WONINGHUUR - KOSTEN - 17.06.2014

Uw huurder wil grendels en veiligheidssloten...

De woninginbraken nemen toe, zo kwam in de media. Uw huurder vroeg naar aanleiding daarvan politieadvies over inbraakbeveiliging en wil dat u de kosten voor extra beveiliging op u neemt. Bent u inderdaad verplicht om dat te doen?

Het beveiligen van uw huurwoning

Geen overbodige luxe, zegt de politie... Volgens uw huurder vond de politie bij een preventief onderzoek naar inbraakveiligheid dat het aangewezen is op de achterdeur van uw huis een extra grendel te plaatsen. Bovendien zou er voor ramen tot op de grond en deuren een vloervergrendeling moeten komen. Uw huurder wil dat u die werken op uw kosten uitvoert...

Bent u verplicht om dat te betalen? Neen. In de wet staat alleen dat de woning of het appartement dat u verhuurt afgesloten moet kunnen worden, zodat enkel de bewoners er toegang toe hebben. Er staat dus niet wat voor sloten er moeten zijn, dat er vloervergrendeling moet zijn voor ramen en deuren, dat er extra grendels nodig zijn, enz. Kortom, als alle deuren en ramen van de huurwoning afgesloten kunnen worden en de sloten ook in goede staat zijn, kan de huurder dit niet van u vragen.

Tip. Het is dus niet omdat de beveiliging van de huurwoning beter kan volgens de politiediensten, dat u wettelijk niet in orde zou zijn. Uw huurder ging immers door het tekenen van het huurcontract akkoord met de toestand van de woning én de bestaande sloten.

Huurder doet dit op eigen kosten

Geen toestemming nodig. Wil uw huurder zelf beveiligingsmaatregelen treffen op zijn eigen kosten, dan moet hij u daar in de regel geen toestemming voor vragen. Hij moet dat enkel doen indien dit in het huurcontract staat. Gelukkig is dat in de meeste modelhuurcontracten wel voorzien...

Moet u de meerwaarde vergoeden? U riskeert dan inderdaad dat u die werken op het einde van de huur moet vergoeden als een ‘meerwaarde’ aan het pand.

Tip. Maak hierover eventueel andere afspraken met uw huurder, bv. op het moment dat hij u toestemming vraagt voor de werken. Dikwijls is bovendien ook in het huurcontract voorzien dat voor werken waarvoor u als verhuurder geen toestemming gaf, er geen vergoeding nodig is op het einde van de huur.

Wie staat in voor wat bij een inbraak?

Wat als er een inbraak is? Wordt uw huurder het slachtoffer van een inbraak en wordt een deel van zijn inboedel gestolen, dan draait u daar als verhuurder niet voor op. Uw huurder of zijn verzekering moet dit betalen.

Tip. Zolang de woning voldeed aan de minimale norm dat ze afgesloten moet kunnen worden, kan uw huurder hiervoor niet bij u komen aankloppen.

En de schade aan de deur of het raam? Is er schade aan de woning zelf, bv. het slot is geforceerd en er moet een nieuw slot gestoken worden, dan moet u daar als verhuurder jammer genoeg wel voor opdraaien. Diefstal is nu eenmaal vaak een vorm van overmacht en in geval van overmacht moet u als verhuurder die herstelkosten dragen.

Tip. Als de huurder zelf in de fout ging door bv. de woning niet goed af te sluiten en er hierdoor een inbraak kwam, dan liggen de kaarten anders en moet hij wel voor de kosten opdraaien. In dat geval is er immers geen sprake van overmacht.

Uw huurder kan u niet vragen om extra grendels te financieren indien alle deuren en ramen afgesloten kunnen worden. Doet uw huurder dit op eigen kosten, dan riskeert u wel dat u op het einde van de huur de meerwaarde moet vergoeden. Voorkom dit door hierover vooraf goede afspraken te maken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878