LOON - 21.11.2014

Michel I wil loonnorm van 0%. En u?

Voor 2015-2016 lijkt een loonnorm van 0% weer erg waarschijnlijk. Stel, u plant een individuele loonsverhoging op 01.01.2015. Hoe pakt u dat dan aan?

Uit de regeringsverklaring van Michel I valt af te leiden dat er wellicht weer een loonnorm van 0% staat aan te komen voor (minstens) twee jaar. Maakt dit het dan onmogelijk om een paar werknemers die het ‘verdienen’ een loonsverhoging te geven op 1 januari? Zoiets moet u nu nl. al gebudgetteerd hebben, terwijl er eigenlijk nog niks concreet bekend is...

Nieuw contract wegens promotie. Verhogingen die “het gevolg zijn van een promotie of functiewijziging die andere verantwoordelijkheden of taken meebrengt” , zijn altijd een toegestane uitzondering geweest. Wellicht verandert dit niet. Plant u een loonsverhoging voor iemand, dan kunt u die dus eventueel in zo’n ‘verhaal’ kaderen. Stel een nieuw contract op met een nieuwe functietitel en een aangepaste omschrijving. Het spreekt echter vanzelf dat hier ook een realiteit tegenover moet staan.. .

Vervangen van loonelementen. U kunt in overleg met de werknemer een duur loonelement (dat onderworpen is aan RSZ en/of bedrijfsvoorheffing), bv. een stuk brutoloon, vervangen door een minder duur, bv. een iPad ter beschikking stellen. Zo doet hij profijt op ‘nettoniveau’ en dit is in principe niet in strijd met de loonnorm, gelet op het feit dat men een mogelijke overschrijding steeds beoordeeld heeft op het niveau van de globale loonkosten (en niet op dat van het individuele loonpakket).

Let op! Het zal soms zoeken zijn naar een loonelement dat ‘opweegt’ tegen brutoloon. Bovendien is het niet altijd zo simpel om te vergelijken. Ten slotte kunnen er ook juridische hinderpalen zijn. Zo mogen bepaalde voordelen, bv. maaltijdcheques, nooit in de plaats van brutoloon komen en zo mag u een voordeel uit een cao niet individueel vervangen.

Het is een macro-economische norm... De loonnorm wordt zoals gezegd in principe bekeken op het niveau van de globale loonkosten. Het vertrek van een andere werknemer kan dus bv. ruimte maken voor een individuele opslag. Of een opslag op 1 januari 2015 uw globale loonkosten zal doen stijgen eind 2015, kunt u nu dan ook nog niet beoordelen. Dit gegeven maakt het echter ook zo moeilijk om hierop te controleren.. .

Kunt u de opslag koppelen aan een promotie, dan zit u zeker goed. Een duur loonelement vervangen door een goedkoper, is ook een optie. Anders moet u rekenen op de compensatie met andere loonkosten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878