SPONSORING - 18.06.2014

U wilt de Btw toch niet sponsoren?

In de praktijk bestaan er heel wat onduidelijkheden over de btw-regels met betrekking tot sponsoring. Waarop moet u in het bijzonder letten wanneer u bij wijze van sponsoring gratis goederen geeft aan een vereniging, opdat de btw bij u aftrekbaar zou zijn?

SPONSORING IN GELD

Btw-gevolgen in hoofde van de gesponsorde vereniging

Reclamedienst. Geeft u als sponsor een geldsom aan bv. een sportvereniging en vermeldt die vereniging uw logo of uw naam op haar briefpapier, op een reclamepaneel, in een programmaboekje of tijdschrift, op lidkaarten, op shirts van de leden, enz., dan verricht de gesponsorde vereniging een reclamedienst (art. 18, §1, lid 2, 1° W.Btw) die zij in principe aan u moet factureren tegen 21% btw (parl. vr. nr. 1095, Leterme, 26.08.2002) .

Let op! Dat geldt natuurlijk alleen maar als de gesponsorde vereniging zelf btw-plichtig is met recht op aftrek, wat bv. niet het geval is voor beroepsverenigingen en serviceclubs (art. 44, §2, 11° W.Btw) .

Tip. Een vereniging die niet btw-plichtig is, hoeft uiteraard ook geen factuur op te maken en geen btw aan te rekenen.

Btw-gevolgen in hoofde van de sponsor

Aftrekbare btw? De aangerekende btw kunt u als sponsor (in de veronderstelling dat u natuurlijk zelf ook btw-plichtig bent met recht op aftrek) recupereren, voor zover u kunt aantonen dat de gemaakte kosten effectief een publicitair karakter hebben.

Publicitair karakter? Dat is het geval als de gemaakte kosten hoofdzakelijk en rechtstreeks tot doel hebben (potentiële) klanten in te lichten over het bestaan en de hoedanigheid van een product of dienst met de bedoeling de verkoop ervan te bevorderen (Cass., 08.04.2005) .

Tip. In de praktijk is dat doorgaans geen probleem wanneer de naam van uw zaak klaar en duidelijk vermeld wordt op bv. programmaboekjes, shirts, reclamepanelen, ... Maak er eventueel enkele foto’s van met datumvermelding.

SPONSORING ‘IN NATURA’

Minder dan € 50, excl. btw

Waarde van de goederen. Geeft u als sponsor goederen in natura aan de gesponsorde vereniging, dan moet er een onderscheid gemaakt worden naargelang de waarde van de goederen minder dan of minstens € 50, excl. btw, bedraagt.

Btw is in principe recupereerbaar. Bedraagt de waarde van de geschonken goederen minder dan € 50, excl. btw (bv. een wedstrijdbal van € 40, excl. btw), dan kunt u als sponsor, in geval u zelf btw-plichtig bent met recht op aftrek, de btw die u zelf betaald heeft op de goederen die u geeft bij wijze van sponsoring, in principe sowieso recupereren (beslissing E.T. 62.466, 19.10.1988) .

Tip. In dat geval moet het publicitair karakter van de gemaakte kosten dus niet aangetoond worden.

Let op 1! U moet als sponsor dan uiteraard wel kunnen bewijzen dat u de aangekochte goederen ‘gratis’ weggegeven heeft bij wijze van sponsoring en dat u ze bv. niet voor privédoeleinden aangewendheeft(rb. Leuven, 08.03.2013) .

Let op 2! De btw op de aankoop van tabakswaren en geestrijke dranken kan nooit gerecupereerd worden, ook al blijft u onder de € 50-grens (art. 45, §3, 1° en 2° W.Btw) .

Minstens € 50, excl. btw

Btw is in principe niet recupereerbaar. Koopt u als sponsor bv. (sport)artikelen of (sport)kledij aan van minstens € 50 excl. btw, en geeft u deze gratis weg, dan is de btw in principe niet recupereerbaar. De btw is evenwel tóch recupereerbaar wanneer aan twee voorwaarden voldaan is.

Publicitair karakter. Ten eerste is vereist dat er publiciteit gevoerd wordt voor uw bedrijf, door bv. opdruk van uw logo of uw naam op die (sport)artikelen of (sport)kledij.

Factuur van en aan de gesponsorde vereniging. Daarenboven moet u als sponsor aan de gesponsorde vereniging factureren voor de levering van die (sport)artikelen of (sport)kledij. De gesponsorde vereniging moet op haar beurt aan u, de sponsor, een factuur uitreiken voor de gevoerde reclame. Het bedrag waarop de btw berekend wordt, is dan in beide gevallen gelijk aan de aankoopprijs van de geschonken sportartikelen of sportkledij (parl. vr. nr. 1447, Van den Eynde, 28.02.1995) .

Monsters of stalen

Waarde is van geen belang. Geeft u gratis monsters of stalen aan de gesponsorde vereniging, dan is de btw daarop aftrekbaar, ongeacht de waarde van het staal.

Tip 1. Rekening houdend met de aard van het product en de commerciële context waarin de monsters aangeboden worden, kunnen er meerdere stalen uitgedeeld worden aan eenzelfde persoon (HvJ, 30.09.2010, zaak C-581/08, EMI Group Ltd.) .

Let op! U moet wel aan uw btw-controleur kunnen aantonen dat de als monster verdeelde goederen gratis uitgedeeld werden om publicitaire redenen. Zo niet worden zij geacht verkocht te zijn met btw (art. 64, §1 W.Btw) .

Tip 2. Daarom is het aangewezen dat u als sponsor een detailoverzicht bijhoudt van de goederen die u als monster uitdeelt. Om dezelfde reden wordt de aankoopprijs van de gratis stalen het best op een aparte kostenrekening geboekt.

Geeft u bij wijze van sponsoring gratis goederen ‘in natura’ van minder dan € 50, dan is de btw op de aankoop van die goederen in principe sowieso aftrekbaar. Ook voor goederen van minstens € 50 is dat het geval wanneer u het publicitaire karakter van de sponsoring kunt aantonen én er tussen u en de gesponsorde vereniging wederzijds gefactureerd wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878