PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 08.05.2014

Privé gebruikt pand en de vennootschapsbelasting

Een recente ruling aanvaardt een niet privé gebruikt pand als herbelegging voor de gespreide taxatie. Kan dat dan niet als er wél privégebruik zou zijn? Wat zijn eigenlijk de fiscale gevolgen van een (deels) privé gebruikt pand in uw bvba?

Geldige herbelegging?

Bij gespreide taxatie. Behaalt uw vennootschap winst bij de verkoop van een investering, dan kan ze die winst gespreid laten belasten. Daartoe moet ze wel onder meer de verkoopprijs herbeleggen.

Privé gebruikt gebouw niet mogelijk? Toch wel! Hoewel een recente ruling (beslissing nr. 2013.446, 03.12.2013) misschien een andere indruk wekt, sluit de wet privé gebruikte panden niet uit als herbelegging. Het pand moet weliswaar gebruikt worden voor de beroepswerkzaamheid (art. 47, §2 WIB 92) , maar die voorwaarde is altijd vervuld voor activa van een vennootschap (Cass., 28.01.1982) .

Notionele interestaftrek mogelijk?

Notionele interestaftrek (NI). De NI wordt berekend op het zgn. eigen vermogen van uw vennootschap, maar dat eigen vermogen moet verminderd worden met sommige activa.

Mogelijk voor privé gebruikt pand? Neen, het bedrag waarop de NI berekend wordt, moet nl. verminderd worden met de boekwaarde van onroerende goederen die u privé gebruikt (art. 205ter, §2, 3° WIB 92) . Uw vennootschap krijgt dus minder NI.

Tip. Enkel de zgn. nettoboekwaarde moet in mindering komen van de NI. De negatieve impact op de NI van een privé gebruikt pand wordt dus elk jaar minder, vermits de boekwaarde elk jaar vermindert door de afschrijvingen.

Investeringsaftrek mogelijk?

Investeringsaftrek (IA). Zoals u weet, is onlangs in de vennootschapsbelasting de gewone IA weer ingevoerd voor inkomstenjaar 2014 en 2015.

Mogelijk? Neen. Een van de voorwaarden voor de IA is dat het gebruik van de investering niet afgestaan mag zijn aan een persoon die zelf geen recht heeft op de IA (art. 75, 3° WIB 92) .

Let op! De uitsluiting geldt dus niet enkel voor de woning die u privé gebruikt, maar ook voor bv. appartementen die u verhuurt aan particulieren.

Degressieve afschrijvingen mogelijk?

Degressieve afschrijving. Bij een degressieve afschrijving past u het dubbele van het lineaire afschrijvingspercentage toe, niet op de aankoopprijs, maar op de zgn. nettoboekwaarde. Ook voor gebouwen is zo’n degressieve afschrijving in principe mogelijk.

Mogelijk voor privé gebruikt pand? Neen, degressieve afschrijvingen zijn niet mogelijk voor vaste activa waarvan het gebruik aan derden afgestaan is (art. 43, 2° KB/WIB 92) .

Let op! Dit geldt ook voor alle panden die verhuurd worden, ongeacht aan wie.

Gesplitst boeken als oplossing

Wat? Gebruikt u de woning in uw vennootschap deels privé en deels beroepsmatig, laat uw boekhouder die woning dan ook zo gesplitst boeken op verschillende rekeningen in de balans.

Waarom? U krijgt dan wel nog de NI op het deel dat beroepsmatig gebruikt wordt. Alleen het stuk dat u privé gebruikt, verliest u dan (Ci.RH. 421/574.945, 09.10.2008, nr. 44). Voor de IA en de degressieve afschrijvingen slaat de uitsluiting enkel op de delen waarvan het recht van gebruik afgestaan is aan de ‘verkeerde’ personen, bv. u privé of particuliere huurders (parl. vr. nr. 747, Hatry, 21.04.1994) .

Herbeleggen in een privé gebruikt pand kan perfect, maar op een privé gebruikt pand mag u geen notionele interestaftrek, geen investeringsaftrek en geen degressieve afschrijvingen toepassen. Door echter het beroeps- en het privédeel apart te boeken, krijgt u op het beroepsdeel wel nog die fiscale voordelen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878