MEDISCH RECHT - ATTEST - 12.06.2014

Moet u de ‘adviseur’ altijd alles vertellen?

Stel, de adviserend geneesheer van het ziekenfonds vraagt u om een medisch attest over het verloop van de aandoening van een patiënt die arbeidsongeschikt verklaard werd. Mag en moet u ingaan op dat verzoek?

De patiënt van een abonnee was al een tijdje arbeidsongeschikt wegens psychische problemen en stress. De adviserend geneesheer oordeelde echter dat de patiënt wel geschikt was om terug te gaan werken zodat de uitkeringen stopgezet werden. De patiënt besloot om deze beslissing aan te vechten bij de arbeidsrechtbank. Ondertussen verzocht de adviserend geneesheer om in een medisch attest het (verdere) verloop van de aandoening te beschrijven. “Ben ik verplicht om dat attest te schrijven? ”, zo vroeg de abonnee...

In principe moet u gegevens meedelen

Uitzondering op beroepsgeheim... Het Strafwetboek legt aan geneesheren het verbod op om geheimen waarvan zij uit hoofde van hun beroep kennis hebben, bekend te maken aan derden (art. 458) . Aldus mag een behandelend geneesheer geen medische gegevens van zijn patiënt verstrekken aan derden. Op het verbod om medische gegevens over een patiënt bekend te maken aan derden, bestaan er echter een aantal uitzonderingen. Zo schendt men zijn beroepsgeheim niet als men door de wet verplicht wordt om bepaalde medische gegevens bekend te maken.

... voorzien door de ZIV-wet. De ZIV-wet bepaalt dat de adviserende geneesheer van het ziekenfonds een controlerende opdracht heeft inzake de geneeskundige controle op de primaire arbeidsongeschiktheid en de geneeskundige verstrekkingen (art. 153) . Voor de uitoefening van deze controleopdracht is het overmaken van medische stukken noodzakelijk. In de mate dat de adviserende geneesheer zijn controlerende opdracht uitoefent, kan de behandelende arts aldus medische stukken aan hem overmaken zonder dat hij hierbij het medisch beroepsgeheim schendt. Meer nog, de behandelende geneesheer is ook verplicht om mee te werken en dus deze informatie mee te delen.

Welke gegevens toch niet meedelen?

Indien buiten controleopdracht. Ongeacht uw principiële verplichting om mee te werken, moet u erover waken of het beroepsgeheim zich er eventueel toch tegen verzet dat bepaalde gegevens verstrekt worden. In dat verband stelt de Code dat de behandelende geneesheer hier “in geweten over moet oordelen”(art. 58). U moet aldus nagaan of de medische informatie die opgevraagd wordt door de adviserende geneesheer wel dienstig is in het kader van zijn controleopdracht. Indien er medische informatie opgevraagd wordt die niet kadert binnen deze opdracht, moet u immers weigeren deze informatie mee te delen op grond van het beroepsgeheim.

Concreet geval. De abonnee meende dat de adviserend geneesheer toch geen attest(en) meer moet vragen nadat hij al beslist heeft dat de patiënt volgens hem niet meer arbeidsongeschikt is. Daar valt iets voor te zeggen natuurlijk, maar anderzijds moet de gezondheidstoestand van de patiënt ook tijdens de betwisting nog geattesteerd worden, wil hij aanspraak blijven maken op verdere uitkeringen. Een dubbeltje op zijn kant dus...

Tip. Het zal niet altijd even duidelijk zijn of de opgevraagde informatie kadert in de controletaak van de adviserend geneesheer. Twijfelt u hierover, dan beschikt u (op grond van de wet en de deontologie) over het recht om hem erom te verzoeken om toe te lichten of en hoe de informatie die hij vraagt, effectief kadert in zijn controletaak.

Als de adviserend geneesheer om medische informatie vraagt binnen het kader van zijn controletaak, dan bent u in principe verplicht om die informatie te geven. U beschikt echter wel over het recht om hem te vragen om te verduidelijken op welke manier de gevraagde informatie dienstig is voor zijn controletaak.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878