HANDELSPRAKTIJKEN - 20.05.2014

Nieuwe economische regelgeving

Eind mei wordt een belangrijk deel van het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) van kracht. Wat is er voor u vooral van belang?

Eerlijke handelspraktijken. Er zijn wettelijke regels inzake ‘correct zakendoen’. Die gaan dan niet alleen over het correct etiketteren van producten, maar bv. ook over het voeren van reclame op een eerlijke manier. Zo mag u bv. geen concurrenten zwartmaken, al is vergelijkende reclame onder bepaalde voorwaarden wel degelijk mogelijk. De Wet op de marktpraktijken zorgde nadien voor een opfrissing van de oude regels.

Nieuwe economische regelgeving. De voorbije jaren werden die regels herzien en in een nieuw wetboek economisch recht gegoten. Een belangrijk deel daarvan wordt op 31 mei 2014 van kracht (KB, 28.03.2014; BS, 29.04.2014) .

Oude wijn in nieuwe zakken? Als u uitsluitend zakendoet met andere ‘handelaars’, dat zijn dan ‘businessklanten’ die als zelfstandige, vrije beroeper of vennootschap iets bij u bestellen, dan blijft alles min of meer bij het oude.

Leveren binnen de 30 dagen? Dat u als leverancier voortaan in principe moet leveren binnen de 30 dagen nadat uw klant bepaalde goederen bestelde, is een nieuwe verplichting die echter enkel speelt ten aanzien van particulieren en dan nog maar voor zover u niets anders afgesproken heeft. Dus zelfs als een particulier klant is, mag u met hem afspreken dat u bv. pas over zes maanden een nieuwe auto kunt leveren. Dat geldt uiteraard des te meer voor een ‘businessklant’.

Tip. De regelgeving is trouwens versoepeld voor het geval u de vooropgestelde levertermijn uiteindelijk niet kunt halen. Een particulier is voortaan wettelijk verplicht om u nog een aanvullende ‘redelijke termijn’ te geven om alsnog te leveren. Vroeger kon hij in bepaalde gevallen zonder meer onder het contract uit als u niet tijdig leverde.

Tip in de tip. Dat geldt uiteraard ook voor een businessklant. Ook die moet u dus eerst een laatste kans geven om uw afspraken na te komen.

Let op! Heeft u een webshop of heeft u verkopers op de baan die bij particulieren thuis langsgaan om offertes te laten tekenen, dan moet u wel rekening houden met de gewijzigde regels inzake het zgn. herroepingsrecht. De bedenktijd gedurende 14 dagen…

Als u uitsluitend ‘businessklanten’ heeft, dan blijft alles min of meer bij het oude. Het WER voorziet bv. alleen bij particuliere klanten dat u binnen de 30 dagen levert, tenzij u iets anders afgesproken heeft.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878