STUDENTENARBEID - 10.06.2014

Twee contracten direct na mekaar?

Twee studentencontracten voor dezelfde persoon direct op mekaar laten volgen, kan gevaarlijk zijn, zo blijkt uit recente rechtspraak. Hoe komt dat?

Even situeren. Stel, een student komt normaal gezien bij u werken van 1 juli tot 31 juli. Wanneer hij goed meevalt, bestaat de mogelijkheid dat u hem een tweede contract zal geven van 1 augustus tot 31 augustus. Wat het RSZ-quotum van 50 dagen betreft, heeft u al nagekeken of dit nog kan. Toch kunt u problemen krijgen als u zo te werk gaat.. .

Regels bepaalde tijd... De wet stelt dat arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd niet direct op mekaar mogen volgen, tenzij ze aan bepaalde voorwaarden beantwoorden, nl. elk contract afzonderlijk moet minstens drie maanden duren en in totaal kan het om maximaal twee jaar gaan. Indien er een onderbreking toe te schrijven aan de werknemer tussenzit, kan er wel een nieuw contract van bepaalde tijd gesloten worden.

... ook voor studenten! Uit twee recente uitspraken blijkt nu dat twee contracten (van bv. één maand) direct op mekaar laten volgen, ook gevaarlijk kan zijn als het een student betreft. Ook hij zou daardoor, net zoals een ‘gewone’ werknemer, immers de conversie naar onbepaalde duur (en dus een opzegvergoeding) kunnen vorderen. Deze twee uitspraken (arbh. Brussel, 07.01.2014 en arbrb. Brussel, 03.02.2014) stellen nl. dat “de hoedanigheid van student op zich geen geldig motief is om contracten van bepaalde duur op mekaar te laten volgen”.

Tip. Wilt u in augustus dezelfde student van juli opnieuw een contract geven, laat dan wat tijd tussen de contracten. De student kan bv. op papier bevestigen dat hij eerst een week vakantie wil nemen, zo beschikt u ook over een ‘onderbrekingsmotief’ dat aan hem toe te schrijven is.

Eén contract van twee maanden. Het is ook perfect wettelijk om van in het begin één contract te geven voor de ganse periode van 1 juli tot 31 augustus. Zo’n langer contract biedt wel wat nadelen (o.a. inzake de duur van de opzegtermijn en in geval van ziekte), maar het voordeel is dan dat u geen week ‘verliest’. Het oorspronkelijke contract (van één maand) verscheuren en een nieuw (voor de volledige twee maanden) opmaken, is natuurlijk al wat minder ‘katholiek’.. .

De regels inzake opeenvolging van contracten voor bepaalde duur gelden ook voor studentencontracten. Wacht dus een aantal (werk)dagen vóór u een student van bv. juli opnieuw een contract geeft in augustus.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878