Alle domeinen

2014 - November

CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 28.11.2014

Niet alleen de fiscus kan het CAP raadplegen...


VENNOOTSCHAP - VARIA - 28.11.2014

Eindejaarsactie ‘4 + 1 gratis’, waarop moet u letten?

Met het eindejaar in zicht plant u een actie waarbij uw klanten, die vier dezelfde producten kopen, er het vijfde gratis bij krijgen. Wat zijn daarbij de fiscale aandachtspunten? Een ruling van 02.09.2014 zet de puntjes nog eens op de i.

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 28.11.2014

Was u toch een kmo voor de voorafbetalingen?


AFTREKBARE KOSTEN - 28.11.2014

Schuld niet betaald en toch vereffenen, fiscaal veilig?

U heeft meerdere vennootschappen en één ervan wilt u vereffenen, maar deze heeft nog een schuld aan uw andere vennootschap. Wat zijn de fiscale gevolgen wanneer u vereffent zonder dat deze schuld (volledig) terugbetaald wordt?

DEGRESSIEF AFSCHRIJVEN - 28.11.2014

Een verhuurde investering degressief afschrijven?

U of uw vennootschap verhuurt sommige investeringen, bv. een bedrijfsgebouw, machines, materieel, ... Kunt u deze investeringen dan nog degressief afschrijven? Wat heeft een rechter daar onlangs over beslist?

EINDE OPSTALRECHT - 28.11.2014

Wordt uw vennootschap belast op een gratis gebouw?

Uw patrimoniumvennootschap geeft aan uw werkvennootschap een opstalrecht en op het einde van de opstaltermijn krijgt ze gratis het gebouw dat uw werkvennootschap gezet heeft. Kan de fiscus dat belasten? Wat zegt de rechter?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.11.2014

Fiscaalvriendelijk iets huren of kopen dicht bij uw werk?

U woont in Oostende en moet voor een beroepsmatige opdracht minstens drie dagen per week in Hasselt werken. Kunt u daar dan in de buurt iets huren of kopen en als beroepskosten aftrekken? Wat vindt de Rulingdienst daarvan?

AUTOKOSTEN - 28.11.2014

Voordeel auto op rc is aftrekbaar!

Uw voordeel auto mag in mindering gebracht worden van uw niet-aftrekbare autokosten. Ook als u dat voordeel op uw rc boekt? Een arrest verduidelijkt...

OPVOLGING - 28.11.2014

Een goedkoper alternatief voor overname van aandelen

Uw kinderen (of sommigen onder hen) willen uw bedrijf voortzetten. De aandelen van uw vennootschap kopen is echter om verschillende redenen niet interessant. Hoe pakt u dat anders en vooral fiscaal interessanter aan?

SCHENKING - 27.11.2014

Restschenking: voorzie een controlevehikel!

Via een restschenking kunt u nu al bepalen dat wat overblijft van een schenking aan uw kind bij diens overlijden overgaat naar uw kleinkinderen, waardoor u het erfrecht van uw schoonkinderen uitschakelt. Daarnaast heeft zo’n restschenking ook fiscale voordelen. Wat doet u het best om er nu al voor te zorgen dat zo’n beding achteraf ook effectief zo volledig mogelijk uitwerking krijgt?

BELEGGINGEN - 27.11.2014

Hoe uw portefeuille nu ‘herbalanceren’?

Veel bankiers stellen vandaag voor om aandelenposities in euro wat af te bouwen ten voordele van beleggingen in de VS en in de groeimarkten. Daarnaast krijgt u ook vaak de raad om uw portefeuille te herbalanceren, omdat het aandelengedeelte na een aantal goede beursjaren dikwijls hoger ligt dan uw risicoprofiel toelaat. Is dat zinvol? Wat is vandaag voor u de beste strategie?

ONROEREND GOED - 27.11.2014

Uw huurder verdwijnt met de noorderzon?

Wat doet u als uw huurder de sleutels in uw bus dropt en verdwijnt? Mag u dan zomaar aan iemand anders verder verhuren? Waarom bezoekt u het pand het best eerst met een deurwaarder en wat zet u daarna in uw aangetekende brief? Wanneer kunt u zich met een verzoekschrift tot de vrederechter wenden? Wat is daarvan het voordeel? Waarom voorziet u het best altijd een beding van woonstkeuze?

SUCCESSIEPLANNING - 27.11.2014

Generation skipping in het kwadraat?

Als u een deel van uw vermogen rechtstreeks aan uw kleinkinderen nalaat, liggen de totale successierechten een stuk lager. Hoe kunt u er via een splitsing in vruchtgebruik en blote eigendom voor zorgen dat uw kinderen toch de inkomsten uit dat vermogen en een stuk controle behouden? Kunnen uw kinderen dan later nog beslissen om toch afstand te doen van dat vruchtgebruik?

BELEGGEN - 27.11.2014

Een spaarpot binnen uw vennootschap?

Aangezien er wellicht een gunstige regeling voor liquidatieboni komt, blijft voor uw pensioen sparen binnen uw vennootschap interessant. Met welke fiscale aspecten moet u daarbij rekening houden? Wat zijn dan de gevolgen op het vlak van meerwaardebelasting, notionele interestaftrek en het verlaagd tarief? Waarom is in aandelen beleggen via uw vennootschap meestal ook fiscaal gezien voordelig?

SCHENKING - 27.11.2014

U betaalt ook het voorschot?

Als uw kind op het huis van zijn dromen botst, dan moet het vaak snel gaan. Uw kind moet vandaag of morgen al een voorschot betalen. Hoe pakt u de zaak dan het best aan als u uw kind financieel gezien een handje wilt toesteken? Hoe schenkt u het best het voorschot? Kunt u rechtstreeks aan de makelaar betalen? Welke documenten maakt u achteraf op en welke voorwaarden kunt u daarbij inbouwen?

BELEGGEN - 27.11.2014

Opletten voor obligatiecrash?

Veel beheerders raden hun klanten uit vrees voor een obligatiecrash nog steeds af om langlopende obligaties in euro in portefeuille te nemen. Is dat wel terecht?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 27.11.2014

Versnel uw e-mailpakket

Uw desktop-mailapplicatie – bv. Thunderbird of Outlook – werkte eerst snel, maar begint na een tijd merkbaar te vertragen. Wat zijn de meest courante oorzaken? Met welke ingrepen schakelt u opnieuw in een hogere versnelling?

TELEFONIE - SMS - 27.11.2014

Sms’en via uw Mac


COMPUTER - BEELDSCHERM - 27.11.2014

4K-monitors nu al iets voor u?

Heeft u ook al gehoord over 4K-televisies, monitors met extra hoge resolutie en tablets met een ‘retina’-scherm? Wat is dit precies en is het nu al de moeite waard om een dergelijke monitor te kopen?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 27.11.2014

Een betere gratis Office voor iOS

Microsoft Office voor iPhone en iPad kreeg onlangs een update. Daardoor zijn extra functies voortaan gratis beschikbaar op uw smartphone en tablet.

BEVEILIGING - BACK-UP - 27.11.2014

Uw back-up helemaal in de cloud?

Maakt u ook regelmatig back-ups van uw systeem op een usb-schijf, netwerkschijf of NAS? Met CrashPlan kunt u nu ook volledige back-ups in de cloud maken. Is dit interessant?

EIGEN WEBSITE - ONLINE ENQUÊTE - 27.11.2014

Hoe scoort u met uw online enquête?

Als ondernemer moet u luisteren naar wat uw klanten u te vertellen hebben. Via een online enquête kunt u gemakkelijk nuttige informatie inwinnen. Maar hoe pakt u zoiets aan?

SOFTWARE - BROWSER - 27.11.2014

Firefox denkt aan uw privacy


WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 27.11.2014

Behoud het overzicht over uw clouddiensten

Er bestaan tegenwoordig tal van nuttige clouddiensten voor privé- en professionele doeleinden. Hoe meer u er gebruikt, hoe groter de kans dat u het overzicht verliest. Kunnen overkoepelende tools helpen?

SOFTWARE - BROWSER - 27.11.2014

Doe meer met de Chrome-adresbalk

De adresbalk in Chrome gebruikt u om een url in te tikken of om zoekopdrachten te lanceren. U kunt echter veel meer met de adresbalk doen, om nog doeltreffender en sneller te surfen. Wat precies?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 27.11.2014

Doe meer met uw wifi

U gebruikt wifi in uw zaak of woning in principe alleen om uw laptop, tablet of smartphone draadloos te verbinden met internet. Welke andere toestellen kunnen ook uw wifi-verbinding gebruiken?

BEVEILIGING - VARIA - 27.11.2014

Weg met die vervelende browser-werkbalken!

Tijdens het installeren van gratis software heeft u het ongetwijfeld al eens gedaan: per ongeluk ook een werkbalk mee geïnstalleerd die extra knoppen aan uw browser toevoegt. Hoe raakt u die ongevraagde gast weer kwijt?

ONTSPANNING - REIZEN - 27.11.2014

Vliegen volgens uw budget

De zomermaanden zijn nog ver weg, maar door uw vliegvakantietickets tijdig te boeken, kunt u heel wat geld besparen. Welke sites helpen u?

SOFTWARE - FOTO - 27.11.2014

Uw digitale foto’s gratis bewerken

Adobe Photoshop en het eenvoudigere Photoshop Elements blijven de beste fotobewerkers, maar ze zijn beide vrij prijzig. Zoekt u een goedkopere oplossing, dan zijn deze vijf gratis fotobewerkers zeker de moeite waard.

groepsverzekering - 26.11.2014

Aanvullende pensioenen: zijn uw gegevens in DB2P wel correct?

De overheid heeft een speciale databank opgericht, DB2P, die de gegevens over alle aanvullende pensioenen bevat. Wat is het doel van die databank?

Wat zijn uw verplichtingen? Moet u zelf aangifte doen van de pensioenplannen die in het bedrijf bestaan of doet uw verzekeraar dat? Wat moet u dan vóór eind 2014 wel absoluut nog nakijken?

Zijn uw verplichtingen anders als het bedrijf ook interne pensioentoezeggingen heeft? Wat moet u dan precies doen? Ontsnapt u aan de aangifteplicht door die pensioentoezeggingen op de valreep nog te externaliseren? Heeft dat ook fiscale voordelen?


eindejaarsgeschenken - 26.11.2014

Een fiscaal ideaal geschenk?

Nu het eindejaar in aantocht is, krijgt u wellicht de vraag hoe het bedrijf op een fiscaal voordelige manier aan de zakenrelaties of medewerkers een attentie kan geven. In welke mate zijn de kosten voor relatiegeschenken aftrekbaar en wanneer kunt u de btw recupereren? Is dat anders wanneer het om gadgets of een geschenk voor een lokale vereniging gaat?

En wat zijn de (fiscale) spelregels voor eindejaarsgeschenken voor het personeel? Kan het bedrijf daarnaast ook een geschenk geven naar aanleiding van een verjaardag, pensionering, ... ?

Wat kunt u daarnaast nog extra doen bij een huwelijk, geboorte en 25 of 35 jaar dienst?

De Rulingcommissie aanvaardde ook al geregeld dat geschenken bij een belangrijke gebeurtenis in het bedrijf niet belastbaar zijn. Wanneer is dat het geval en hoever kunt u daarin gaan?


opzeggingstermijn - 26.11.2014

AR niet aangepast, dus oude opzegtermijn?

U moet de nieuwe opzegtermijnen uit de Wet op het eenheidsstatuut in uw arbeidsreglement opnemen. Omdat de inspectie niet meteen met boetes zwaait als dat nog niet gebeurd is, blijken heel wat bedrijven daar nog geen werk van gemaakt te hebben. Waarom doet u dat het best toch zo snel mogelijk? Wat zijn de risico’s als u het AR nog niet aangepast heeft?

Faillissement - 26.11.2014

Uw klant failliet: vergeet uw voorrecht niet!

Veel bedrijven doen bij een faillissement onvoldoende beroep op eventuele voorrechten. Hoe roept u zo’n voorrecht in? Welke voorrechten bestaan er zoal en wanneer gelden die? Waarom roept u ook in geval van twijfel het best toch een voorrecht in? Kunt u met uw klant ook afspraken maken waardoor u bij faillissement in een betere positie zit?

opeisbaarheid - 26.11.2014

Definitieve regeling voorschotfacturen vanaf 2015!

Sinds begin 2013 maakt een factuur op zich de btw niet langer opeisbaar noch aftrekbaar. Dat geldt in principe ook voor voorschotfacturen. Tot eind 2014 geldt er voor voorschotfacturen wel een overgangsregeling.

Vanaf 2015 wordt er echter een definitieve regeling van kracht. De Administratie publiceerde daarover onlangs een beslissing. Wat houdt die definitieve regeling concreet in? Wat doet u vanaf 2015 dan in de praktijk het best als u voorschotfacturen opmaakt?

En hoe zit het dan met uw recht op aftrek als u zelf voorschotfacturen ontvangt?


controle - 26.11.2014

Wanneer kiezen voor fiscale bemiddeling?

Er was de laatste tijd in de media heel wat te doen over het feit dat een belastingplichtige die van de rechtbank gelijk krijgt, geen recht meer zou hebben op een rechtsplegingsvergoeding.

Wellicht wordt die wet nog aangepast, maar een proces vermijden, bv. door een beroep te doen op de fiscale bemiddelingsdienst, is vaak beter. Wanneer kan dat en wat is het voordeel?

Vooraleer u een beroep kunt doen op de bemiddelingsdienst, moet u wel eerst een bezwaarschrift indienen of ambtshalve ontheffing vragen. Wanneer kunt u in bezwaar gaan en hoeveel tijd heeft u daarvoor? Moet u intussen de betwiste belasting betalen? En wat is het verschil met een ambtshalve ontheffing?

En wanneer kunt u ten slotte naar de rechtbank stappen?


interesten - 26.11.2014

Intragroepsleningen: wanneer rv inhouden?

Nu het jaareinde stilaan nadert, zal u weldra wellicht weer interest moeten betalen op de leningen die het bedrijf van andere groepsvennootschappen kreeg. Wanneer moet u dan rv inhouden en wanneer niet? Wat zei de rechtbank daarover onlangs?

loonbonus - 26.11.2014

Loonbonus: bepaal nu al de doelstellingen voor 2015!

Als er in het bedrijf een loonbonus bestaat of als er plannen zijn om in 2015 een loonbonus in te voeren, dan kunt u het best nu al beginnen nadenken over de doelstellingen voor 2015. Wat zijn de voordelen van zo’n loonbonus? In welke mate bepaalt het bedrijf zelf vrij de doelstelling?

Veel bedrijfsleiders staan weigerachtig tegenover de loonbonus omdat het een ‘collectief systeem’ is. Welke argumenten heeft u om de bedrijfsleider ervan te overtuigen dat het bedrijf toch meer dan voldoende flexibiliteit heeft? In welke mate kan hij met verschillende doelstellingen werken voor bepaalde groepen van werknemers? Kan hij daar ook verschillende bedragen aan koppelen? Mag het bedrag ook verschillen in functie van het loon of de functiecategorie?


immateriële vaste activa - 26.11.2014

Ontwikkelingskosten van software of websites: wanneer en hoe activeren?

Wanneer mag u kosten voor de ontwikkeling van software of websites activeren? Zijn de spelregels anders als u de software extern aankoopt of als het bedrijf ze zelf ontwikkelt?

Welke kosten mag u dan precies activeren en welke niet? Komen zowel de haalbaarheidsstudie als de analyse en de programmatie daarvoor in aanmerking? Mag u ook indirecte kosten activeren?

Welke verantwoordingsstukken heeft u nodig als u de kosten activeert?

En ten slotte, wat zijn dan de correcte boekingen?


loonoptimalisatie - 26.11.2014

Een hoger nettoloon via een salary split?

Als het bedrijf ook internationaal actief is, dan kunt u op een volledig wettelijke manier het nettoloon van uzelf, uw collega’s of de bedrijfsleider optimaliseren mits de betrokkenen ook effectief regelmatig ter plaatse voor een buitenlandse vestiging werken.

Hoe werkt zo’n salary split? Wat zijn de voorwaarden om een deel van het loon in een buitenlandse werkstaat te laten belasten? Is dat anders voor een bedrijfsleider? En hoe zit het dan met de sociale zekerheid?

De fiscus controleert een salary split sinds kort veel strenger. Met welke aandachtspunten moet u rekening houden om zonder probleem een fiscale controle te doorstaan?


Belasting niet-inwoners - 26.11.2014

Hoever reiken de tentakels van de fiscale ‘catch all’-bepaling?

Sinds januari 2013 is er aan de belasting van niet-inwoners een zgn. vangnetbepaling toegevoegd waardoor u soms 33% bronheffing moet inhouden op betalingen aan buitenlandse dienstverleners. In juli 2014 verduidelijkte de Administratie in een ‘Bericht aan de schuldenaars’ de draagwijdte van die ‘catch all’-bepaling.

Wat is precies de bedoeling van de ‘catch all’-bepaling? Op welke inkomsten heeft ze betrekking? Wat moet u in de praktijk doen als u betalingen doet die mogelijk onder die nieuwe regels vallen? Wanneer moet u bronheffing inhouden en hoe wordt die dan berekend?

Wanneer vallen betalingen aan niet-verdragslanden toch niet onder die vangnetbepaling en wat zei de Rulingcommissie daarover onlangs?


gespreide taxatie - 26.11.2014

Gebouw verkopen: fiscale aandachtspunten

Kunt u de verkoopprijs van een pand opsplitsen in grond en gebouw en enkel het gedeelte dat betrekking heeft op het gebouw gespreid laten belasten? Komt een pand in het jaar van verkoop nog in aanmerking voor de proportionele vermindering van onroerende voorheffing? Wat zei Cassatie daarover recentelijk? Hoe kunt u toch nog optimaliseren?

SCHENKING - 25.11.2014

Kiezen voor ‘doorlopend’ of ‘quasi’-vruchtgebruik?

Ouders schenken vaak de blote eigendom van hun familiebedrijf of vastgoed-vennootschap aan hun kinderen. Wat echter als die vennootschap bv. later verkocht of vereffend wordt? Hoe kunt u daarop anticiperen?

BTW - 25.11.2014

Definitieve btw-regeling voorschotfacturen bekend!

De Btw heeft de definitieve regeling bekendgemaakt inzake de verplichtingen bij voorschotfacturen, zoals die zal gelden vanaf 2015. Hoe ziet die er precies uit en hoe springt u daar in de praktijk het best mee om?

BELEGGEN - 25.11.2014

Zgn. retrocessies voortaan verboden?

Aan beleggingsfondsen zijn er ook kosten verbonden. Over welke kosten kunt u onderhandelen en worden fondsen goedkoper, nu Europa de zgn. retrocessies op fondsen gaat verbieden? Even kijken hoe dat precies zit...

SOCIALE BIJDRAGEN - 25.11.2014

Wel of geen vermindering vragen?

Het formulier om een vermindering te vragen van uw zgn. voorlopige sociale bijdragen vanaf 2015 is inmiddels gepubliceerd. Wanneer kunt u zo’n vermindering precies aanvragen en kunt u dat nu eventueel al doen?

BEROEPSKOSTEN - 25.11.2014

Hoe verhogen de gemengde delen uw ‘verdeelsleutel’?

Stel, uw praktijk is verbonden aan uw woning. Naast de professionele ruimtes kunnen ook de ‘gemengde’ ruimtes (bv. de gang of kelder) meetellen om het afschrijfbare gedeelte te bepalen. Hoe telt u die mee? Een arrest licht toe...

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 25.11.2014

Optimaliseer de eindvervaldag!

In principe loopt uw VAPZ of groepsverzekering af op 60 jaar of op 65 jaar. Waarom situeert u de ‘vervaldag’ echter beter niet op het einde van een jaar?

SCHENKING - 25.11.2014

Nieuwigheden inzake schenkingsrechten

In Vlaanderen en Wallonië werd de wetgeving met betrekking tot de schenkingsrechten aangepast. Wat is er precies veranderd in beide gewesten? We zetten de voornaamste nieuwigheden voor u op een rijtje.

ONROERENDE VOORHEFFING - 24.11.2014

Ov omhoog, ki laten zakken?


ONROEREND GOED - VARIA - 24.11.2014

Hoelang duurt de bewoningsplicht?


AFTREKBARE KOSTEN - 24.11.2014

Even goed nadenken vóór u nu nog snel kosten maakt!

Het einde van het jaar nadert en dat is traditioneel hét moment om nog snel wat kosten te maken om zo uw belastbaar inkomen voor dit jaar te verminderen. Dit jaar is er echter een bijzondere reden om dat niét te doen. Welke?

FACTUUR - 24.11.2014

RPR anders vermelden?


BEVEILIGING - 24.11.2014

Wie moet er nog snel beveiligen?

Het fiscaal voordeel voor het beveiligen van woningen tegen inbraak en brand zal voor sommigen vanaf 2015 verdwijnen. Wie precies moet er snel zijn?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 24.11.2014

Hogere kostenaftrek in 2015?


FISCALE VERMINDERINGEN - 24.11.2014

Minder voordeel voor pensioensparen?


BTW - VERPLICHTINGEN - 24.11.2014

Van kleine ondernemer naar gewone btw-plichtige?

U bent een zgn. kleine ondernemer met als gevolg dat u geen recht op aftrek heeft van btw. Aangezien u in 2015 veel meer werk verwacht, wilt u vanaf januari opnieuw onder de gewone btw-regeling met recht op aftrek vallen. Kan dat?

AFTREKBARE KOSTEN - 24.11.2014

Uw partner vergoeden voor de hulp in uw zaak?

Werkt uw partner ook mee in uw zaak, dan kunt u hem of haar daarvoor een vergoeding geven die u in mindering kunt brengen van uw eigen belastbaar inkomen. Wanneer kan dat, hoeveel kunt u geven en is dat altijd interessant?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 24.11.2014

3% betalen op uw schenking of u tijdelijk verzekeren?

Als ouders een bankgift doen aan hun kinderen van bv. geld of een beleggingsportefeuille, kunnen ze meteen schenkingsrechten betalen of het ‘risico van de drie jaar’ lopen. Er is evenwel een interessante derde optie. Welke?

GOED OM TE WETEN - LENING - 24.11.2014

Woonbonus door te herfinancieren?


ONROEREND GOED - VERHUREN - 24.11.2014

Is een vzw hetzelfde als uw eigen bvba?

Verhuurt u een pand aan uw eigen vennootschap, dan worden de huurinkomsten vanaf een bepaalde grens fiscaal beschouwd als loon. Geldt dat ook als u verhuurt aan een vzw waarvan u zelf bestuurder bent?

GRONDIG ONDERZOCHT - RIZIV-INSPECTIE - 24.11.2014

Vorm- of termijnfout, dus weg terugbetaling en boete?

De procedures voor de ‘RIZIV-rechtbanken’ zijn erg formalistisch. Ook die rechtbanken zelf moeten daar echter rekening mee houden, bv. met de geldende vervaltermijnen, zo heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld. Wat houdt dit in?

GOED OM TE WETEN - ERELOON - 24.11.2014

Transparantiewet uitgesteld (tot 1 juli 2015?)


FISCALE AFTREK - 24.11.2014

Nog één maand voor alarm woning?

Stel, u woont in het Vlaams gewest en u bent van plan om een alarminstallatie te laten plaatsen. Waarom onderneemt u dan het best nog actie vóór Nieuwjaar?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 24.11.2014

Wordt een hartinfarct (meer) erkend als arbeidsongeval?

Stel, een patiënt krijgt een hartinfarct op zijn werk. Toch zal de verzekeraar het hartinfarct niet automatisch als een arbeidsongeval erkennen wegens het mogelijk gebrek aan zgn. plotse gebeurtenis. Hoe kan men hiertegen reageren?

MEDISCH DOSSIER - 24.11.2014

Aan wie moet/mag u een gmd ‘overdragen’?

Stel, iemand deelt u mee dat hij de nieuwe gmd-houdende huisarts is van een patiënt en vraagt u om diens gmd aan hem over te dragen. Wat doet u met zo’n verzoek? Een overzicht van de situaties die zich kunnen voordoen...

BTW - VARIA - 21.11.2014

Btw en werken aan een studentenkot


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.11.2014

Als uw klant geen lening vastkrijgt…

De klant tekende de offerte van uw collega, maar mocht daar van hem ‘onder voorbehoud van lening’ bij vermelden. Achteraf kreeg uw collega van de rechter echter het deksel op de neus. Hoe vermijdt u problemen?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 21.11.2014

Stroomgenerator plaatsen om black-out op te vangen…

Deze winter dreigt een black-out. Mogelijk krijgt u dan ook de vraag om een stroomgenerator of ander soort noodaggregaat te plaatsen in of aan een appartementsblok of rusthuis. Hoe en aan welk tarief moet u die werken factureren?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 21.11.2014

Nog snel kosten maken voor kerst…

U dreigt over 2014 veel belastingen te moeten betalen. Doet u er dan goed aan om nu bv. nog snel een auto te kopen? Wat is er daarbij van belang?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 21.11.2014

U helpt uw bvba uit de nood, de fiscus pakt ú aan…

Een collega betaalde nu en dan facturen van leveranciers van zijn vennootschap contant met privégeld. De fiscus bedacht hem privé met een belastingverhoging wegens een zgn. indiciair tekort. De rechter floot de fiscus echter terug…

ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 21.11.2014

Op de factuur aannemer verplicht een stuk inhouden

Doet u een beroep op een onderaannemer, dan speelt in sommige gevallen de zgn. inhoudingsplicht. Cassatie zette in een recent arrest van 25 september 2014 nog een paar puntjes op de i. Even kijken wat er vooral van belang is...

STARTBAANVERPLICHTING - 21.11.2014

Tijd voor startbaancheck van 2015


LOONADMINISTRATIE - 21.11.2014

Tijd voor mobiliteitsverslag over 2014


WELZIJN OP HET WERK - VERPLICHTINGEN - 21.11.2014

Moet u de (beeldscherm)bril van uw werknemer betalen?

Bedienden die continu pc-werk doen en last krijgen aan de ogen, hebben soms een ‘speciale’ bril nodig. Betekent dit dan dat men zonder uw medeweten een bril kan gaan kopen en u achteraf de rekening kan presenteren?

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR - 21.11.2014

Oei, (een keer) het contract vergeten. Wat nu?

Een contract voor bepaalde tijd moet schriftelijk opgemaakt worden. Stel nu echter dat u dat in het geval van meerdere contracten vergeten bent bij o.a. het laatste contract. Wat is dan het gevolg? Het Hof van Cassatie licht toe...

SECTORALE VERPLICHTINGEN - OPLEIDING - 21.11.2014

Nog dit jaar opleidingsvoorstellen doen in PC 218?

In het PC 218 moet u vier opleidingsdagen toekennen voor de periode 2014-2015. Tegen uiterlijk 31 december 2014 moet u een concreet voorstel in die zin aan uw bedienden gedaan hebben. Wat houdt dit precies in?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 21.11.2014

Dronken op het werk: motief voor dringende reden?

In de pers werd het idee gelanceerd om een ‘puntensysteem’ in te voeren voor dronkenschap op het werk. Betrapt u iemand voor de derde keer, dan moet u kunnen ontslaan om dringende reden. Is dat nu dan niet mogelijk misschien?

ONTSLAG - OUTPLACEMENT - 21.11.2014

Hoe werkt outplacement bij vrijstelling van prestaties?

Stel, een met een opzegtermijn ontslagen werknemer heeft recht op outplacement. Al vlug besluit u om hem vrij te stellen van prestaties op voorwaarde dat de opzegtermijn ingekort wordt met het outplacement. Kan dat?

BRUGPENSIOEN - 21.11.2014

Brugpensioen anno 2015: de (regerings)plannen

Er was al voorzien dat de brugpensioenvoorwaarden strenger zouden worden vanaf 2015 en de nieuwe regering wil nog meer van dit, zij het in extremis met overgangsmaatregelen. Wat zal nu normaal gezien ‘het plaatje’ worden?

LOON - 21.11.2014

Michel I wil loonnorm van 0%. En u?

Voor 2015-2016 lijkt een loonnorm van 0% weer erg waarschijnlijk. Stel, u plant een individuele loonsverhoging op 01.01.2015. Hoe pakt u dat dan aan?

ONROEREND GOED - 19.11.2014

Uit onverdeeldheid met vennootschap


PROCEDURE - 19.11.2014

Wat weet het CAP over u?


HUURINKOMSTEN - 19.11.2014

Een gedeeltelijke huurherkwalificatie?

U verhuurt pas sinds enkele maanden een pand aan uw bvba of u bent nog geen heel jaar zaakvoerder. Hoe wordt een overdreven huur dan geherkwalificeerd?

PRIVÉFISCALITEIT - 19.11.2014

Is de indexsprong voor u van belang?


ONKOSTENVERGOEDING - 19.11.2014

Ziek op buitenlandse zakenreis?


FINANCIEEL - LENING - 19.11.2014

Wijzigingen aan de Vlaamse win-winlening op komst…

Het Vlaamse regeerakkoord voorziet een wijziging van de regelgeving in verband met de win-winlening. Waarover gaat het precies? In welke mate valt er goed nieuws te rapen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 19.11.2014

Kapitaal verhogen om 15% rv op dividend te hebben?

Sinds vorig jaar kunt u op termijn een dividend uitkeren tegen slechts 15% belasting. U moet daarvoor wel een kapitaalverhoging in geld doen en soms is er daarbij een addertje onder het gras. Welk dan en valt dat ook op te lossen?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 19.11.2014

Met een paraaf persoonlijk borg getekend…

Een collega tekende namens zijn bvba een kredietovereenkomst met de bank. Op elke pagina zette hij een paraaf. Daarmee had hij zich persoonlijk borg gesteld voor zijn bvba, beweerde de bank nadien. Wat vond de rechter ervan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 19.11.2014

Drie fiscale vragen over de verkoop van een pand

Uw vennootschap verkocht in 2014 een pand. Krijgt ze dan een vermindering van onroerende voorheffing als dat pand leegstond? Mag u er in 2014 nog op afschrijven en wat met de verkoopprijs van de grond bij de gespreide taxatie?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 19.11.2014

Ook voor u een sport-, cultuur- of ecocheque?

Meestal worden cultuur-, sport- en ecocheques aan werknemers gegeven. Nochtans kan uw vennootschap die ook voor u als zaakvoerder kopen. Doen of niet?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 19.11.2014

Uw kunstcollectie verkopen aan uw vennootschap?

U heeft privé schilderijen of andere kunstvoorwerpen in uw bezit. U kunt deze voorwerpen verkopen aan uw vennootschap en zo geld naar u privé halen. Hoe doet u dat en wat zijn de fiscale gevolgen voor u en uw vennootschap?

AANSPRAKELIJKHEID - 19.11.2014

Actief in een vzw: wanneer bent u mogelijk toch persoonlijk aansprakelijk?

Soms wilt u als succesvol bedrijfsleider ook uw steentje bijdragen door u nuttig te maken in een vzw. Veel mensen gaan ervan uit dat ze daarmee privé geen risico lopen, omdat een vzw rechtspersoonlijkheid heeft. Niets is echter minder waar!

Wanneer kunt u als bestuurder van een vzw toch persoonlijk aangesproken worden?

Kunt u ook als lid van een vzw persoonlijk aansprakelijk zijn? Wanneer wel en wanneer niet? En wat is daarbij het belang van het onderscheid tussen effectieve (‘werkende’) en niet-effectieve (‘toegetreden’) leden?

Kan een aansprakelijkheidsverzekering u beschermen? En wat zijn dan de aandachtspunten?


ARBITRAGE - 19.11.2014

Arbitrage als alternatief voor lange en dure gerechtelijke procedures?

In steeds meer overeenkomsten komt een arbitragebeding voor. Arbitrage zou immers een snellere en goedkopere manier zijn om geschillen op te lossen. Maar is dat wel echt het geval? Wat zijn de andere voor- en nadelen van arbitrage?

Wanneer is arbitrage een goede oplossing en wanneer is het minder geschikt?

Hoe pakt u de zaken aan als u wilt dat een geschil aan arbitrage onderworpen wordt? Is dat achteraf ook nog mogelijk, als er al discussie is?

En wat zijn de overige spelregels als u voor arbitrage kiest?


SCHENKING - 19.11.2014

Schenken, maar dan wel alleen om een onroerend goed te kopen?

Ouders willen hun kinderen soms een duwtje in de rug geven bij de start van hun actieve beroepsleven door hen een som geld te schenken.

Meestal willen die ouders dan vermijden dat hun kinderen het geld gebruiken voor de aankoop van een speedboot, exotische reizen, ... of andere frivoliteiten.

De ouders denken er dan bv. aan om in de schenkingsakte op te nemen dat het geld enkel gebruikt mag worden voor de aankoop van vastgoed. Kan dat?

Welke andere voorwaarden kunt u als ouder nog overwegen?

En wanneer zijn die voorwaarden ook fiscaal interessant?


LOONBONUS - 19.11.2014

Loonbonus: bepaal nu de doelstellingen voor 2015!

Als er in het bedrijf een loonbonus bestaat of als er plannen zijn om in 2015 een loonbonus in te voeren, dan kunt u het best nu al beginnen na te denken over de doelstellingen voor 2015.

Wat zijn de voordelen van zo’n loonbonus? In welke mate bepaalt het bedrijf zelf vrij de doelstellingen?

Veel bedrijfsleiders staan weigerachtig tegenover de loonbonus omdat het een ‘collectief systeem’ is. Toch heeft het bedrijf veel flexibiliteit. In welke mate kunt u met verschillende doelstellingen werken voor bepaalde groepen van werknemers? Kunt u daar ook verschillende bedragen aan koppelen? En kan het bedrag ook variëren in functie van het loon?


BELEGGEN - 19.11.2014

Hoe nu het best een spaarpot opbouwen binnen uw vennootschap?

Aangezien er vanaf 2015 wellicht een nieuwe gunstige regeling komt voor liquidatieboni, blijft sparen (voor uw pensioen) binnen uw vennootschap interessant.

Met welke fiscale aspecten moet u daarbij dan rekening houden? Wat zijn de gevolgen van de verschillende beleggingen op het vlak van meerwaardebelasting, notionele interestaftrek en het verlaagd tarief?

Welke mogelijkheden zijn vandaag interessant als u helemaal geen risico wilt lopen of als u dat voor een stuk net wel wilt doen? Waarom is via uw vennootschap in aandelen beleggen meestal ook fiscaal interessant?


VERKOOPPROCES - 19.11.2014

Uw bedrijf verkopen: beter een ‘veiling’ organiseren?

Waarom is het vaak beter om uw bedrijf via een zgn. controlled auction te verkopen, eerder dan zelf rechtstreeks kandidaten te contacteren? Wat zijn de voor- en nadelen van die aanpak?

Wat zijn dan de verschillende stappen in het verkoopproces? Met welke aandachtspunten moet u rekening houden bij de selectie van de kandidaten? Hoe zorgt u ervoor dat u na een eerste fase alle niet-bindende biedingen zo goed mogelijk kunt vergelijken?

Na de bindende biedingen zal u uiteindelijk exclusief met een partij verder onderhandelen. Hoe vermijdt u dat u op dat moment in een al te zwakke positie staat?

En waarom is een goede voorbereiding cruciaal voor een vlot verloop van het proces?


PESTWET - 19.11.2014

De nieuwe ‘Pestwet’: nog tot 1 maart de tijd om uw arbeidsreglement aan te passen

Aangezien de nieuwe ‘Pestwet’ nu niet enkel pesten, maar ook ‘psychosociale risico’s’ (stress, burn-out, ...) dekt en omdat de procedures nu tweeledig moeten zijn (formeel en informeel), moet u uw arbeidsreglement aanpassen.

Verandert de nieuwe wet ook iets aan de ontslagbescherming van de klager? Waarom wordt een totaal uit de lucht gegrepen klacht indienen om beschermd te zijn nu moeilijker? Kunt u een (beschermde) klager daarna helemaal niet meer ontslaan?

Wat wijzigt er daarnaast aan de rol van de vertrouwenspersoon?

En wat houdt de verplichte risicoanalyse ten slotte concreet in en wie kan u daarbij bijstaan?


VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 19.11.2014

Opnieuw goedkopere dividenden op komst?

De nieuwe federale regering voorziet in een regeling waarbij u de winsten in uw vennootschap op termijn kunt uitkeren als dividend tegen 15% belasting. Kan dat laatste nu echter ook al niet in bepaalde gevallen?

BTW - VOORSCHOT - 19.11.2014

Kerstvoorschot voor btw-maandaangevers!


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 19.11.2014

Stop uw eenmanszaak nu, op haar toppunt

Zit u in een eenmanszaak en overweegt u om die onder te brengen in een vennootschap, dan kunt u een prijs vragen voor uw cliënteel. Hoeveel bedraagt die prijs fiscaal gezien dan het best en waarom is dat dit jaar extra van belang?

RECHT - PUBLICITEIT - 19.11.2014

Hoe origineel moet uw reclameslogan zijn?

Als u wilt uitpakken met een nieuwe naam, dan gebruikt u beter niet zonder meer die van een andere firma. Hoe zit dat echter met reclameslogans? In hoeverre mag u zich laten inspireren door de zgn. baseline van een andere firma?

FACTUUR - VARIA - 19.11.2014

Alleen facturen via mail a.u.b.?

Steeds meer klanten ‘eisen’ dat u uw facturen elektronisch bezorgt en niet meer via de post. Kunt u daartoe effectief verplicht worden of hoe zit dat precies?

VERZEKERINGEN - BRANDPOLIS - 19.11.2014

Uw buur zorgt voor water- of brandschade in uw zaak

Een collega kreeg af te rekenen met waterschade in zijn zaak. Dat water kwam van het appartement boven zijn zaak. De huurder daarvan bleek echter geen verzekering afgesloten te hebben. Wat is er voor u in zo’n geval van belang?

HANDELSHUUR - DUUR - 19.11.2014

Extra pand, maar niet voor minstens drie jaar


BLACK BOX - BTW - 19.11.2014

Dringend btw-bonnetjes bestellen?!

Vanaf 01.01.2015 begint het blackbox-verhaal ten volle te spelen, al hoeft die dan nog niet in uw zaak te staan. Wat is er met het oog op de overgang naar 2015 van belang? Wat zijn de voornaamste wijzigingen en aandachtspunten daarbij?

PERSONEEL - VARIA - 19.11.2014

Pas beschermd na een officiële klacht?

Sommige werknemers menen dat het volstaat om zich in een brief te beklagen over ‘pesten’ om beschermd te zijn tegen ontslag. In welke mate is dat zo? Welke wijzigingen heeft de nieuwe Pestwet op dat vlak in petto?

WONINGHUUR - WAARBORG - 17.11.2014

Geen interest op oude huurwaarborg...


VLAAMS GEWEST - EPC - 17.11.2014

Een boete als u niet de recentste code vermeldt


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 17.11.2014

Vlaamse zgn. miserietaks opnieuw van 2,5% naar 1%?

In het ontwerp van programmawet voorziet de Vlaamse regering dat het zgn. verdelingsrecht teruggeschroefd zou worden van 2,5% naar 1%. Vanaf wanneer zou dat dan zijn en geldt dat voor alle uitonverdeeldheidtredingen?

MEDE-EIGENDOM - STATUTEN - 17.11.2014

Wat als de statuten nog niet aangepast zijn?

Zoals u wellicht weet, moest er in ieder appartementsgebouw in principe een coördinatie van de statuten gebeuren vóór 31 augustus 2014. In heel veel gebouwen is dat echter nog altijd niet gebeurd. Wat dan?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 17.11.2014

De stand van zaken van de Vlaamse renovatiepremies...

De Vlaamse overheid wijzigde recentelijk de Vlaamse renovatiepremie. Wat wijzigt er precies? Hoe zit dat dan met de andere Vlaamse premies die momenteel bestaan en met de belastingvermindering voor dakisolatie?

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 17.11.2014

Geen aftrek meer voor brand- en inbraakbeveiliging?

De Vlaamse regering zou vanaf 01.01.2015 beveiligingsinvesteringen in een privéwoning fiscaal gezien niet meer sponsoren. Hoe zit die regeling ook alweer in elkaar en hoe kunt u er op de valreep nog een laatste keer van profiteren?

VERKOOP - VARIA - 17.11.2014

Oeps, een verkeerde prijs in de advertentie...

Een vastgoedmakelaar had per ongeluk een veel te lage prijs vermeld in een advertentie. Een kandidaat-koper vond dat hij daarom recht had om tegen die lage prijs te kopen. Is dat inderdaad het geval? Onlangs sprak een rechter zich uit...

WONINGHUUR - WAARBORG - 17.11.2014

De vrijgave van de huurwaarborg nog wat uitstellen...

U wacht het liefst tot uw huurder alles betaald heeft voordat u de huurwaarborg vrijgeeft. Mag u dit dan uitstellen tot u zelf een afrekening van de kosten krijgt? Hoe werkt de vrijgave als uw huurder intussen in een schuldenregeling zit?

WONINGHUUR - 17.11.2014

Een mondelinge opzeg van de huur...

Uw huurder laat nogal vaag weten dat hij wil opzeggen. Moet u daar dan rekening mee houden of mag u wachten tot hij u een aangetekende opzeg stuurt?

FACTUUR - VARIA - 14.11.2014

Hoe snel moet u zijn met uw protest?

U protesteert de factuur van een leverancier waarmee u niet akkoord gaat na een tiental dagen. Is dat snel genoeg of kunt u daarmee achteraf toch nog in de problemen komen? Wat is daarbij van belang?

RECHT - VARIA - 14.11.2014

De bank vraagt dat ook uw partner zich borg stelt…

De bank laat weten dat ze het door u aangevraagde krediet wil toestaan voor zover uw partner mee borg staat. In welke mate is dat gevaarlijk en waar hangt dat van af? Het Grondwettelijk Hof verduidelijkte het een en ander…

VENNOOTSCHAP - VARIA - 14.11.2014

Registreer uw pensioenbelofte vóór 31.12.2014!


FISCAAL - VARIA - 14.11.2014

Teruggave omzetten in voorafbetaling

Krijgt u straks uw fiscale afrekening over inkomstenjaar 2013, dan kunt u een eventuele teruggave nog dit jaar handig gebruiken. Hoe dan?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 14.11.2014

Schrijnwerk en het 6%-btw-tarief

Een van de voorwaarden om tegen het 6%-btw-tarief te factureren, is dat uw werk ‘onroerend’ is. Waar ligt voor u als schrijnwerker de grens? Een rechter lichtte op 11 juni 2014 een tip van de sluier…

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 14.11.2014

Eerst serieuze aanbetaling doen, dan werk ik af…

Een klant wees uw collega bij het einde van de werken erop dat hij nog een paar kleine zaken moest afwerken. Volgens de rechter hield de klant terecht 3/4 van de afgesproken prijs achter. Gaat dat niet wat ver? Wat is er voor u van belang?

VERZEKERING - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 14.11.2014

Uw tienjarige aansprakelijkheid verplicht te verzekeren?

Er zijn plannen om aannemers te verplichten om hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren. Bestaan er nu dan nog geen polissen die dat risico indekken? Wat is er voor u en voor uw klant in dat verband van belang?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 13.11.2014

Uw gebouw heeft geen inkomsten opgebracht?

Een pand dat u niet gebruikt én dat geen inkomsten oplevert, kan leiden tot een vermindering van het kadastraal inkomen in uw privéaangifte. Hoe moet u ‘geen inkomsten opleveren’ interpreteren? Cassatie gaf op 10.10.2014 uitleg.

PROCEDURE - 13.11.2014

Ambtshalve ontheffing mogelijk voor fout in aangifte?

U merkt pas na de bezwaartermijn een fout op in uw nadeel in uw aangifte. U kunt dan eventueel nog binnen de vijf jaar een zgn. ambtshalve ontheffing vragen. In een circulaire van 22.09.2014 geeft de fiscus hierover enige toelichting...

GESPREIDE TAXATIE - 13.11.2014

Gespreide taxatie bij verkoop van grond plus gebouw

U verkoopt een gebouw plus de grond en u wilt de meerwaarde gespreid laten belasten. Moet u dan het deel van de verkoopprijs dat slaat op het gebouw én op de grond herbeleggen? Een arrest van 19.09.2014 verduidelijkt...

PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 13.11.2014

Geen ‘aftrek’ inbraak en brandbeveiliging meer?


WONINGFISCALITEIT - 13.11.2014

‘Oude’ of ‘nieuwe’ woonbonus?

U wilt een woning kopen of (ver)bouwen en u sluit daarvoor nog in 2014 een lening. Valt u dan sowieso onder de ‘oude’ woonbonus? Waarop moet u letten?

GROEPSVERZEKERING - 13.11.2014

Einddatum groepsverzekering op 60 of op 65 jaar?

Er wordt soms gezegd dat u de eindleeftijd van uw groepsverzekering het best op 60 jaar zet omdat u zo een hoger kapitaal kunt opbouwen. Is dat zo, ook nu de fiscale regels de voorbije jaren gewijzigd zijn? Welke eindleeftijd is optimaal?

ONROEREND GOED - 13.11.2014

Pand uit vennootschap gehaald, wat bij privéverkoop?

Recentelijk is er een pand uit uw vennootschap naar u privé gekomen, bv. door liquidatie van een vennootschap of het aflopen van een vruchtgebruik. Wat als u dat pand binnen een paar jaar verkoopt met winst? Wordt u daarop belast?

PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 13.11.2014

Behoud woonbonus bij pandwissel in 2015?


WONINGFISCALITEIT - 13.11.2014

Nog snel in 2014 uw lening herfinancieren?

De fiscale hervorming van de woningfiscaliteit en de lage rentevoeten leiden ertoe dat veel mensen nu nog snel hun lopende lening willen ‘herfinancieren’. Doet u daar fiscaal gezien inderdaad uw voordeel mee?

GOED OM TE WETEN - RIZIV - 13.11.2014

Uitstel verplichte derdebetaler chronisch zieken


MEDISCH DOSSIER - 13.11.2014

Kopie van alle dossiers mee naar nieuw ziekenhuis?

Stel, u verlaat het ziekenhuis om elders te gaan werken en heel wat patiënten laten weten dat ze u zullen volgen. Mag u dan een kopie van hun dossier (mee)nemen of moeten ze dat eerst op papier bevestigen? De Nat. Raad licht toe...

ONROEREND GOED - BELASTBARE MEERWAARDE - 13.11.2014

Zo veel mogelijk van de prijs toewijzen aan de grond?

Verkoopt u een gebouw dat u voor uw praktijk gebruikt, dan wordt u belast op de ‘winst’ die u daarbij maakt. Volgens sommigen is het van belang dat u dan zo veel mogelijk van de verkoopprijs kunt toewijzen aan het grondgedeelte. Klopt dat?

GOED OM TE WETEN - AANVULLEND PENSIOEN - 13.11.2014

Tijd om interne pensioenbeloftes te melden


BEROEPSGEHEIM - 13.11.2014

Info geven aan verzekeraar via elektronische weg?

Stel, een verzekeraar vraagt om medische informatie over te maken over een patiënt die een polis gaat afsluiten. Het kan elektronisch door in te loggen op een beveiligd systeem, zo zegt hij. Is deze werkwijze eigenlijk wel toegestaan?

VENNOOTSCHAP - 13.11.2014

Elio en Charles, ieder zijn ‘klikske’...

Om te ontsnappen aan de ‘Di Rupo-taks’ kon u reserves in uw bvba ‘vastklikken’. De nieuwe regering heeft hier nu een vervolg aan gebreid. Hoe werkt dit?

BELASTINGAANSLAG - ONROEREND GOED - 13.11.2014

Te zwaar belast wegens een pand in het buitenland?

U heeft wellicht gelezen dat het Europese Hof van Justitie (HvJ) de manier veroordeeld heeft waarop u uw onverhuurd buitenlands pand in België moet aangeven. Welke gevolgen heeft dit arrest voor bv. uw buitenverblijf in Frankrijk?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 13.11.2014

Snel bestanden en programma’s openen


SOFTWARE - WINDOWS - 13.11.2014

Beter bestandsbeheer met alternatieve Verkenners

De Verkenner (of Explorer) in Windows gebruikt u vast en zeker elke dag. Er zijn echter alternatieven waarmee u nog sneller bestanden en mappen kunt beheren en die extra mogelijkheden bieden. Welke zijn de moeite waard?

WEBDIENSTEN - VIDEOCONFERENCING - 13.11.2014

Videoconferencing om video’s te bespreken

We hebben al vaker videoconferencingtools besproken waarmee u op afstand met klanten, collega’s, handelspartners, enz. kunt communiceren. Sommige diensten laten u zelfs simultaan naar video’s kijken. Is dat nuttig?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 13.11.2014

OneDrive wordt steeds sterker

Bij OneDrive van Microsoft kunt u sinds kort grotere bestanden kwijt. Daarnaast biedt deze clouddienst nog een aantal handige functies die u het leven gemakkelijker maken. Wij testten ze voor u uit.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 13.11.2014

Formulieren voor uw site

Bijvoorbeeld voor bestellingen of feedback van klanten is het handig om een invulformulier op uw website te hebben. VizzualForms helpt u met het maken van dergelijke formulieren. Interessant?

E-MAIL - WEBMAIL - 13.11.2014

Outlook.com: beter met de jaren?

De webmaildienst Outlook.com stond altijd wat in de schaduw van Gmail, maar werd gaandeweg beter. Hoog tijd voor een nieuwe stand van zaken.

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 13.11.2014

Zo beschermt u Dropbox beter


SOFTWARE - ANDROID - 13.11.2014

Lollipop, de nieuwe smaak van Android

De nieuwste versie van Android heet Android 5.0 Lollipop. Is het een verbetering? En wat zijn de verschillen met Android versie 4.x?

SOFTWARE - BROWSER - 13.11.2014

Zo gebruikt u autocomplete optimaal

Via de ‘autocomplete’- of ‘automatisch aanvullen’-functie van uw browser hoeft u niet telkens dezelfde gegevens in te tikken. Maar hoe stelt u die optimaal in?

COMPUTERS - TABLETS - 13.11.2014

Welke tablet moet u kiezen?

De tabletmarkt wordt steeds groter: zowat alle hardwarefabrikanten hebben wel een tablet op de markt en er komen steeds meer modellen bij. Hoe ziet u door de bomen het bos nog? Wat zijn de verschillen en gelijkenissen?

E-MAIL - MOBIEL - 13.11.2014

Beter mailen op iPhone of iPad

Wellicht gebruikt u ook de ingebouwde Mail-app op de iPhone en iPad. Maar wist u dat er heel wat alternatieve mailclients bestaan? Welke zijn de moeite waard en wat zijn de voor- en nadelen?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 13.11.2014

Online kopen in de buurlanden?

Via internet shopt u niet alleen gemakkelijk in eigen land, maar ook daarbuiten, bv. bij Amazon. Maakt het uit bij welke lokale Amazon-winkel u shopt?

BEVEILIGING - VARIA - 13.11.2014

Doet u uw computer weg? Vergeet niet te de-autoriseren!

U weet wel dat – als u uw computer verkoopt of wegdoet – u eerst al uw gegevens en programma’s grondig moet verwijderen. U mag echter ook niet vergeten om te ‘de-autoriseren’. Wat houdt dat in?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.11.2014

Een nieuwe woning laten bouwen tegen 6% btw kan!

Een nieuwe woning laten bouwen kost u in principe altijd 21% btw. Laat u echter eerst een pand afbreken en vervolgens op die grond een nieuwe woning bouwen, dan kan dat mogelijk wel tegen 6% btw. Hoe zit dat precies en wat zijn de voorwaarden ter zake?

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 12.11.2014

Optimaliseer uw btw-kerstvoorschot!

In december moet u in principe ook als btw-maandaangever een voorschot betalen. Hoe berekent u dat precies en hoe kunt u het bedrag ervan eventueel optimaliseren?

KASTICKET - 12.11.2014

Sommigen mogen kasticket via mail versturen...

Bepaalde btw-plichtigen met een kassasysteem mogen hun verrichtingen waarvoor ze geen factuur moeten uitreiken, digitaal registreren en bewaren. Vereist was wel tot nu toe dat er onmiddellijk een papieren kasticket meegegeven werd aan de klant. Nu niet meer?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 12.11.2014

Voor wie liever sneller geen btw-aangiftes meer indient...

Wie in 2014 een omzet behaalt van niet meer dan € 15.000, zal vanaf 1 juli 2015 voor de Btw onder de zgn. kleineondernemersregeling vallen. Wie dat wenst, kan dat desgevallend ook vroeger laten ingaan. Hoe moet dat dan precies?

FACTUUR - OPEISBAARHEID BTW - 12.11.2014

Definitieve regeling voorschotfacturen vanaf 2015!

Sinds begin 2013 maakt een factuur op zich de btw niet langer opeisbaar noch aftrekbaar. Dat geldt ook voor voorschotfacturen, zij het dat deze nog een overgangsregeling genieten tot eind dit jaar. Vanaf 2015 wordt er echter een definitieve regeling van kracht... !

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.11.2014

De Btw wijzigt haar sauna-standpunt!

Ingevolge een arrest van het Hof van Cassatie van 20 maart 2014 heeft de Btw onlangs haar standpunt gewijzigd inzake het btw-tarief van toepassing op sauna’s. Even kijken wat er nu van belang is...

FACTUUR - 12.11.2014

Moeten groothandelaars altijd factureren?

Een groothandelaar moet in principe ook aan particuliere klanten factureren. Op deze facturatieverplichting bestaan evenwel een aantal uitzonderingen. Welke zijn dat en wat is er recentelijk gewijzigd voor groothandelaars in bouwmaterialen?

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 12.11.2014

Btw op indiciaire taxatie door fiscus?

De fiscus verhoogt het belastbaar inkomen van een btw-plichtige op basis van zgn. tekenen en indiciën. Zit er op die inkomstenverhoging dan sowieso ook btw?

BLACK BOX - 12.11.2014

Invoering van de ‘black box’: een stand van zaken

Vanaf 1 januari 2015 is de geregistreerde kassa of de ‘black box’ verplicht in de horeca. Overschrijdt u de zgn. 10%-regel, dan heeft u zo’n ‘slimme kassa’ nodig. Hoe gebeurt de invoering daarvan concreet? Wat moet u doen als u onder die grens blijft?

GESCHENKEN - 12.11.2014

Eindejaarsgeschenken en btw: is het nu € 35 of € 50?

De feestdagen naderen en u wilt uw betere zakenrelaties en uw personeelsleden een eindejaarscadeautje geven. U wilt evenwel zo veel mogelijk btw op die geschenken recupereren. Hoeveel kunt u geven en waarop moet u letten?

BTW - VERPLICHTINGEN - 12.11.2014

Weer aanpassing omzetdrempel?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 12.11.2014

Hoe meer zielen, hoe meer fiscale vreugde?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 12.11.2014

Geen successierechten bij ‘wettelijke terugkeer’?

Schenkt u goederen aan een kind en overlijdt dat kind eerder dan u, dan keren die geschonken goederen in bepaalde gevallen naar u terug. Moet u daarop dan successierechten betalen? Hoe zit dat precies in de drie gewesten?

FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 12.11.2014

Aftrek kosten kinderopvang gewijzigd?


BTW - 6% - 12.11.2014

Twee aparte facturen ook goed?


CONTROLE EN BETWISTINGEN - BERICHT VAN WIJZIGING - 12.11.2014

Hoe en wanneer kan de fiscus uw aangifte wijzigen?

Wil de fiscus na een controle iets wijzigen aan uw aangegeven inkomsten en/of kosten en tekent u niet voor akkoord, welke spelregels moet hij dan naleven en hoe interpreteert de rechtspraak deze?

WONINGFISCALITEIT - 10.11.2014

Niet alleen voor de woonbonus moet u snel zijn...

U gaat een lening aan om uw privéwoning te verbouwen. Vermits u nog een tweede verblijf heeft, heeft u toch geen recht op de zgn. woonbonus en dus hoeft u zich niet echt te haasten, dacht u. Niets is echter minder waar! Hoezo?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 10.11.2014

Een hoge coupon, maar tegen welke prijs?

Hoogrentende bedrijfsobligaties met een mooie coupon worden momenteel enkel nog uitgegeven door bedrijven met een lagere kredietwaardigheid. Hoever kunt u daarin gaan en hoe kunt u daarin verantwoord beleggen?

BTW - MEDECONTRACTANT - 10.11.2014

Werken aan een gemengd pand, btw ‘medecontractant’?

Heeft u een eenmanszaak en laat u werken uitvoeren aan uw gemengd pand, dan is het voor de btw-aftrek van belang dat u van uw aannemer(s) een correcte factuur krijgt, vaak ‘met medecontractant’. Hoe zit dat precies?

CONTROLE - 10.11.2014

Zijn uw facturen voldoende gedetailleerd voor de fiscus?

Bij een belastingcontrole verwierp de fiscus de bewijskracht van de boekhouding omdat enkele uitgaande facturen onvoldoende gedetailleerd waren. Is dat een onoverkomelijk probleem? Wat vond de rechter ervan?

ONROEREND GOED - 10.11.2014

Studentenkamers verhuren zwaarder belast?

Een koppel koopt panden en verbouwt die tot studentenkamers. Volgens de fiscus zijn de huurgelden van deze kamers belastbaar als beroepsinkomsten. Is de rechtspraak het daarmee eens? Een arrest van 21.01.2014 verduidelijkt...

PROCEDURE - 10.11.2014

Méér kans om te ‘reclameren’!

Ontdekt u een fout in uw belastingaanslag, dan moet u tijdig reageren of u bent te laat. Dat laatste is sinds begin dit jaar mogelijk iets minder erg. Hoezo?

REISKOSTEN - 10.11.2014

Extra controle op aftrek reiskosten!

De fiscus heeft aangekondigd dat hij de komende periode vooral de aftrek van reiskosten van naderbij zal bekijken. Wat is daarbij volgens de fiscus het probleem en hoe vermijdt u desgevallend miserie daarover bij een controle?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 10.11.2014

Uw ‘interne pensioenbelofte’ melden!


OPZEGGINGSVERGOEDING - ZIEKTE - 07.11.2014

Nog maar eens deeltijds werken en verbreken


ONKOSTENVERGOEDING - THUISWERK - 07.11.2014

Iemand € 20 voor zijn tablet en € 20 voor zijn internet?

De fiscus aanvaardt al langer dat u aan telewerkers die hun eigen pc en internet voor het werk gebruiken, een onbelaste vergoeding van 2 x € 20 per maand mag betalen. Ook de RSZ volgt dit nu. Voor welke werknemers geldt dit precies?

GOED OM TE WETEN - WEBSITES - 07.11.2014

Nuttige info over de eindejaarspremies


STUDENTENARBEID - 07.11.2014

Kerstvakantie 2014: welk saldo is nodig?

De kerstvakantie loopt dit jaar van maandag 22 december 2014 tot zondag 4 januari 2015. Ze situeert zich dus grotendeels nog in dit kalenderjaar. Welke invloed heeft dat als u jobstudenten zonder RSZ-bijdragen wilt inschakelen?

LOON - VERPLICHTINGEN WERKGEVER - 07.11.2014

Moet u de lonen altijd op de 30ste storten?

Stel, u streeft ernaar om de lonen uiterlijk op de laatste dag van de maand te storten, maar het kan gebeuren dat het eens wat later is. Dat dit praktisch gezien niet leuk is voor het personeel, beseft u, maar is het ook juridisch ‘gevaarlijk’?

ONTSLAG - ONGERECHTVAARDIGDE AFWEZIGHEID - 07.11.2014

Afwezig en geen reactie op u, welke procedure volgen?

Stel, iemand laat niets van zich horen ondanks aangetekende brieven om zijn afwezigheid te verklaren. Past u dan het best de procedure van werkverlating ‘van zijn kant’ toe of ontslaat ú hem om dringende reden? Een arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - 07.11.2014

AR niet aangepast, dus oude opzeg?

U moet de nieuwe opzegtermijnen uit de Wet op het eenheidsstatuut (WES) in uw arbeidsreglement (AR) opnemen. Waarom doet u dat best zo vlug mogelijk?

WETTELIJK PENSIOEN - BEREKENING - 07.11.2014

Aanpassingen aan de pensioenberekening op komst

Vanaf 1 januari 2015 zal de beroepsloopbaan waarop de berekening van het pensioen gebaseerd wordt, niet meer uitgedrukt worden in jaren (max. 45 jaar), maar wel in ‘dagequivalenten’ (max. 14.040 dagen). Voor wie is dit belangrijk?

EINDEJAARSPREMIE - 07.11.2014

Niet genoeg anciënniteit en toch een premie bij vertrek?

Stel, een werknemer geeft zelf zijn opzeg en hij heeft minder anciënniteit dan de sector-cao eist voor de (pro-rata)betaling van de eindejaarspremie. Toch wil dat niet altijd zeggen dat u niet hoeft te betalen. Hoe komt dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 06.11.2014

Vanaf wanneer kan een gebouw afgeschreven worden?

Uw vennootschap staat op het punt om een gebouw te kopen. Fiscaal zou het goed zijn als u de eerste afschrijving nog in 2014 als kosten kon boeken. Moet dan ook dit jaar nog de notariële akte verleden zijn of volstaat het compromis?

VOORAFBETALEN - 06.11.2014

Kmo voor de voorafbetalingen?


INTERESTEN - 06.11.2014

Roerende voorheffing of niet?


EINDEJAARSGESCHENKEN - 06.11.2014

Welk geschenk voor zakenrelaties?


INTERESTEN - 06.11.2014

Wanneer juist de marktrente bepalen?

De interesten die u uit uw vennootschap haalt, zijn fiscaal gezien het best niet hoger dan de zgn. marktrente. Op welk moment moet u die marktrente bepalen?

FINANCIEEL - VARIA - 06.11.2014

Onder uw borgstelling uit dankzij uw vrouw…

U tekende destijds een persoonlijke borgstelling voor een investeringskrediet aan uw bvba, maar die hangt als een zwaard van Damocles boven uw gezin. In welke mate kunt u daar dan nu nog onderuit? Wat is er daarbij van belang?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 06.11.2014

Wanneer is uw vruchtgebruik ‘Rulingdienst-proof’?

Voor het opzetten van een vruchtgebruikconstructie kunt u een ruling aanvragen. Is uw vruchtgebruik echter vergelijkbaar met een dat voor de Rulingdienst fiscaal oké is, dan zit u normaal ook safe zonder eigen ruling. Waarop moet u letten?

HUURINKOMSTEN - 06.11.2014

Uw privéauto verhuren aan uw vennootschap?

U wilt uw privéauto aan uw vennootschap verhuren. Hoe wordt dat huurinkomen dan fiscaal behandeld en is zo’n verhuur eigenlijk een goed idee of niet?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 06.11.2014

Hoger loon? Herbekijk dan uw aanvullend pensioen…

Is uw loon nu hoger dan enkele jaren geleden, dan is het normaal gezien interessant om uw premie groepsverzekering of individuele pensioentoezegging te laten herberekenen. Waarom is dat zo en welke optimalisatie is er nog mogelijk?

PROCEDURE - 06.11.2014

Ook de fiscus moet handtekenen!


AANDELEN - OVERDRACHT - 06.11.2014

Volgplicht afspreken, ook in een bvba nuttig?

In een overeenkomst die aandeelhouders van een nv onder elkaar sluiten, wordt nogal eens een volgplicht afgesproken. Waarover gaat het dan precies? In welke mate is zo’n afspraak ook in een bvba nuttig?