HANDELSHUUR - HUURKOSTEN - 12.05.2014

Doorrekenen kosten bovenop de huurprijs…

Onlangs presenteerde de verhuurder van een handelspand uw collega na een aantal jaren ineens een forse rekening, nl. de kosten van de gemeenschap van het gebouw waarin dat pand zich bevond. In welke mate kan dat?

Doorrekenen kosten

Plots, na een aantal jaren.Eerst het slechte nieuws… Het is niet omdat uw verhuurder een of meerdere jaren stilgezeten heeft, dat hij niet meer het recht heeft om kosten door te rekenen.

Hoelang kan de verhuurder teruggaan? Het kan over een serieuze afrekening gaan. Slaan de achterstallen op dergelijke kosten, dan kan de verhuurder immers vijf jaar teruggaan in de tijd.

Tip. De verhuurder mag niet meer dan één jaar teruggaan om een vergeten indexering nog in rekening te brengen. Daarvoor geldt immers een kortere verjaringstermijn (art. 2273 BW) .

In welke mate mag dat?

Kosten van ‘de gemeenschap’? Maakt het handelspand dat u huurt deel uit van een situatie van zgn. mede-eigendom, dan hangen daar ‘gemeenschappelijke lasten’ aan vast. In principe moeten ze door de mede-eigenaar gedragen worden. De wet laat echter toe dat uw verhuurder ze naar u doorschuift. Dat zou dan wel in uw huurcontract voorzien moeten zijn.

Wat staat er in het huurcontract? Dat is m.a.w. van doorslaggevend belang. Het uitgangspunt is immers de contractuele vrijheid. U en de verhuurder mogen dus vrij afspreken ‘of’ en ‘in welke mate’ u als huurder nog bijkomende lasten moet betalen bovenop de huurprijs.

Enkel een huurprijs afgesproken. Als in uw huurcontract alleen staat dat u een huurprijs moet betalen, maar er geen doorrekening van kosten en lasten voorzien is, dan mag u ervan uitgaan dat die in de huurprijs vervat zitten. Het is immers perfect geldig om te werken met een huurprijs waarin een forfait voor alle kosten en lasten vervat zit.

Tip. Ideaal is natuurlijk als in het huurcontract uitdrukkelijk staat dat de huurprijs ‘inclusief kosten en lasten’ is.

Veelal wél in doorrekening voorzien. De kans is inderdaad groot dat uw verhuurder wel degelijk in het huurcontract voorzien heeft dat u als huurder ook nog bepaalde kosten moet betalen bovenop de huurprijs. Dat kan op twee manieren.

Een forfait? Weinig discussie mogelijk… Zo is het! Plakte de verhuurder daar een forfait op, dan ligt dat vast voor de ganse looptijd en moet hij zich daaraan houden.

Tip. Dat betekent ook dat hij u achteraf geen afrekening mag presenteren van de werkelijke kosten, waaruit dan blijkt dat u zogezegd te weinig betaald heeft. Dat de gemeenschappelijke kosten ondertussen fors opgelopen zijn, bv. omdat de syndicus ‘opslag’ kreeg of omdat het gebouw serieus gerenoveerd werd, maakt úw rekening niet.

Werkelijke kosten. Als er geen vast bedrag bepaald is, dan mag u als huurder eisen dat de verhuurder de werkelijkheid van de doorgerekende kosten en lasten bewijst.

Tip. Vaak zijn de afspraken omtrent welke werkelijke kosten doorgerekend mogen worden niet duidelijk. Weiger dan gerust om kosten te dragen die duidelijk verband houden met het ‘eigenaar zijn’ (belasting op eigendom, loon syndicus e.d.). Neem ze alleen voor uw rekening als ze verband houden met het gebruik van het handelspand (bv. onderhoud verwarmingsinstallatie).

Voorziet uw huurcontract niet in een doorrekening van kosten bovenop de huur, weiger dan gerust te betalen als de verhuurder u toch een afrekening presenteert. Staat er dat u daarvoor een forfait betaalt, dan mag hij nadien niet méér eisen, ook niet als de werkelijke kosten ondertussen fors opgelopen zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878