VASTGOEDMAKELAAR - 03.06.2014

Hoelang kan uw klant zich bedenken?

Het Wetboek Economisch Recht dat de Wet marktpraktijken vervangt, heeft ook gevolgen voor uw makelaarscontract. Wat wijzigt er precies?

Hoelang kunnen uw klanten zich bedenken? Tot nu toe hadden ze zeven werkdagen om het contract dat ze met u als vastgoedmakelaar afsloten te ‘herroepen’ zonder een vergoeding te moeten betalen. Het nieuwe Wetboek Economisch Recht heeft dit sinds 31 mei 2014 gewijzigd.

Uw klant tekent het contract buiten uw kantoor? In dat geval hebben uw klanten voortaan 14 kalenderdagen de tijd om zich na het tekenen van het contract te bedenken. U moet bovendien in het contract bepaalde informatie opnemen, bv. over hoe de klant het contract kan herroepen en op welk adres én u moet hiervoor ook een standaardformulier bij het contract voegen. Vergeet u een van deze zaken, dan kan u dat duur te staan komen. Uw klant kan dan immers 12 maanden langer herroepen.

Mag u kosten aanrekenen als uw klant zich bedenkt? Dat kan nog steeds, maar dan moet u in het contract uitdrukkelijk opnemen dat uw klant vraagt om de opdracht al te starten vóór de 14 dagen bedenktijd om zijn. Voorziet u dit niet, dan kunt u als de klant herroept geen vergoeding meer vragen voor uw onkosten.

U laat uw klant voortaan het best op uw kantoor tekenen? Ja, eigenlijk wel. In dat geval blijft immers zoals voorheen de herroepingstermijn van zeven werkdagen gelden en gelden de bijkomende verplichte vermeldingen niet.

Sowieso niet van tel voor een professionele klant.Dat blijft gelukkig zo... Het herroepingsrecht geldt immers enkel voor particulieren en dus niet voor een klant die een vennootschap heeft of een zelfstandige die zijn handelspand of bedrijfsgebouw verkoopt. U hoeft geen bedenktijd te voorzien voor zover het pand voor 100% een professionele bestemming heeft en dus niet (ook niet gedeeltelijk) voor privégebruik dient.

Let op! Door de nieuwe wet voorziet u het best niet enkel een specifiek contract voor professionelen, maar ook twee verschillende modellen voor particuliere klanten. Simpeler wordt het dus alleszins niet...

Download de wettekst, de modelinstructies en het modelformulier voor herroeping van http://tipsenadvies-vastgoed.be/download – code VG 18.19.01.

Laat particuliere klanten het bemiddelingscontract bij u op kantoor tekenen. Zo niet geldt voortaan immers een herroepingstermijn van 14 dagen. Voor professionelen hoeft u zo’n herroepingsmogelijkheid niet te voorzien.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878