Alle domeinen

2014 - Juni

ZELFSTANDIG HELPER - 27.06.2014

Ook kinderen van bedrijfsleiders kunnen ‘helpers’ zijn!

Een zaakvoerster betaalt aan haar kinderen een loon voor allerlei administratieve taken die zij uitvoeren, en brengt dat in mindering van haar eigen zaakvoerdersloon. Volgens de fiscus kan dat niet. Wat vond de rechter daarvan?

INVESTERINGEN - GESPREIDE TAXATIE - 27.06.2014

Herbeleggen in een verbouwing: ook vijf jaar de tijd?

Verbouwingswerken aan een gebouw kunnen als ‘herbelegging’ dienen voor de zgn. gespreide taxatie. Moeten die werken dan gebeuren binnen de drie jaar of binnen de vijf jaar? Een ruling van 11.06.2013 verduidelijkt...

VOORDEEL VAN ALLE AARD - 27.06.2014

Privégebruik vennootschapsgoederen is ‘misbruik’?

“Duizenden zaakvoerders misbruiken hun vennootschap”, zo meldden de media. Het bleek te gaan om de aankoop door vennootschappen van een privé gebruikte pc, tablet, smartphone, … Oei, ‘misbruikt’ u ook uw vennootschap?

INTERNE MEERWAARDE - 27.06.2014

Kapitaalvermindering belastbaar?

De media meldden dat de fiscus een kapitaalvermindering in de vennootschap van twee bekende ondernemers wou belasten. Kan dat dan tegenwoordig?

TAX SHELTER - 27.06.2014

‘Tax shelter’-regime wordt grondig gewijzigd...

Een wet van 12.05.2014 wijzigt grondig het fiscaal interessante zgn. ‘tax shelter’-systeem. Hoe zit dat nu precies weer in elkaar, wat wijzigt er concreet en vanaf wanneer precies? Wordt het systeem voortaan interessanter voor u?

REGISTRATIERECHTEN - 27.06.2014

Laat ook uw kinderen een pand goedkoop ‘onttrekken’!

Onder bepaalde voorwaarden kunt u onroerende goederen uit uw bvba naar u privé halen zonder 10% of 12,5% registratierecht te betalen. Hoe zorgt u ervoor dat dit na uw overlijden ook voor uw erfgenamen mogelijk is?

KINDEREN TEN LASTE - 27.06.2014

Moet uw kind bij u wonen om ten laste te zijn?

De fiscus weigert het ten laste zijn van de oudste dochter van een echtpaar te aanvaarden omdat ze niet op hetzelfde adres woonde als haar ouders. Is onder hetzelfde dak wonen een voorwaarde om ten laste te kunnen zijn?

Geheime commissielonen - 26.06.2014

Blaast Cassatie de ‘monsterboete’ nu nieuw leven in?

Het Hof van Cassatie verduidelijkte onlangs wanneer de aanslag geheime commissielonen (de ‘309%’) van toepassing is op ‘verdoken meerwinsten’. Geldt die aanslag nu ook voor ‘fictieve facturen’? Wat adviseert u het bedrijf nu het best als er tussen vennootschappen van de groep management- of bestuursvergoedingen aangerekend worden?

Verandert die uitspraak van Cassatie iets aan de regels zoals die in 2013 na een lange saga uiteindelijk tot stand kwamen m.b.t. de aanslag ‘geheime commissielonen’ op voordelen die het bedrijf toekent aan privépersonen en dus ook aan u en uw collega’s? Hoe zaten die regels precies in elkaar? Blijven restaurantkosten nu nog altijd buiten het bereik van de ‘monsterboete’?


Advies commissie voor boekhoudkundige normen - 26.06.2014

Wanneer mag of moet u een jaarrekening achteraf nog corrigeren?

De CBN sprak zich in een recent advies (2014/4 van 23.04.2014) uit over de vraag in welke gevallen ondernemingen een door de algemene vergadering goedgekeurde jaarrekening toch nog kunnen of moeten corrigeren.

Wat doet u als de cijfers van het boekjaar niet vergelijkbaar zijn met die van het vorige boekjaar? Wanneer moet u een gecorrigeerde versie van de jaarrekening neerleggen? Wat is daarbij het belang van het onderscheid tussen vergissingen en beleidsbeslissingen?

Wanneer is de algemene vergadering bevoegd en wanneer kan het bestuursorgaan zelf de neergelegde jaarrekening corrigeren? Wanneer mag u toch de openingsbalans aanpassen?


BTW-AANGIFTE - 26.06.2014

De btw-zomerregeling komt eraan!

Traditiegetrouw verleent de Btw tijdens de zomermaanden een versoepeling van de termijnen voor het indienen van btw-aangiftes. Wat houdt die versoepeling concreet in? Geldt ze ook voor de intracommunautaire listing? Wat zijn de spelregels voor het betalen van btw tijdens de zomermaanden?

Thesauriebeheer - 26.06.2014

Wat heeft ‘cashpooling’ te bieden aan uw bedrijf?

Wat zijn de voordelen van een gecentraliseerd thesauriebeheer? Hoe kan een groep van bedrijven via een cashpool nog meer besparen op interestkosten? Wat is dan het verschil tussen zero balancing en notional pooling?

Met welke fiscale aandachtspunten moet u daarbij rekening houden? Hoe bepaalt u de rente op de intragroepsleningen? Wat doet u met het ‘rentevoordeel’ bij notional pooling?

Wanneer moet u roerende voorheffing inhouden? Wat is het (fiscale) belang van de thincapitalisation-regels? Welk voorkeursregime genieten financieringscentra in die context?


dubieuze debiteuren - 26.06.2014

Dubieuze vorderingen afboeken? Spelregels: boekhoudkundig, fiscaal en voor de Btw

Veel bedrijven worden vandaag meer dan ooit tevoren geconfronteerd met faillissementen, WCO’s en klanten die hun facturen niet meer kunnen betalen.

Wanneer mag u boekhoudkundig gezien een waardevermindering boeken op een dubieuze vordering? Mag u daarvoor ook een forfaitaire methode gebruiken? In welke mate zijn de fiscale spelregels anders? Wat zijn de fiscale aandachtspunten?

Kunt u de btw terugvragen als uw klant niet kan betalen? Vanaf wanneer kan dat, bij een faillissement of een WCO? Hoe pakt u het in de andere gevallen praktisch het best aan?

Wanneer mag u een (definitieve) minwaarde erkennen en hoe boekt u die minwaarde dan?


LOONKOSTEN - 26.06.2014

Kunt u brutoloon omzetten in een voordeligere alternatieve beloning?

Omwille van de loonmatiging kan het bedrijf u en uw collega’s ook in 2014 geen loonsverhoging toekennen. Kunt u het bedrijf adviseren om de loonkosten te optimaliseren en tegelijk de medewerkers te motiveren door hen in ruil voor een stuk brutoloon bv. een bedrijfswagen of een cafetariaplan te geven? Wat houdt zo’n cafetariaplan precies in?

Welke rol spelen de sectorbarema’s daarbij? Wat is het standpunt van de RSZ? Loopt u dan mogelijk een risico met de ‘sociale’ antimisbruikbepaling? Is er meer flexibiliteit wanneer het om een loonsverhoging gaat (bv. bij een promotie) of om variabel loon?

Onder welke voorwaarden is alternatief belonen toch perfect mogelijk, zelfs als u alle risico’s wilt uitsluiten?


FACTUURVorm - 26.06.2014

Wel en wee van de elektronische factuur

Sinds 2013 is de materiële vorm van de factuur van geen belang meer. Een factuur kan sindsdien ook elektronisch opgemaakt en uitgereikt worden. Recentelijk publiceerde de Btw daarover een uitgebreide circulaire...

intragroepsschuld - 26.06.2014

Kwijtschelding intragroepsschuld: nu fiscaal op de helling?

Een schuld van een verbonden vennootschap kwijtschelden kan zinvol zijn, bv. om een faillissement af te wenden. De Rulingcommissie besliste echter onlangs dat zo’n kwijtschelding aanleiding gaf tot een ‘abnormaal of goedgunstig voordeel’.

Kunt u vandaag de schuld van een structureel verlieslatende dochter nog kwijtschelden? Wat zijn dan de fiscale gevolgen? Wat als uw buitenlandse moedervennootschap de schuld van uw bedrijf kwijtscheldt? Wanneer is er dan toch sprake van een abnormaal of goedgunstig voordeel?

Wat is nu eigenlijk het standpunt van de Rulingcommissie? Waarom opteert u beter voor een voorwaardelijke kwijtschelding? Wat is daarvan het gevolg? Hoe pakt u dat praktisch aan?


Advies commissie voor boekhoudkundige normen - 26.06.2014

(Variabele) afsluitdatum boekjaar?

In haar advies 2014/5 van 23.04.2014 sprak de CBN zich uit over de vraag of een boekjaar altijd op een vaste datum moet eindigen. Onder welke voorwaarden is een variabele afsluitdatum toegelaten? Wanneer is dat ook voor u interessant?

voordelen alle aard - 26.06.2014

Een tablet, met dank aan de fiscus?

Als het bedrijf u en uw collega’s een tablet ter beschikking stelt, doet u daar door het forse voordeel in natura niet echt een goede zaak aan. Wat als u zelf een tablet of een smartphone aankoopt en het bedrijf u een vergoeding betaalt? Wat besliste de Rulingcommissie onlangs?

ARBEIDSONGEVALLENAANGIFTE - 26.06.2014

Kleine ongevallen beter niet aangeven?

Kunt u uw schadestatistiek verbeteren en daardoor besparen op de premie van uw verzekering arbeidsongevallen door kleine ongevallen niet aan te geven? Mag dat wettelijk gezien wel? Wat is er recentelijk veranderd m.b.t. de aangifteplicht voor lichte arbeidsongevallen? Wat houdt de registratieplicht precies in? Wanneer moet u achteraf toch nog aangifte doen?

BTW-aftrekbaarheid - 26.06.2014

Onterechte btw is nooit aftrekbaar!

Uit een recent arrest van het Europese Hof van Justitie blijkt eens te meer dat het belangrijk is om alle inkomende facturen na te kijken op de juiste toepassing van de btw.

Aan welke voorwaarden moet een factuur voldoen om regelmatig te zijn? Wat zijn de verplichte vermeldingen? Waarom is het belangrijk om niet te wachten op een controle en nu reeds alle leveranciersfacturen na te kijken?

Wat zijn de belangrijkste valkuilen waarvoor u moet uitkijken? Wat is het gevolg als u toch btw betaalt, hoewel die ‘verlegd’ had moeten worden?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 25.06.2014

Altijd met twee tekenen of mag u dat alleen?


BELASTINGCONTROLE - 25.06.2014

Grootscheepse fraude ontdekt... ?

De media berichtten dat de fiscus zelfstandigen en vrije beroepers ‘betrapt’ heeft die een pc en een auto in de kosten staken. Is daar dan iets mis mee?

BELEGGINGSVERZEKERING - 25.06.2014

Kunt u nu ook beleggen in een ‘Tak 44’?

Momenteel zijn er al een tiental verzekeraars die een combinatie van Tak 21 en Tak 23 aanbieden, ook Tak 44 genoemd. Hoe werkt dit precies en is het interessant? Wanneer kiest u het best voor meer of minder Tak 21 in het geheel?

RIZIV-INSPECTIE - 25.06.2014

RIZIV als burgerlijke partij: wat wil dat zeggen?

Het RIZIV kan, zoals u weet, zgn. onverschuldigd terugbetaalde verstrekkingen terugvorderen van u als zorgverstrekker. Ingevolge een wetswijziging kan het zich hiervoor burgerlijke partij stellen in een strafprocedure. Wat betekent dit?

VENNOOTSCHAP - 25.06.2014

Sociale bijdragen beter door uw bvba laten betalen?

Heeft u een bvba, dan heeft u de keuze om uw sociale bijdragen zelf te betalen of ze door die bvba te laten betalen. Welke fiscale gevolgen heeft deze keuze? Wat doet u het best?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 25.06.2014

Moederschapshulp nu voor alle zelfstandige moeders

Op 5 mei 2014 werd er een KB gepubliceerd dat het toepassingsgebied voor de zgn. moederschapshulp voor zelfstandigen (lees: het krijgen van dienstencheques n.a.v. een geboorte) gevoelig uitbreidt. Wat is er precies veranderd?

GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 25.06.2014

Nu niet veranderen!


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 25.06.2014

Ook de anesthesist staat mee aan het roer...

Stel, de chirurg dringt aan om snel te opereren, maar volgens de anesthesist is het niet risicoloos om de patiënt ‘in slaap te doen’. Wanneer er vervolgens iets misloopt, wie is er dan aansprakelijk? Een recent arrest licht toe...

PRIVÉ - SCHENKING - 25.06.2014

Waarom schenken voor een Nederlandse notaris?

Onlangs liet de fiscus weten geen probleem te hebben met een schenking voor een Nederlandse notaris. Waarom zou u echter een schenking doen voor een Nederlandse en niet gewoon voor een Belgische notaris?

FISCALE CONTROLE - 23.06.2014

Fiscale fraude van 20 jaar terug?


BTW - KLEINE ONDERNEMERS - 23.06.2014

Net te veel om klein te zijn... ?


BTW - AANGIFTE - 23.06.2014

Nu meer tijd voor uw btw-aangifte?

Tijdens de zomermaanden geeft de Btw u iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

FISCALE VERMINDERINGEN - PENSIOENSPAREN - 23.06.2014

Heeft u wel het goede type pensioensparen?

Mogelijk doet ook u aan pensioensparen zonder precies te weten of u dat doet via een pensioenspaarfonds, dan wel via een pensioenspaarverzekering. Toch is dat verschil niet geheel zonder belang. Even kijken waarom…

BTW - 6% - 23.06.2014

Verbouwen tegen 6% afgeschaft?


ONROEREND GOED - VARIA - 23.06.2014

Hoe een pand weer privé maken?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - VAPZ - 23.06.2014

Verbouwen met uw extralegaal pensioenkapitaal?

U wilt uw pand verbouwen of de hagelschade laten herstellen, maar u zit wat krap bij kas en ook uw bank werkt niet (voldoende) mee. U heeft ook al meerdere jaren een VAPZ. Kunt u dat gebruiken voor die werken aan uw pand?

AUTO - LICHTE VRACHT - 23.06.2014

CO2 -bijdrage voor woon-werkverkeer met camionette?

De RSZ versoepelde recentelijk haar richtlijnen over de CO2 -bijdrage. Dit kan gevolgen hebben als uw werknemers de camionette van uw zaak ook gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Wat wijzigt er precies?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 23.06.2014

Worden premies VAPZ ook herzien vanaf 2015?


ONROERENDE VOORHEFFING - 23.06.2014

Pand raakt niet verhuurd, minder ‘grondlasten’ betalen?

U wilt uw oude bedrijfspand of een (geërfde) woning verhuren, maar deze raakt niet meteen verhuurd en staat dus een tijdje leeg. Krijgt u dan een vrijstelling of vermindering van onroerende voorheffing (ov)? De rechtspraak verduidelijkt...

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 23.06.2014

In 2014 een vennootschap overwegen?


HUUR - 23.06.2014

Niet het gebruik, maar de prijs opsplitsen!

Een collega verhuurde een pand dat de huurder deels privé en deels beroepsmatig gebruikte. Dit gemengd gebruik werd duidelijk vermeld in de huurovereenkomst, maar toch hield de fiscus er geen rekening mee. Waarom niet?

AFTREKBARE KOSTEN - 23.06.2014

Alsof het nog niet erg genoeg is…

Het aantal faillissementen is de laatste tijd weer flink gestegen. Wat als het een van uw cliënten is, hoe zorgt u er dan voor dat u uw factuur kunt afboeken?

VERZEKERING - 23.06.2014

Verzekerd van bijstand, ook tijdens uw reizen…

De aanbieders van zgn. bijstandsverzekeringen zijn divers. Het is dan ook niet evident om door de bomen het bos nog te zien. Wat is er voor u van belang om straks met een gerust hart op reis te kunnen vertrekken?

REKENING-COURANT - 23.06.2014

De ‘gevaren’ van de rekening-courant...

Heeft u een bvba, dan is het niet ongebruikelijk dat u af en toe eens een uitgave van uw vennootschap privé voorschiet. Dat is echter niet zonder gevaar, zo blijkt alweer uit een rechtszaak… Hoe kunt u problemen vermijden?

SUCCESSIERECHTEN - TESTAMENT - 23.06.2014

Een testament als zuiver fiscaal instrument?

Een testament kan ook gebruikt worden als instrument om uitsluitend fiscaal te optimaliseren. Hoe werkt dat echter precies en wat zijn de eventuele fiscale (antimisbruikbepaling) en juridische beperkingen?

BELEGGEN - 23.06.2014

Beleggen in vastgoed: een certificaat of een bevak?

Wie op zoek is naar een coupon van 4% à 5% komt automatisch terecht bij vastgoedcertificaten of vastgoedbevaks. Wat is het verschil en waarom is er nog zo weinig interesse voor vastgoedcertificaten en wil iedereen vastgoedbevaks?

AFTREKBARE BTW - 19.06.2014

Onterechte btw aangerekend, wat nu?


AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 19.06.2014

Uw zondagskostuum in de kosten?


INTERESTEN - 19.06.2014

Hoe bepaalt u de zgn. marktrente?

Wilt u niet dat de interest op uw rc-tegoed fiscaal een dividend wordt, dan mag u maximaal de zgn. marktrente vragen. Wat vindt de rechtspraak daarvan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 19.06.2014

Wat is een gebouw precies voor de gespreide taxatie?

In het kader van de zgn. gespreide taxatie moet uw vennootschap de verkoopprijs herbeleggen binnen een termijn van drie of vijf jaar, zo de herbelegging gebeurt in een gebouw. Wanneer is er precies sprake van een gebouw?

BTW - KLEINE ONDERNEMING - 19.06.2014

Is uw pas opgerichte vennootschap klein voor de Btw?

Kleine ondernemingen met een omzet onder een bepaalde drempel kunnen kiezen voor een vrijstelling van btw. Sinds 01.04.2014 is die drempel verhoogd tot € 15.000. Wat betekent dat praktisch voor een pas opgerichte vennootschap?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 19.06.2014

Vennootschap overgenomen, oude verliezen dan kwijt?

U heeft acht jaar geleden een vennootschap overgenomen die nog fiscale verliezen had. Nu krijgt u controle en de fiscus weigert de aftrek van deze oude verliezen. Kan hij dat nu nog wel of is dat te laat?

AANDEELHOUDERS - AANSPRAKELIJKHEID - 19.06.2014

Uitkijken als u uit een pas opgerichte bvba stapt…

U heeft onlangs samen met een paar vrienden een vennootschap opgericht, maar u wilt er nu eigenlijk al uitstappen. Mogelijk komt u daardoor achteraf in de knoei, waarschuwde een rechter. Waarom is dat zo en wat is er van belang?

RECHT VAN OPSTAL - 19.06.2014

Opstalrecht in een moderner kleedje


JAARREKENING - INHOUD - 19.06.2014

Foutje in jaarrekening alsnog corrigeren?

In welke gevallen kan uw jaarrekening, die reeds door de algemene vergadering goedgekeurd werd, nog gecorrigeerd worden en hoe moeten die correcties dan boekhoudkundig gedaan worden? Het CBN sprak zich op 23 april 2014 uit…

AANSLAG VAN 309% - 19.06.2014

Monsterboete van 309% nog verder afgezwakt!

Dankzij een uitspraak van 6 juni 2014 van het Grondwettelijk Hof wordt de monsterboete van 309% nog verder afgezwakt. Wat heeft het Hof dan beslist?

GESPLITSTE AANKOOP - 19.06.2014

Gesplitste aankoop met uw kinderen: hoe het best aanpakken bij nieuwbouw?

Een gesplitste aankoop van een onroerend goed samen met uw kinderen blijft een goede techniek om aan successieplanning te doen. Is zo’n gesplitste aankoop vandaag, na de anti-misbruikbepaling, nog veilig? Hoe pakt u het dan correct aan?

Hoe gaat u het best te werk als u samen met uw kinderen een nieuwbouwappartement ‘op plan’ (gesplitst) wilt aankopen? Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Hoe regelt u de betaling van de nog uit te voeren werken?

Hoe zit het precies als u enkel een bouwgrond gesplitst aankoopt en daarop samen zal bouwen? De ouders-vruchtgebruikers kunnen eventueel ook zelf alleen op die grond bouwen. Waarom is dat in het kader van successieplanning geen goed idee?


LOONOPTIMALISATIE - 19.06.2014

Alternatief verlonen om uw loonkosten te optimaliseren: een win-win?

Omwille van de loonmatiging kunt u uw werknemers ook in 2014 geen loonsverhoging toekennen. Kunt u uw loonkosten optimaliseren en tegelijk uw medewerkers motiveren door hen in ruil voor brutoloon bv. een bedrijfswagen of een cafetariaplan te geven?

Welke rol spelen de sectorbarema’s daarbij? Wat is het standpunt van de RSZ? Loopt u dan een risico met de ‘sociale’ antimisbruikbepaling?

Heeft u meer flexibiliteit wanneer het om een loonsverhoging gaat, bv. bij een promotie?

Wat is een cafetariaplan precies? Onder welke voorwaarden is alternatief belonen toch perfect mogelijk?


KLEINE VENNOOTSCHAPPEN - 19.06.2014

Langer ‘klein’ blijven heeft zo zijn (fiscale) voordelen...

Vennootschappen die ‘klein’ zijn volgens de criteria van art. 15 van het Wetboek van Vennootschappen, genieten in de vennootschapsbelasting een aantal voordelen.

Wat zijn de criteria om te bepalen of uw vennootschap al dan niet klein is? Hoe moet u die criteria berekenen als uw vennootschap deel uitmaakt van een groep van vennootschappen? Wat zijn de regels als een boekjaar over meer of minder dan 12 maanden loopt?

Welke fiscale voordelen geniet een kleine vennootschap zoal? Wat zijn de voordelen als u investeert en op die investeringen afschrijft? Zijn er ook voordelen als u vastgeklikte reserves uitkeert of na een nieuwe kapitaalverhoging een dividend uitbetaalt? Welke andere voordelen zijn er daarnaast?


AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 19.06.2014

Een goede aandeelhoudersovereenkomst: voorkomen is beter dan genezen...

Wie samen met anderen in een vennootschap stapt, doet er goed aan om op voorhand een aantal afspraken te maken. Kunt u die afspraken ook in de statuten vastleggen? Waarom is een aandeelhoudersovereenkomst daartoe een meer geschikt instrument?

Welke afspraken kunt u daarin zoal maken over het bestuur van en de besluitvorming binnen de vennootschap? Hoe vermijdt u patstellingen? Kunt u nu al bepalen welk dividendbeleid het bedrijf zal voeren?

Welke afspraken maakt u het best, zoals voor het geval een aandeelhouder later wil verkopen? Wat is het belang van een niet-concurrentiebeding?


BOORDTABELLEN - 19.06.2014

Sturen met boordtabellen: ook voor uw bedrijf een ‘balanced scorecard’?

Wat is het belang van niet-financiële prestatiemaatstaven? In welke mate bent u wettelijk verplicht (bv. in uw jaarverslag of in de informatie aan uw ondernemingsraad) om meer dan alleen maar de boekhoudkundige cijfers toe te lichten?

Waarom is een goede ‘boordtabel’ daarnaast voor elk bedrijf ook belangrijk om proactief te kunnen sturen? Hoe kan een ‘balanced scorecard’ u daarbij helpen?

Vanuit welke invalshoeken kijkt u met zo’n balanced scorecard naar uw bedrijf? Waarom is het belangrijk om daarbij oog te hebben voor een integratie tussen de verschillende invalshoeken? Heeft u dan eigenlijk nog een financiële rapportering nodig?


WAARDERING - 19.06.2014

Bepalen ‘multiples’ de overnameprijs voor uw bedrijf?

Hoe kunt u ‘multiples’ gebruiken om uw bedrijf te waarderen? Waarom is het belangrijk om daarbij ook rekening te houden met de schuldgraad?

Enterprise value/ebitda is vandaag een van de meest gebruikte multiples. Wat betekenen die begrippen? Waar vindt u de informatie om zo de waarde van uw bedrijf in te schatten?

Waarom is het niet evident om een bedrijf met multiples te waarderen? Waar moet u zoal rekening mee houden in uw zoektocht naar vergelijkbare bedrijven? Waarvoor moet u opletten als u de ‘multiple’ die een concurrent gekregen heeft, op uw bedrijf wilt toepassen?

Waarom is het belangrijk uw adviseur ook om een waardering op basis van DCF te vragen?


CASHPOOLING - 19.06.2014

Wat heeft ‘cashpooling’ te bieden aan uw bedrijf?

Wat zijn de voordelen van een gecentraliseerd thesauriebeheer? Hoe kan een groep van bedrijven via een cashpool nog meer besparen op interestkosten? Wat is dan het verschil tussen zero balancing en notional pooling?

Met welke fiscale aandachtspunten moet u daarbij rekening houden? Hoe bepaalt u de rente op de intragroepsleningen? Wat doet u met het ‘rentevoordeel’ bij notional pooling?

Wanneer moet u roerende voorheffing inhouden? Wat is het (fiscale) belang van de thincapitalisation-regels? Welk voorkeursregime genieten financieringscentra in die context?


BTW - AANGIFTE - 19.06.2014

Uw btw-aangifte deze zomer...

Tijdens de zomermaanden geeft de Btw u iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

PERSONEEL - ONTSLAG - 19.06.2014

Van belang dat u de juiste opzegtermijn kent?

Het berekenen van de duur van de opzeg is geen sinecure, tenzij u als aannemer-werkgever onder PC 124 of PC 126 valt. Wat is in dat verband van belang als u een arbeider ontslaat of een van uw mannen zelf ontslag neemt?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 19.06.2014

Niet altijd bedenktijd, toch?!

De nieuwe regels rond het zgn. herroepingsrecht in het Wetboek Economisch Recht blijven heel wat vragen oproepen. Wanneer heeft uw klant geen bedenktijd en in welke mate kunt u zich indekken tegen discussies achteraf?

BELASTINGCONTROLE - 19.06.2014

Stipt factureren loont de moeite…


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 19.06.2014

Werken aan een caravan tegen 6%-btw-tarief?


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 19.06.2014

Geen 6% btw meer voor renovaties?!

De Btw-beslissing van 13.05.2014 deed veel stof opwaaien. Er zou immers beslist zijn dat bepaalde renovaties niet meer voor het 6%-btw-tarief in aanmerking komen. Wat is voor u als aannemer van belang?

FACTUUR - VARIA - 19.06.2014

Hoe kunt u elektronisch factureren?

Onlangs is een nieuwe circulaire van de Btw verschenen in verband met de elektronische facturatie. Kunt u ook zelf een elektronische factuur opmaken? Hoe kunt u dat doen en waarop moet u zoal letten?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 19.06.2014

Driedagentermijn en (minstens) twee bestuurders

Stel, minstens twee bestuurders moeten tekenen voor een ontslag (om dringende reden). Wanneer de tweede bestuurder pas na meer dan drie werkdagen op de hoogte zou zijn van de feiten, heeft u dan een probleem? Een arrest licht toe...

WELZIJN OP HET WERK - ARBEIDSGENEESHEER - 19.06.2014

Meer op bezoek bij de arbeidsgeneesheer?

Sinds 23 mei 2014 werden de mogelijkheden om op de arbeidsgeneesheer een beroep te doen, uitgebreid. Zowel de werkgever als de werknemer krijgen een ‘grotere toegang’. Wat houdt dit precies in?

KOSTENVERGOEDINGEN - 19.06.2014

Nieuw km-forfait vanaf 1 juli 2014


LOONADMINISTRATIE - 19.06.2014

Eerste analyseverslag loonkloof pas in 2015?


AANWERVEN - SELECTEREN - 19.06.2014

De praktijkproef in plaats van de proeftijd?

Sinds het afschaffen van de proeftijd begin 2014, hoort u steeds vaker zeggen dat men een kandidaat-werknemer eerst een dag laat meedraaien bij wijze van test. Is dat inderdaad mogelijk of kan dat gevaarlijk zijn?

ARBEIDSONGEVAL - AANGIFTEPLICHT - 19.06.2014

Een ongeval na het samen Duivels kijken...

Stel, uw personeel heeft in het bedrijf naar het WK gekeken en op de weg naar huis heeft iemand (al dan niet met een pint te veel op) lichamelijke schade opgelopen. Moet u dit ongeval aangeven aan de arbeidsongevallenverzekeraar?

STUDENTENARBEID - 19.06.2014

Hoe een student ontslaan conform de nieuwe regels?

Tijdens de aankomende zomermaanden zal ook u jobstudenten in dienst nemen. Stel nu dat u er ook één zal moeten ontslaan. Welke opzegtermijn is er dan van toepassing? Heeft de Wet op het eenheidsstatuut hier veel aan veranderd?

RSZ - BEDRIJFSWAGEN - 19.06.2014

Bestelwagens: geen CO2 -taks meer!?

Ook voor bestelwagens heeft de RSZ altijd het privégebruik verondersteld. Dat standpunt wordt nu gelukkig versoepeld. Hoe doet u daar profijt mee?

OPZEGGINGSTERMIJN - VERLOFDAGEN - 19.06.2014

Moet alles opgenomen zijn vóór men vertrekt?

Stel, u heeft iemand opgezegd en die opzeg zou bijna aflopen. Hij heeft echter heel wat vrije dagen die nog niet opgenomen zijn. Moet hij die effectief opnemen of kunt u het ook anders doen opdat de opzeg niet verlengd zou worden?

PERSONEEL - ONTSLAG - 19.06.2014

Aansturen op een einde ‘in onderling overleg’…

U stelt vast dat een van uw medewerkers zwaar in de fout gaat. U overweegt een ontslag om dringende reden, tenzij hij akkoord zou gaan met een beëindiging van de samenwerking ‘in onderling overleg’ onder úw strikte voorwaarden…

FISCAAL - BTW - 19.06.2014

Saunabezoek voortaan goedkoper?!


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 19.06.2014

Hernieuwing vergeten aan te vragen, een probleem?!

Eind mei 2014 wees het Grondwettelijk Hof erop dat u er als handelshuurder alle belang bij heeft om de huurhernieuwing aan te vragen. Waarom is dat zo en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

FISCAAL - CONTROLE - 19.06.2014

Soms toch factureren aan particulieren?

Een collega had volgens zijn btw-controleur voor bepaalde verkopen geen btw-conforme facturen opgesteld. Uw collega meende dat dit niet moest omdat het ging om verkopen aan particulieren, maar ving bot bij de rechter. Hoe zit dat?

RECHT - SUBSIDIES - 19.06.2014

Krijg een stuk van uw afvalfactuur terugbetaald…

Als u uw bedrijfsmatige verpakkingsafval sorteert en laat ophalen, dan kreeg u in principe dit voorjaar een brief van die ophaler in de bus. Die verliest u maar beter niet uit het oog. Waarom is dat zo en hoe zit dat precies?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 19.06.2014

Besteld door uw klant, maar niet tijdig leverbaar…

Stel, uw klant maakt in uw zaak een keuze. U kunt dat product echter niet meteen meegeven. Hoeveel tijd heeft u om die bestelling tijdig af te leveren en wat als de levering onverwacht vertraging oploopt?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 19.06.2014

Rekening houden met 70% retour?

De media maakten op 13 juni 2014 gewag van 70% retourcijfers voor kleding die online gekocht werd. Ook in een gewone winkel moet u ermee rekening houden dat uw klant zijn aankoop mag inruilen, zo was te horen. Is dat effectief zo?

SPONSORING - 18.06.2014

U wilt de Btw toch niet sponsoren?

In de praktijk bestaan er heel wat onduidelijkheden over de btw-regels met betrekking tot sponsoring. Waarop moet u in het bijzonder letten wanneer u bij wijze van sponsoring gratis goederen geeft aan een vereniging, opdat de btw bij u aftrekbaar zou zijn?

BTW-AANGIFTE - VORM EN TERMIJN - 18.06.2014

De btw-zomerregeling: tijdig betalen blijft de boodschap!

Traditiegetrouw verleent de Btw tijdens de zomermaanden een versoepeling van de termijnen voor het indienen van de btw-aangiftes. Wat houdt dit concreet in en geldt dit dan ook voor de intracommunautaire listing en uw betalingsverplichtingen?

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 18.06.2014

Lichte overschrijding geen probleem?

De omzetdrempel voor kleine ondernemingen is inmiddels verhoogd naar € 15.000. In een brochure van mei 2014 gaf de Btw nog enkele specifieke verduidelijkingen. Even kijken...

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 18.06.2014

Mag u de btw later doorstorten als uw klant een overheid is?

Sinds begin 2013 zijn de regels inzake de opeisbaarheid van de btw grondig gewijzigd. Om praktische redenen gold er al een algemene tolerantie wat voorschotten betreft en nu is er nog een aparte tolerantie voor wie de overheid als klant heeft. Even kijken...

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 18.06.2014

Geen auto, wel een tankkaart: quid btw?

Een werknemer krijgt geen firmawagen, maar kan wel vrij beschikken over een tankkaart. Is de btw-aftrek dan ook te bepalen volgens een van de drie methodes?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 18.06.2014

Overdracht auteursrechten: is dat nu mét of zonder btw?

De overdracht van auteursrechten is in bepaalde gevallen vrijgesteld van btw en in andere gevallen niet. Waar zit precies het verschil en welk btw-tarief is in het voorkomende geval van toepassing? Even kijken wat er ter zake precies van belang is...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 18.06.2014

Btw-vrijstelling taalonderricht nog tot 1 september 2014?

Sinds 1 januari 2014 is de btw-vrijstelling voor commerciële ondernemingen die onderwijs aanbieden, vervallen. Zij moeten sindsdien derhalve ook btw aanrekenen. Voor taalonderricht gold er een overgangsregeling. Blijft die alsnog van kracht?

ONROEREND GOED - 18.06.2014

Is een pand renoveren voortaan ‘misbruik’ voor de Btw?

Wanneer een bouwpromotor een contract sluit met een koper voor de verkoop en grondige renovatie van een woning, dan is er volgens een Btw-beslissing van 13 mei 2014 sprake van ‘misbruik’ en moet er extra btw betaald worden. Hoe zit dat precies?

BTW-BEREKENING - UITSLUITINGEN - 18.06.2014

Reizen naar buiten de EU al vrijgesteld van btw!

Sinds 1 mei 2014 is er op zgn. extracommunautaire reizen effectief geen btw meer verschuldigd. Het onderscheid tussen reisbureau’s die zelf reizen organiseren en deze die alleen hun tussenkomst verlenen, vervalt dus wat dat betreft. Wat geeft dat concreet?

RECHT - HUUR - 17.06.2014

Stopt het huurcontract op het einde van de termijn?

Huurt u een handelspand, dan moet u als huurder tegen het einde van de negen jaar een hernieuwing aanvragen. Doet u dat niet, dan kan de verhuurder u er uitzetten als de termijn om is. Hoe is dat geregeld bij andere huurcontracten?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 17.06.2014

Is 60% voor de fiscus ook 60% voor de Btw?


PERSONEEL - ONTSLAG - 17.06.2014

Heeft het zin om afspraken te maken na het ontslag?

Vóór 2014 was het heel gewoon om na het ontslag afspraken te maken met uw ‘hogere’ bediende, bv. over de lengte van de opzegtermijn. Heeft dat in de nieuwe eenheidsregeling nog wel zin?

VRIJ AANVULLEND PENSIOEN - 17.06.2014

Worden premies VAP ook herzien vanaf 2015?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 17.06.2014

Deurwaarder uw slechte betalers laten aanpakken?

Om buitenlandse slechte betalers aan te pakken, kunt u een beroep doen op het Europese betalingsbevel, afgekort EBB. In welke mate werkt dat efficiënt en kunt u zo ook in eigen land slechte betalers aanpakken?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 17.06.2014

Sinds kort soepelere regels voor uitverkoop!

Het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) bevat een nieuwe uitverkoop-regeling. Wat is er gewijzigd ten opzichte van de oude Wet op de markt- en handelspraktijken? Kunt u nu in meer gevallen een uitverkoop organiseren?

VASTGOEDMAKELAAR - 17.06.2014

Wat als de klant pas later tekent?

De regels zijn strenger als uw bemiddelingscontract buiten uw kantoor getekend wordt. Is dat ook zo als de klant het mee naar huis neemt om te tekenen?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 17.06.2014

Geen opzeg nodig bij einde handelshuur...


MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 17.06.2014

Het appartement en de garage apart te koop stellen?

Een mede-eigenaar stelt zijn appartement te koop. Hoe zit het dan met de kelder, de garage of de berging die bij dit appartement hoort? Moet hij één koper zoeken voor deze ‘onderdelen’ of mag hij die apart verkopen?

WONINGHUUR - HUURDER - 17.06.2014

Een illegaal huurcontract? Oeps...


FISCAAL - OPSTAL - 17.06.2014

Opstal alleen op een grond of ook erboven en eronder?

Sinds 24 mei 2014 is de Opstalwet eindelijk aangepast aan de vastgoedpraktijk van vandaag. Wat is er dan precies gewijzigd en hoe zit dat fiscaal ook alweer als uw opstalrecht binnenkort afloopt?

BTW - VERBOUWING - 17.06.2014

Worden gerenoveerde appartementen duurder?

In de media was te lezen dat gerenoveerde appartementen aanzienlijk duurder worden als gevolg van een Btw-beslissing. Een particulier, die net een oude woning bij u gekocht heeft en die wilt renoveren, vraagt u hoe dat precies zit.

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 17.06.2014

Onroerende voorheffing betalen voor een vernield pand?

Door de recente hagelstorm of door een brand is uw buitenverblijf aan de kust ten dele vernield. U zal dit een groot deel van het jaar niet kunnen gebruiken. Is dat een goede reden om minder onroerende voorheffing te betalen?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 17.06.2014

Een extra ‘papierwinkel’ voor antiwitwas...

Sinds 1 juni 2014 zijn de verplichtingen inzake antwitwas voor u als vastgoedmakelaar volledig in werking. Welke hulpmiddelen zijn er voorhanden om u in orde te stellen?

WONINGHUUR - KOSTEN - 17.06.2014

Uw huurder wil grendels en veiligheidssloten...

De woninginbraken nemen toe, zo kwam in de media. Uw huurder vroeg naar aanleiding daarvan politieadvies over inbraakbeveiliging en wil dat u de kosten voor extra beveiliging op u neemt. Bent u inderdaad verplicht om dat te doen?

ALGEMENE VERGADERING - STEMMING - 16.06.2014

Geldig stemmen met aandelen op rekening…

Op de jaarvergadering kan discussie ontstaan over wie precies aan de vergadering mag deelnemen en wie mag stemmen. Wat zijn daarbij de aandachtspunten? Wat riskeert u als bepaalde stemmen niet geldig uitgebracht zijn?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 16.06.2014

Achter uw rug een pand van de vennootschap verkocht!

Uw collega-bedrijfsleider heeft blijkbaar achter uw rug over de verkoop van een onroerend goed van uw vennootschap onderhandeld. De rechter verduidelijkte onlangs in welke mate u die verkoop nog kunt tegenhouden…

GEHEIME COMMISSIELONEN - 12.06.2014

Cassatie verduidelijkt taxatie ‘verdoken meerwinsten’

Niet alleen niet-aangegeven voordelen van alle aard kunnen leiden tot een ‘monsterboete’, maar ook zgn. verdoken meerwinsten. Het Hof van Cassatie heeft daaromtrent nu in twee arresten het een en ander verduidelijkt…

OPSTALRECHT - 12.06.2014

Zonnepanelen op dak van uw patrimoniumvennootschap

U wilt zonnepanelen laten plaatsen op het dak van een paar panden in uw (patrimonium)vennootschap, maar kan en mag dat wel zomaar? Een wetswijziging van 25.04.2014 brengt nu meer duidelijkheid daaromtrent...

INTERNE MEERWAARDEN - 12.06.2014

Een goede huisvader is daarom nog niet perfect...

Wanneer u de aandelen van uw eigen vennootschap overdraagt aan een eigen holding, kunt u eventueel belast worden op de zgn. interne meerwaarde die u op uw aandelen realiseert. Een rechter had daar onlangs een frisse kijk op.

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 12.06.2014

Machines en materieel verhuren aan uw vennootschap?

Een schipper stapt over naar een vennootschap. Hij draagt zijn twee schepen niet over aan de vennootschap, maar verhuurt ze aan haar. Volgens de fiscus is de huur belastbaar als een beroepsinkomen. Wat vindt de rechter daarvan?

AUTOKOSTEN - 12.06.2014

Houd uw niet-aftrekbare autokosten zo laag mogelijk!

Uw vennootschap kan het bedrag van haar niet-aftrekbare autokosten verminderen met het bedrag van uw forfaitair bepaald voordeel auto. Wist u echter dat er soms ook een fiscaal gezien interessantere methode bestaat... ?

AUTOKOSTEN - 12.06.2014

Extra taks op bedrijfswagens?

De media meldden dat er nóg maar eens een extra taks op bedrijfswagens ingevoerd is. Waarover gaat dat precies? Stijgen uw autokosten nu alwéér?

REKENING-COURANT - 12.06.2014

Rekening-courant van een derde in uw vennootschap?

U heeft vorig jaar de vennootschap van uw vader overgenomen. Die heeft er nu niets meer mee te maken, maar hij heeft wel nog een rekening-courant in uw vennootschap. Hoe zit dat dan fiscaal gezien met de interesten daarop?

SOFTWARE - PRINTEN - 12.06.2014

Meerdere foto’s afdrukken


CONSUMENT - ONLINE BETALEN - 12.06.2014

Uw smartphone als betaalmiddel?

Via een app van uw bank kon u al langer bankieren via uw smartphone, maar kunt u nu ook al echt ‘mobiel betalen’?

WEBDIENSTEN - VARIA - 12.06.2014

Kende u deze Google-diensten al?

Google is veel méér dan zomaar een zoekmachine. Denk maar aan tools en diensten zoals Gmail, Google Drive, YouTube, Google Chrome, Google Translate, Google Maps, ... Kende u echter ook deze minder bekende al?

BEVEILIGING - PRIVACY - 12.06.2014

Kan dat: uw webcam gehackt?

In de pers verschenen een tijdje geleden berichten over webcams die gehackt werden. Waarover gaat dit en hoe zorgt u ervoor dat uw privacy maximaal beschermd is?

COMPUTER - BEELDSCHERM - 12.06.2014

Ergonomie: ontzie uw ogen achter het computerscherm

De meeste bureauwerkers kijken dagelijks meerdere uren naar een computerscherm. Wat kunt u zoal doen om de nadelige effecten daarvan te vermijden?

E-MAIL - WEBMAIL - 12.06.2014

Contacten beheren bij Gmail en Outlook.com

Veel gebruikers verwaarlozen het adresboek van hun webmaildienst. Het gevolg: oude adressen, contactinformatie die niet meer actueel is, dubbele records, enz. Een grote schoonmaak is dan nodig. Met deze tips stelt u snel orde op zaken.

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 12.06.2014

Een (vals) gevoel van veiligheid…

Op internet vindt u heel wat tools en services waarmee u uw bestanden kunt beveiligen. Waar moet u op letten bij de keuze van een dergelijke tool? Welke programma’s vermijdt u beter en welke zijn aanraders?

NIEUWS - VARIA - 12.06.2014

Op zoek naar nieuwe info?

Internet staat bol van informatie, maar er is ook een keerzijde: u moet alle interessante websites zelf opvolgen om op de hoogte te blijven. Of toch niet?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 12.06.2014

Uw website op dieet: minder is meer

Hoe meer pagina’s uw website telt, hoe groter de kans dat uw bezoekers er verdwalen en afhaken omdat ze niet snel genoeg vinden waar ze eigenlijk voor kwamen. Hoe zorgt u ervoor dat u alle ballast overboord gooit?

ONTSPANNING - BOEKEN - 12.06.2014

E-books downloaden en lezen

E-books zijn steeds gemakkelijker te vinden. Waar moet u er precies voor zijn en op welke apparaten leest u e-books het gemakkelijkst? Kunt u ze zomaar met familieleden of vrienden uitwisselen?

SOFTWARE - BROWSER - 12.06.2014

Firefox grondig vernieuwd en nuttige add-ons

Elke paar maanden verschijnt er een nieuwe versie van Firefox, vaak met weinig nieuws. De nieuwste versie 29 is echter wél grondig aangepast. Wat is er nieuw? Welke nuttige add-ons maken Firefox nog beter?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 12.06.2014

Goedkoop bellen via uw smartphone of tablet

Met de vakantie in aantocht moet u wellicht meer vanuit of naar het buitenland bellen. Via uw smartphone of tablet kan dat heel goedkoop of gratis met een goede voip-app. Welke apps zijn aan te bevelen?

GOED OM TE WETEN - SUCCESSIE - 12.06.2014

Beding van terugkeer: kunt u zich bedenken?


LEVENSVERZEKERINGEN - 12.06.2014

Behoort mijn partner dan niet tot ‘de nalatenschap’?

De wijziging van de begunstigde bij levensverzekeringen blijft heel wat vragen oproepen. We nemen daarom een praktisch voorbeeld om het verschil te verduidelijken tussen ‘de wettelijke erfgenamen’ en ‘de nalatenschap’.

FISCAAL - ROERENDE INKOMSTEN - 12.06.2014

Buitenlandse bankrekening weldra ook melden!

Heeft u een rekening in het buitenland, dan moet u dat niet alleen aangeven in uw privéaangifte, maar in principe ook melden bij het zgn. Centraal Aanspreekpunt. Bij de minister werd onlangs gepolst hoever het daarmee staat...

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 12.06.2014

RIZIV-bijdrage 2014 aanvragen vóór 30 juni


MEDISCH RECHT - ATTEST - 12.06.2014

Moet u de ‘adviseur’ altijd alles vertellen?

Stel, de adviserend geneesheer van het ziekenfonds vraagt u om een medisch attest over het verloop van de aandoening van een patiënt die arbeidsongeschikt verklaard werd. Mag en moet u ingaan op dat verzoek?

BELEGGEN - BANK - 12.06.2014

Waar uw cash het best ‘parkeren’?

De rente staat zeer laag en het lijkt moeilijk om voor uw cash nog een bestemming te vinden die ‘iets’ opbrengt. Bij de huidige lage inflatie kunt u er nochtans voor zorgen dat uw cash in uw vennootschap én privé erop vooruitgaat…

MEDISCH RECHT - 12.06.2014

Intrekken visum volgens spoedprocedure

De PGC (provinciale geneeskundige commissie) kan het visum (om uw beroep uit te oefenen) intrekken. Er werd zelfs een spoedprocedure ingevoerd ingeval de patiënten of de volksgezondheid in gevaar zou(den) zijn. Wat houdt dit in?

BELASTINGCONTROLE - 12.06.2014

Geef mij maar een andere controleur?

U heeft wellicht ook gelezen of gehoord dat een politicus in zijn dossier een andere controleur vroeg. Kunt u dat ook vragen als u vindt dat u ‘gepest’ wordt?

AUTO - VARIA - 10.06.2014

Nieuwe auto en de oude wordt privé?


ONROEREND GOED - VARIA - 10.06.2014

Waar huurcontract registreren?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 10.06.2014

Mobilhome sowieso niet aftrekbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - RESTAURANTKOSTEN - 10.06.2014

Voetbal, ook fiscaal een feest?

Door de WK-gekte heeft de sportmicrobe ook ú te pakken en u wilt voor het komende seizoen seats of loges huren of een abonnement nemen voor een aantal vipplaatsen. Wat zijn de fiscale spelregels ter zake ook alweer?

AUTOKOSTEN - 10.06.2014

Welke kosten van uw garage zijn fiscaal aftrekbaar?

U gebruikt een deel van uw woning beroepsmatig en in de garage stalt u uw auto die u ook beroepsmatig gebruikt. Welke en hoeveel kosten kunt u dan voor het gebruik van uw garage fiscaal in aftrek brengen?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BEZWAARSCHRIFT - 10.06.2014

Stalking door de fiscus?

Een collega (zijn boekhouder) ging niet akkoord met de afrekening die hij van de fiscus gekregen had en hij ging in bezwaar. Hij kreeg onlangs gelijk en sindsdien ‘regent’ het brieven van de fiscus… Is dat normaal als men gelijk krijgt… ?

OPLEIDINGSPLAN - PC 218 - 10.06.2014

Registratie afronden vóór 30 juni a.s.


BELASTINGAANGIFTE - WOON-WERKVERGOEDING - 10.06.2014

Niet vergeten om (genoeg) vrijstelling in te vullen!

De woon-werkvergoeding voor autoverplaatsingen wordt ten belope van € 31,70 per maand vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing. In de aangifte wordt dat echter nog steeds op jaarbasis bekeken: € 380 per jaar. Wie moet daaraan denken?

RSZ-BIJDRAGEN - ONTSLAG - 10.06.2014

Kennelijk onredelijk ontslag en de RSZ/fiscus


ARBEIDSDUUR - 10.06.2014

Stand-bytijd is geen arbeidstijd!

In bepaalde sectoren is het de gewoonte dat de werknemers stand-by blijven voor noodoproepen. Wordt deze tijd die men (thuis of in de buurt) stand-by moet zijn, als arbeidstijd beschouwd? Een recent cassatiearrest licht toe...

AANWERVEN - 10.06.2014

Waarom beter niet laten beginnen op 30 juni?

Voor een aantal verplichtingen inzake sociale wetgeving is het aantal werknemers dat in dienst is op 30 juni van het jaar ervoor van belang. Waarop moet u nu letten om volgend jaar geen extra verplichtingen op te lopen?

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - 10.06.2014

Heeft u een exemplaar van zijn opzegbrief nodig?

Stel, een werknemer heeft zelf zijn opzeg gegeven. Toen hij zijn opzegbrief kwam laten ondertekenen, heeft u echter niet om een exemplaar van die brief gevraagd. Kunt u daardoor in de problemen komen?

ONTSLAGBESCHERMING - POLITIEK VERLOF - 10.06.2014

Niet verkozen voor de Kamer, toch beschermd?

Stel, u heeft een werknemer die op de lijst stond voor de voorbije federale, regionale of Europese verkiezingen. Is hij door deze kandidaatstelling, net zoals dat bij de gemeenteraadsverkiezingen het geval is, beschermd tegen ontslag?

ARBEIDSVEILIGHEID - 10.06.2014

Hoe pakt u de brandpreventie efficiënt aan?

Als werkgever moet u ook denken aan brandpreventie. Ingevolge een wetswijziging werden de maatregelen die u in dat verband moet nemen, nog eens verduidelijkt. Over welke maatregelen gaat het en hoe pakt u dit aan?

STUDENTENARBEID - 10.06.2014

Twee contracten direct na mekaar?

Twee studentencontracten voor dezelfde persoon direct op mekaar laten volgen, kan gevaarlijk zijn, zo blijkt uit recente rechtspraak. Hoe komt dat?

SOCIALE BIJDRAGEN - 10.06.2014

Fiscale controles even iets goedkoper?

Vanaf 2015 worden uw sociale bijdragen berekend op uw inkomsten van het jaar zelf en niet meer op die van drie jaar terug. Een fiscale controle heeft dus voorlopig even geen gevolgen meer voor uw sociale bijdragen. Even kijken...

AFTREKBARE BTW - 10.06.2014

Onterechte btw niet aftrekbaar!

Uit een recent arrest blijkt nogmaals dat het van groot belang is om uw inkomende facturen btw-technisch te checken. Voor welke valkuilen moet u opletten?

LOON - 10.06.2014

Bruto- versus nettoloon


BELEGGEN - 10.06.2014

Gestructureerde beleggingen in het vizier van de fiscus?

Veel beleggers hebben nog zgn. gestructureerde producten in hun portefeuille zitten. Hoe worden deze fondsen tegenwoordig belast? Speelt het een rol of ze al dan niet een Europees paspoort hebben?

ONDERHOUDSGELD - 10.06.2014

Onderhoudsuitkering aan uw ouders ook aftrekbaar?

Over verplicht onderhoudsgeld aan uw kinderen doet de fiscus doorgaans niet moeilijk. Wat echter als u onderhoudsgeld betaalt aan uw ouders? Kunt u dat dan binnenkort ook fiscaal in rekening brengen in uw privéaangifte?

AFTREKBARE KOSTEN - 10.06.2014

Hoe bewijst u uw beroepskosten?

De meeste discussies met uw belastingcontroleur gaan over de aftrekbaarheid van kosten. De fiscus kan in principe de aftrek weigeren van kosten waarvan u niet kunt bewijzen dat ze beroepsmatig zijn. Hoe levert u dat bewijs?

SUCCESSIEPLANNING - 10.06.2014

Behoort mijn vrouw dan niet tot ‘de nalatenschap’?

De wijziging van de begunstigde bij levensverzekeringen blijft heel wat vragen oproepen. We nemen daarom een praktisch voorbeeld om het verschil te verduidelijken tussen ‘de wettelijke erfgenamen’ en ‘de nalatenschap’.

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 05.06.2014

Werken in wooncomplex met een sociale functie

Het verlaagd btw-tarief geldt niet alleen voor als u als aannemer werken uitvoert aan privéwoningen van minstens vijf jaar oud, maar soms ook voor werken aan wooncomplexen met een sociale functie. Wat moet u hiervan weten?

OFFERTES & CONTRACTEN - MEERWERKEN - 05.06.2014

Werk voortaan met een WER-conforme meerwerkfiche

Stel, een klant geeft u tijdens de werken nog enkele bijkomende opdrachten. Kan hij dankzij de nieuwe regels in het Wetboek Economisch Recht (WER) sneller onder de betaling van die meerwerken uit?

AUTO - AAN- & VERKOOP - 05.06.2014

Staat de kilometerstand op elke onderhoudsfactuur?

Als u een factuur binnenkrijgt voor een onderhoud, herstelling e.d. van uw auto, dan kijkt u het best na of de kilometerstand daar correct op vermeld staat. Waarom is dat zo en wat is in dat verband van belang?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 05.06.2014

Heeft u uw klant correct geïnformeerd?

De technische voorschriften rond de klimaatregeling van woningen worden alsmaar complexer. Hetzelfde geldt voor de techniciteit van de installaties zelf. Wat is daarbij voor u van belang om achteraf niet in de problemen te komen?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 05.06.2014

Regels VAPZ dezelfde, kosten niet... !


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 05.06.2014

Is de fiscus te streng voor foutjes?

Volgens de federale ombudsdienst is de fiscus te streng als men na verloop van tijd nog een foutje in de belastingaangifte wil rechtzetten. Het kan dan nl. alleen nog voor een zgn. materiële vergissing. Wat verstaat men daaronder?

RECHT - RECLAME - 05.06.2014

Mag er nog gelachen worden... ?

Als u reclame maakt, dan wilt u dat die opvalt. Met een leuke parodie lukt dat vaak. In welke mate mag u op die manier extra aandacht trekken?

VEREFFENING - 04.06.2014

Eendagsvereffening


FISCALE CONTROLE - 04.06.2014

Klein foutje telt mee als overtreding!


GRATIS AUTO - 04.06.2014

Minister slikt zijn woorden in...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 04.06.2014

Vraagt u wel genoeg huur aan uw vennootschap?

Nu de zgn. revalorisatiecoëfficiënt voor 2014 gekend is, kunt u weer uittellen hoeveel huur u maximaal kunt vragen zonder risico op herkwalificatie in loon. Nochtans is het soms net interessant om ‘te veel’ huur te vragen! Hoezo?

ALGEMENE VERGADERING - 04.06.2014

Loon goedkeuren op jaarvergadering


PRIVÉ BELASTBAAR VOORDEEL - 04.06.2014

Privékosten in uw bvba is misbruik?

“Duizenden zaakvoerders misbruikten hun vennootschap”, kopte een krant onlangs. Waarover gaat dat en wat moet u ervan onthouden?

KILOMETERVERGOEDING - 04.06.2014

Maximaal 24.000 kilometer per jaar?

Onlangs hadden we het over een kilometervergoeding voor ± 64.000 km met een privéauto. Wat dan met die grens van 24.000 km, vroeg een abonnee?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 04.06.2014

Wanneer 309% mogelijk op verdoken meerwinsten?

De monsterboete van 309% geldt in principe niet alleen voor vergeten privévoordelen, maar ook voor zgn. verdoken meerwinsten. Wat zijn dat, vallen fictieve facturen daar ook onder en speelt de versoepeling inzake de 309% dan ook?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - REKENING-COURANT - 04.06.2014

Uw rc in een indiciaire afrekening, wie bewijst wat?

De aangroei van uw rekening-couranttegoed kan door de fiscus gebruikt worden in een zgn. indiciaire afrekening. De rechtspraak daarover was meestal in het voordeel van de belastingplichtige, tot voor kort tenminste! Oei, wat is dat?

RECHT - VARIA - 04.06.2014

Geld uitgeleend, maar nog niet terugbetaald…

Als u bv. een familielid, de partner met wie u samenwoont e.d., financieel bijspringt, dan rekent u er wellicht op dat men u dat geleende geld terugbetaalt. Enkele rechters zetten onlangs een aantal aandachtspunten op een rij.

RECHT - VARIA - 04.06.2014

Topservice met een venijnig staartje…

Een toestel dat u huurt hapert. Een technicus komt langs en lost het probleem op. Het is dan uitkijken dat hij u niet in de luren legt, zo ondervonden collega’s.

PERSONEEL - VAKANTIE - 04.06.2014

Straks nauwelijks loon uit te betalen?

Heeft u een of meerdere bedienden in dienst, dan moet er straks vakantiegeld uitbetaald worden. In welke gevallen zal u echter niets of nauwelijks iets moeten storten? Hoe kunt u die situatie aanpakken?

VASTGOEDMAKELAAR - 03.06.2014

Hoelang kan uw klant zich bedenken?

Het Wetboek Economisch Recht dat de Wet marktpraktijken vervangt, heeft ook gevolgen voor uw makelaarscontract. Wat wijzigt er precies?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 03.06.2014

Komt uw brandpolis tussen voor een verstopte leiding?

Het is niet altijd duidelijk wat wel of niet gedekt is door de brandverzekering. Hoe zit dat eigenlijk als er een leiding, bv. voor water, gas of mazout, verstopt of lek raakt? Wanneer zal de verzekeraar u dan vergoeden?

MEDE-EIGENDOM - RESERVEKAPITAAL - 03.06.2014

Niet iedereen kan de grote renovatiewerken betalen...

Er zijn dringend bepaalde grote herstellingswerken nodig en dit is voor veel mede-eigenaars financieel een zware dobber. Ze vragen dat de vereniging van mede-eigenaars een lening aangaat. Moet iedereen die beslissing goedkeuren?

VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 03.06.2014

Aansluiten als vennootschap of particulier bij het BIV?

Sinds september vorig jaar kunt u niet enkel als particulier, maar ook als vennootschap aansluiten bij het BIV. Een abonnee vroeg zich af of hij door niet aan te sluiten als vennootschap dan een extra risico loopt. Hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - KOSTEN - 03.06.2014

De stookolietank is niet leeg bij het begin van de huur...

Er zit nog een hoeveelheid stookolie in de tank van de woning die u wilt verhuren. Mag u aan uw nieuwe huurder een vergoeding vragen om die over te nemen? En wat als de tank niet leeg is op het einde van de huur?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 03.06.2014

Uw pand verkopen of inbrengen in uw vennootschap?

Een van uw klanten bezit privé een pand dat hij deels zelf bewoont en deels aan zijn vennootschap verhuurt. Hij wil dit pand nu in zijn vennootschap steken. Hoe kan hij dat doen en waarmee moet hij privé dan zoal rekening houden?

RUIMTELIJKE ORDENING - VERGUNNING - 03.06.2014

Een vergunning nodig om uw gevel rood te verven?

U heeft plannen om uw gevel in een andere kleur te verven. Kan dat zomaar of heeft u daarvoor een vergunning nodig? Wat als uw buren de kleur die u koos echt afschuwelijk vinden? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...