ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 21.05.2014

Een architect onder de arm nemen

U heeft (ver)bouwplannen. In welke mate kunt u verschillende architecten vrijblijvend een schets laten maken? Kunt u bij een budgetoverschrijding moeilijk doen over zijn factuur? Onlangs spraken een aantal rechters zich uit…

Welke architect kiezen?

Een nodig voor uw (ver)bouwplannen. Als u enigszins serieuze (ver)bouwplannen heeft, dan kunt u moeilijk anders dan een architect onder de arm te nemen. De vraag is natuurlijk met wie u in zee gaat.

Meerdere contacteren? Het staat u inderdaad vrij om met een aantal architecten een afspraak te maken en te kijken in welke mate het klikt, u op dezelfde golflengte zit e.d. Wat heeft u echter aan mooie woorden?

Vrijblijvend een schets? Vraag gerust aan een of meerdere architecten om een eerste schets te maken en u een eerste inschatting te geven van de kostprijs (inclusief tarief architect) van de geplande (ver)bouw(ing).

Maak duidelijke afspraken! Het is daarbij wel opletten, zo waarschuwde de rechter. Geef duidelijk aan dat u – in de voorbereidende fase en alvorens een contract te sluiten – voorlopig alleen een schets vraagt en op basis daarvan een inschatting van de kostprijs van uw project.

Tip. Bevestig dat voor alle zekerheid ‘op papier’, bv. via mail na uw kennismakingsgesprek.

Anders kost het u een voorontwerp. Zonder die afspraak riskeert u inderdaad dat de architect meteen met een voorontwerp afkomt. In dat geval zal u het werk dat hij daarin gestoken heeft moeten betalen.

Ook zonder dat u een contract tekende? Omdat het over de voorbereidende fase gaat, geldt inderdaad de (deontologische) regel niet dat uw architect eerst een contract moet opstellen waarin hij duidelijk zijn tarieven vermeldt. De opmaak van zo’n voorontwerp mag hij dus aanrekenen zonder dat u vooraf ergens uw handtekening zette (Luik, 05.12.2013, nr. 1546) .

Hij mag niet overdrijven! Er zijn inderdaad grenzen. Zolang u geen contract over de totaalopdracht tekende, kunt u dat ook niet verbreken. Uw architect kan u in de voorbereidende fase dan ook geen zgn. verbrekingsvergoeding aanrekenen, begroot op een percentage van wat hij in totaal had kunnen factureren als hij verder had mogen werken (Luik, 29.10.2013) .

Daarna een contract met uw architect

Uw keuze ligt vast. Eens u beslist heeft met wie u in zee gaat, moet uw architect u een voorstel van ‘architectencontract’ bezorgen. Zorg er echter wel voor dat ú de touwtjes in handen houdt.

Tot waar reikt uw budget? Zo doet u er goed aan om duidelijk – op papier – aan te geven wat uw bouwbudget is. Uw architect moet daarmee rekening houden bij het uitwerken van het plan.

Plan af, maar budget overschreden. Toen de architect van uw collega zijn plan presenteerde, bleek het vooropgestelde budget serieus overschreden. Een voldoende reden om het contract te verbreken, zo oordeelde de rechter.

Slechts de opmaak van een ontwerp betalen. Uw collega had intussen al € 3.000 aan honoraria betaald en volgens het contract had de architect zelfs recht op meer. Toch werd die laatste door de rechter verplicht om € 1.500 terug te storten. Uw collega moest slechts betalen voor de opmaak van een voorontwerp (Luik, 05.12.2013, nr. 1563) .

Geef duidelijk aan dat u in eerste instantie enkel een schets verwacht, zo niet riskeert u dat de architect met een voorontwerp afkomt dat u dan moet betalen. Geef nadien ook duidelijk aan wat uw budget is. Blijkt zijn plan dat serieus te overschrijden, dan heeft u een reden om zijn factuur niet volledig te betalen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878