BELASTINGCONTROLE - 19.06.2014

Stipt factureren loont de moeite…

Om discussies met de fiscus te vermijden.Zo ondervond uw collega… Bij een elektricien dateerde de eerste factuur van een bepaald jaar van 23 maart. De fiscus merkte echter dat hij vóór die datum al heel wat contante uitgaven had gedaan en stelde dus een aantal kritische vragen. “Ja, maar”, argumenteerde uw collega, “ik ontving die eerste maanden voorschotten van een aantal klanten. Dat verklaart toch alles?”

U ontvangt een voorschot? Factureren! De fiscus legde zich niet neer bij de verklaring van uw collega. Terecht, zo oordeelde de rechter. Als u een voorschot ontvangt, moet u daar immers een factuur voor opmaken. Door de betaling wordt de btw immers opeisbaar en dus door te storten. De conclusie bij uw collega was dan ook niet positief: de boekhouding (kasboek en facturatie) waren niet in orde en dus kon hij daarop niet terugvallen om zich te verzetten tegen het feit dat hij belast werd op een wettelijk voorziene minimumwinst (Luik, 07.11.2013) .

Let op! Wanneer de fiscus besluit dat uw boekhouding niet in orde is, officieel heet het dan ‘niet bewijskrachtig is’, riskeert u ook al snel dat een door u aangegeven verlies op nul gezet wordt (Luik, 04.11.2013) .

Factureer regelmatig en vergeet ook de ontvangen voorschotten niet te factureren. Anders wordt het achteraf tijdens een fiscale controle moeilijk om gaten in uw facturatie en kasboek te verklaren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878