WONINGHUUR - KOSTEN - 03.06.2014

De stookolietank is niet leeg bij het begin van de huur...

Er zit nog een hoeveelheid stookolie in de tank van de woning die u wilt verhuren. Mag u aan uw nieuwe huurder een vergoeding vragen om die over te nemen? En wat als de tank niet leeg is op het einde van de huur?

De stookolie overkopen...

Afspraken hierover met uw huurder. U kunt met uw nieuwe huurder inderdaad bij het begin van de huur perfect afspreken wat er gebeurt met de stookolie die nog in de tank zit. Zo kunt u bv. overeenkomen dat hij u een eenmalige som betaalt en de mazout in kwestie overkoopt.

Zelfde hoeveelheid in de tank. Een alternatief is dat u vaststelt hoeveel er nog precies in de tank zit. In dat geval kunt u gerust vragen dat de huurder bij zijn vertrek zorgt dat er minstens evenveel in de tank zit. Hij moet immers het pand in dezelfde staat achterlaten als hij het ontvangen heeft.

Tip. Zorg er wel voor dat u kunt bewijzen hoeveel stookolie er in de tank zat. Is er een meter, dan kunt u de stand daarvan noteren. Een alternatief is om samen met de huurder a.d.h.v. een peilstok te meten en aan te geven hoeveel centimeter er nog in de tank zit. Onderteken die stand beiden voor akkoord.

Let op! Het nadeel voor u is dan wel dat het voor u onzekerder is of u de stookolie nog zal kunnen recupereren. Uw huurder kan immers met de noorderzon verdwijnen of hij kan een slechte betaler blijken. Door bij het begin van het huurcontract een vergoeding te vragen, heeft u daarentegen wel boter bij de vis...

Wat als er niets afgesproken was? Had u hierover geen akkoord met uw huurder, dan kunt u hem niet zomaar verplichten om voor de stookolie te betalen of de tank nadien weer te vullen.

Tip. Niets belet u om vóór de aanvang van de huur de tank leeg te halen. U kunt bv. de stookolie naar de tank van uw eigen huis laten brengen.

Let op! Dit moet u dan wel ofwel vóór de aanvang van de huur doen ofwel met de toestemming van uw huurder. Anders gaat het immers om zgn. huisvredebreuk.

Verwittigen van een lege tank! Heeft u bij het begin van de huur de stookolie laten leegpompen, verwittig de huurder daar dan wel van. Zo weet hij dat hij de verwarmingsinstallatie niet kan opstarten vooraleer hij de tank heeft laten vullen.

Tip. Neem deze verwittiging het best uitdrukkelijk op in het contract. Zo kan uw huurder u alvast niet laten opdraaien voor de herstellingskosten...

Hoe zit dat op het einde van de huur?

Moet u ook betalen aan uw huurder? Het is immers ook mogelijk dat er op het einde nog stookolie in de tank zit en dat uw huurder u een vergoeding vraagt.

Verplicht een vergoeding te betalen? Neen, ook dan gelden grotendeels dezelfde regels. Uw huurder kan u (of de volgende huurder) niet verplichten om de stookolie over te nemen en daar een vergoeding voor te betalen. Dit kan enkel als dit voordien uitdrukkelijk afgesproken was.

Zo niet kan hij de tank leegmaken. Gaat u niet akkoord, dan kan de huurder wél de stookolie die nog in de tank zit er laten uithalen en meenemen naar zijn nieuwe woning.

Tip. Werd bij de aanvang van de huur duidelijk vastgesteld hoeveel stookolie er in de tank zat, dan moet uw huurder ervoor zorgen dat er minstens evenveel inzit indien hij de woning verlaat. Zo niet kunt u daar een schadevergoeding voor vragen.

Is er nog stookolie in de tank, spreek hiervoor dan bij het sluiten van het huurcontract een vergoeding af of spreek af dat de huurder op het einde van de huur de tank even vol achterlaat. Ook uw huurder kan u niet verplichten om een vergoeding te betalen voor het overnemen van ‘zijn’ stookolie op het einde van de huur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878