OPZEGGINGSVERGOEDING - ZIEKTE - 07.11.2014

Nog maar eens deeltijds werken en verbreken

Even situeren. Stel, een werknemer schakelt tijdelijk over op minder uren. Net tijdens die periode wordt zijn contract verbroken met uitbetaling van een opzegvergoeding. Moet die opzegvergoeding dan berekend worden op basis van zijn ‘normale’ (voltijdse) loon of op basis van het (tijdelijke) deeltijdse loon? Gelet op diverse arresten van diverse hoven (die soms zelfs tot een wetswijziging geleid hebben), verschilt het antwoord op deze vraag naargelang van de aard van de schorsing.

Tijdelijk deeltijds en ziekte. Een eerste situatie is die waarin een werknemer eerst volledig arbeidsongeschikt is en na een tijdje deeltijds hervat met toelating van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. ‘Progressief hervatten’ heet dat. Wanneer de werkgever het contract verbreekt tijdens die periode van deeltijds hervatten, moet de opzegvergoeding toch op het ‘oude’ voltijdse loon berekend worden, zo heeft het Grondwettelijk Hof een tijd terug gesteld (arrest van 28.05.2009) .

Nieuw: hervatten zonder toelating. Als de werknemer na een periode van volledige arbeidsongeschiktheid deeltijds hervat zonder de toelating van de adviserend geneesheer, dus op eigen houtje en/of met de zegen van alleen zijn behandelende arts, wordt de opzegvergoeding slechts op het ‘nieuwe’ deeltijdse loon berekend, zo heeft datzelfde Grondwettelijk Hof er nu aan toegevoegd (arrest van 16.10.2014) .

Verbreken tijdens een periode van deeltijds hervatten met toelating van het ziekenfonds kost u een opzegvergoeding op basis van het voltijdse loon. Gebeurt het zonder die toelating, dan is dat niet het geval.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878