een rekening enkel op naam van uw kind. Dat volstaat echter niet, tenzij die rekening kort vóór de schenking geopend werd, net om daarop het geschonken geld te parkeren.

Via zgn. pacte adjoint. Daarin kunt u inderdaad aangeven dat uw overschrijving een schenking is aan enkel en alleen uw kind. Bevestigt u de schenking met aangetekende brieven over en weer, dan kunt u dat ook daarin verduidelijken.

Download een model van een pacte adjoint van http://tipsenadvies-vrijeberoepen.be/download  – code PA 22.18.05.

Het komt erop aan om te verduidelijken dat het geld dat u overschrijft, bedoeld is als schenking aan enkel en alleen uw kind. Doe dat echter niet in de mededeling van die overschrijving. Het kan wel in de eventuele wederzijdse aangetekende brieven of in een zgn. pacte adjoint. Gebruik hiervoor ons model.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878