BTW - VERBOUWING - 17.06.2014

Worden gerenoveerde appartementen duurder?

In de media was te lezen dat gerenoveerde appartementen aanzienlijk duurder worden als gevolg van een Btw-beslissing. Een particulier, die net een oude woning bij u gekocht heeft en die wilt renoveren, vraagt u hoe dat precies zit.

Btw-tarief op renovatie

Renovatie kan nog altijd tegen 6% btw.Om meteen met de deur in huis te vallen... U kunt uw klant in principe geruststellen. Het huidige btw-tarief van 6% voor renovatiewerken blijft ongewijzigd zo het pand minstens vijf jaar oud is en door vaklui gerenoveerd wordt om daarna uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning te gebruiken. Uw klant betaalt dan ook nu nog geen 21% maar 6% btw op de materialen én de werkuren.

Let op! Doet uw klant de renovatie zelf, dan betaalt hij 21% btw op het gekochte materiaal.

Hoezo wordt renovatie dan duurder? Dat heeft te maken met bepaalde ‘misbruiken’ die de Btw vastgesteld heeft. Daaraan wil hij nu een einde maken via een recente Btw-beslissing (beslissing E.T. 120.125, 13.05.2014) . Eens kijken dus...

Slimme bouwpromotoren tegenhouden

Contract 1. In heel wat steden kopen projectontwikkelaars oude panden of fabrieken op. Die panden worden dan in eerste instantie, in de staat waarin ze zich bevinden, aan een aantal kopers verkocht. U koopt dus in eerste instantie (uw deel van) het oude gebouw en betaalt op die aankoop 10% (Vlaanderen) of 12,5% (Brussel, Wallonië) registratierechten.

Contract 2. Vervolgens sluit diezelfde projectontwikkelaar met u een aannemingscontract voor de grondige renovatie van dat gebouw. Aangezien het daarbij gaat over de renovatie van een privéwoning van minstens vijf jaar oud, kunnen die renovatiewerken onder bepaalde voorwaarden tegen 6% btw gefactureerd worden.

Contract 1 + 2 zijn een geheel, zegt de Btw. Contract 1, zijnde de verkoop en contract 2, zijnde het aannemingscontract, vormen een ondeelbaar geheel. Een opsplitsing in twee contracten is m.a.w. kunstmatig en er enkel op gericht om het btw-tarief van 6% te bekomen.

Is verkoop op plan, dus tegen 21% btw. Dat is de conclusie van de Btw. In feite gaat het over niet meer of minder dan om een verkoop op plan van een nieuw gebouw (en bijhorend terrein) in zijn toekomstige staat van afwerking! Bijgevolg moet de koper 21% btw betalen op het geheel. Vandaar dus ook de berichtgeving dat de kosten van de gerenoveerde appartementen stijgen…

Let op! U betaalt dan niet enkel 21% btw op de renovatie, maar ook op de aankoop van uw aandeel in het vastgoed én op de bijhorende grond.

Voortaan dan altijd 21% btw?

Niet noodzakelijk. Koopt u het pand van een projectontwikkelaar en werkt u met een andere aannemer voor de renovatie, dan kán er volgens de Btw ook nog misbruik zijn, tenminste als dat blijkt uit de feiten en de Btw dat ook kan bewijzen! Werkt u echter met echt onafhankelijke partijen, dan kan er ons inziens geen probleem zijn, lees: het 6%-tarief is van toepassing.

Overgangsregime. Dat is er ook nog. Projecten waarvoor de fiscus eerder zijn formele of stilzwijgende toestemming gaf, blijven tegen 6% mogelijk.

Let op! Voor stilzwijgende akkoorden geldt deze tolerantie voor gebouwen verkocht vóór de publicatie van de Btw-beslissing, zijnde 27.05.2014. De datum van het compromis is daarbij doorslaggevend.

Projectontwikkelaars moeten voortaan op renovatieprojecten op plan 21% btw aanrekenen. Zijn echter de verkoper en de aannemer twee onafhankelijke personen, dan blijft renoveren tegen 6% btw mogelijk. Die 6% blijft ook gelden voor de particulier die een oude woning via uw kantoor kocht en nu wilt renoveren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878