ARBEIDSVEILIGHEID - 10.06.2014

Hoe pakt u de brandpreventie efficiënt aan?

Als werkgever moet u ook denken aan brandpreventie. Ingevolge een wetswijziging werden de maatregelen die u in dat verband moet nemen, nog eens verduidelijkt. Over welke maatregelen gaat het en hoe pakt u dit aan?

De wet, lees: het vroegere ARAB, heeft altijd al in maatregelen inzake brandpreventie voorzien. Onlangs werd het een en ander opgefrist en verruimd (KB, 28.03.2014; BS, 23.04.2014) . We kunnen nu spreken over drie grote verplichtingen...

Aanduiden evacuatieverantwoordelijke

Wat is het? Elke werkgever, ongeacht de omvang of de aard van het bedrijf, moet voortaan over een brandbestrijdingsdienst beschikken. Dat is een ‘zware’ term voor wat u zou kunnen noemen: de persoon (of groep personen) die verantwoordelijk is/zijn om de eerste maatregelen in geval van een brand (of een oefening) te nemen (te organiseren).

Wie kan het zijn? U kunt voor deze taak om het even welk personeelslid aanduiden. Zijn ‘hoofdtaak’ bestaat hierin: de hulpdiensten bellen en ontvangen, eventueel een eerste bestrijding van brand beginnen, de evacuatie in goede banen leiden, ... Wat hij precies moet kennen en kunnen, wijst de risicoanalyse uit. Het hangt o.a. af van het type bedrijfsactiviteit, het aantal personen, enz.

Oefenen van de evacuatie

Eén keer per jaar. Elk bedrijf moet wettelijk gezien minstens één evacuatieoefening per jaar doen. De (bege)leiding hiervan is uiteraard in handen van de evacuatieverantwoordelijke.

Tip. Kies voor een rustig moment, bv. net vóór de lunch en laat iedereen een keer naar buiten gaan. Is er een keer vals alarm? Beschouw dat dan als een (‘ideale’) oefening. Vergeet na afloop van de oefening niet in het brandpreventiedossier (zie hierna) te noteren ‘hoe het ging’. Hiermee wachten tot later leidt alleen maar tot ‘dingen vergeten’.. .

Evacuatieplannen. Aan de ingang van het gebouw en op elke verdieping moet er zo’n plan hangen. Hierop moeten de (nood)uitgangen en de verzamelplaatsen aangeduid worden.

Ter beschikking houden van dossiers

Interventiedossier. Dit dossier moet zich aan de ingang van het gebouw bevinden zodat de brandweer er direct toegang toe heeft. Hierin staat in feite alles wat zij nodig hebben om snel te kunnen beginnen. Op een plan van het gebouw kunt u al veel aanduiden. Waar staan er brandblussers? Waar zijn er sprinklers? Is er ergens een verhoogd brandrisico? En natuurlijk de klassiekers: waar zitten de elektrische installaties, de brandcentrale, de afsluitkranen van gas of ventilatie?

Brandpreventiedossier. Dit is eigenlijk hetzelfde als het interventiedossier, maar dan extra aangevuld met een overzicht van mogelijk gevaarlijke plaatsen, producten of machines; de naam van de verantwoordelijke bij brand; de data van de laatste controles en het onderhoud van gas, elektriciteit, airco, chauffage; de nota’s van de laatste evacuatieoefening; is er een comité PBW? Dan moet dat comité ook advies geven over dit dossier en maakt dat advies er ook deel van uit.

Tip. Stel dit iets uitgebreidere dossier samen en bewaar dit bv. bij de receptie van het bedrijf. Zo slaat u twee vliegen in één klap – u moet maar één map bijwerken – én maakt u een goede indruk in geval van een eventuele inspectie.

Let op! Des te brandgevaarlijker de bedrijfsomgeving, des te meer moet u de te nemen maatregelen en inhoud van het dossier bespreken met uw preventieadviseur veiligheid en/of de brandweer.

U moet voortaan een ‘evacuatieverantwoordelijke’ aanduiden en u moet ervoor zorgen dat het brandpreventie- en/of interventiedossier steeds ter beschikking liggen (bv. bij de receptie). Zeker in brandgevaarlijke omgevingen is het nodig om het een en ander te bespreken met uw preventieadviseur en de brandweer.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878