PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 25.06.2014

Moederschapshulp nu voor alle zelfstandige moeders

Op 5 mei 2014 werd er een KB gepubliceerd dat het toepassingsgebied voor de zgn. moederschapshulp voor zelfstandigen (lees: het krijgen van dienstencheques n.a.v. een geboorte) gevoelig uitbreidt. Wat is er precies veranderd?

Eerst even situeren

Zwangerschapsrust. Het sociaal statuut van zelfstandigen is vaak veel minder ‘uitgebouwd’ dan dat van de loontrekkenden. Ook inzake ‘betaalde’ zwangerschapsrust is dat zo. Met ‘betaald’ bedoelen we dat men een uitkering van het ziekenfonds krijgt voor de periode dat men de beroepsactiviteit onderbreekt. Niet alleen liggen deze uitkeringen aan de lage kant voor een zelfstandige – ongeveer € 440 per week – ook de duur is beperkt: max. acht weken (wat zeven weken minder is dan een loontrekkende).

Moederschapshulp. Iets wat loontrekkenden dan weer niet kunnen krijgen, maar zelfstandigen wél, zijn gratis dienstencheques voor hulp in het huishouden n.a.v. een geboorte. Het gaat om max. 105 cheques (van € 9 per stuk) die men kan besteden aan hulp in het huishouden, bv. wassen en strijken, koken, boodschappen doen, enz. Deze cheques zijn gratis en moet men aanvragen bij de sociale kas (in principe uiterlijk binnen de 15 weken na de geboorte).

Voor welke zelfstandigen geldt dit?

Nieuw. Voortaan kan elke vrouwelijke zelfstandige, helpster of meewerkende echtgenote die onderworpen is aan het sociaal statuut voor zelfstandigen in aanmerking komen voor de gratis dienstencheques. Vroeger golden er immers twee voorwaarden waardoor bepaalde personen uit de boot vielen, maar ingevolge een recente maatregel (KB, 10.04.2014; BS, 05.05.2014) werd dit (met ingang van 1 januari 2014) rechtgezet.

Uitbreiding 1. Men verwijst niet langer naar de sociale bijdragen die verschuldigd zijn. De zelfstandige moeder moet dus niet meer gedurende minstens twee kwartalen aangesloten zijn en de betrokken sociale bijdragen betaald hebben. Concreet gevolg: een zelfstandige moeder die net voor haar bevalling een zelfstandige activiteit aanvat, zal voortaan ook gebruik kunnen maken van de 105 dienstencheques.

Uitbreiding 2. De zelfstandige moeder is niet meer verplicht haar zelfstandige activiteit te hervatten na haar bevalling, maar kan een beroepsactiviteit in hoofdberoep uitoefenen in om het even welke sector. Concreet gevolg: een zelfstandige moeder die haar zelfstandige activiteit stopzet op het moment van de bevalling om na haar moederschapsrust over te schakelen naar een loontrekkende activiteit, kan voortaan ook aanspraak maken op de 105 dienstencheques.

Hoe gebeurt de aanvraag?

Aanvragen bij de sociale kas. Men kan de aanvraag reeds indienen vanaf de zesde maand van de zwangerschap en dit tot het einde van de 15de week na de bevalling. Een aanvraagformulier vindt men in principe op de website van de sociale kassen.

Kopie van het geboorteattest. Na de bevalling bezorgt men zijn sociale kas een kopie van het geboorteattest en zij zorgen dan voor de rest, lees: zij betalen het bedrag voor die cheques aan Sodexo en het is die laatste die de cheques zal bezorgen.

Men ontvangt de cheques automatisch. Het is dus Sodexo ( http://www.sodexo.be ) die automatisch de dienstencheques zal opsturen en die blijven in principe acht maanden geldig.

Ook vrouwen die nog niet lang (lees: minder dan twee kwartalen) sociale bijdragen als zelfstandige betalen, kunnen nu moederschapshulp aanvragen bij hun sociale kas. Hetzelfde geldt voor vrouwen die n.a.v. de geboorte stoppen met hun zelfstandige activiteit en een andere beroepsactiviteit gaan uitoefenen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878