BEVEILIGING - BACK-UP - 27.11.2014

Uw back-up helemaal in de cloud?

Maakt u ook regelmatig back-ups van uw systeem op een usb-schijf, netwerkschijf of NAS? Met CrashPlan kunt u nu ook volledige back-ups in de cloud maken. Is dit interessant?

Regelmatig back-ups maken kan bv. met de ingebouwde Windows-software of met een pakket als GoodSync ( http://www.goodsync.com ), dat bepaalde mappen continu synchroniseert. Wellicht gebruikt u daarnaast ook een online clouddienst als Dropbox, Google Drive of OneDrive om bepaalde mappen ook online te back-uppen en er steeds toegang toe te hebben. Dat is eenvoudig, maar ze bieden geen onbeperkte ruimte en zijn nog steeds relatief duur in vergelijking met ‘lokale’ back-up.

CrashPlan: cloudback-up

Nog een extra reservekopie is zeker een goed idee en dan komt CrashPlan ( http://www.code42.com/crashplan/ ) van pas. Opvallend is dat die zowel online als lokaal kan back-uppen. U installeert de CrashPlan-tool (Windows, Mac, Linux) en kiest de mappen die u wilt back-uppen. In tegenstelling tot Dropbox of OneDrive, kunt u hier ook een volledige harde schijf kiezen (of meerdere harde schijven). Als bestemming van de back-ups kiest u een andere computer, een usb-schijf of een netwerkschijf. Het is zelfs mogelijk om een back-up te maken bij een vriend die ook CrashPlan op de computer heeft. Zo maakt u een eigen gratis ‘cloud’ aan.

CrashPlan zelf is gratis, maar de CrashPlan-cloud-servers voor online back-up kunt u maar 30 dagen gratis uitproberen. Daarna kost het $ 6/maand voor één computer of $ 14/maand voor max. 10 computers. Er is geen enkele beperking qua back-upgrootte. Tip 1. Als u per jaar betaalt, bespaart u zo’n 20%. Tip 2. Die online dienst is volledig optioneel: u kunt het pakket blijven gebruiken na 30 dagen, maar dan zonder back-up in de cloud. Let op! De gratis versie maakt één back-up per dag; met een abonnement gebeurt het continu.

De eerste online back-up kan erg lang duren. Daarna gaat het echter veel sneller: CrashPlan back-upt dan alleen de wijzigingen. Bovendien gebeurt het uploaden dan wanneer u de computer (even) niet gebruikt en heeft uw internetsnelheid er niet onder te lijden. Back-ups worden beveiligd (448 bitssleutel) opgeslagen. Bijkomend voordeel is dat CrashPlan ook exemplaren van verwijderde bestanden bewaart. Heeft u dus gisteren, vorige week of vorig jaar een bestand verwijderd, dan kunt u het online nog opvragen. Ook vorige versies van bestanden worden onbeperkt bijgehouden.

Externe toegang

U heeft niet alleen toegang tot uw cloudbestanden via het CrashPlan-programma op uw computer. Er is ook een gratis app voor iOS, Android, Windows Phone en Kindle en er is een website waar u kunt inloggen om uw bestanden te bekijken en te downloaden (handig als u onderweg bent).

Server in Amerika

CrashPlan heeft zijn servers in Amerika. Dat merkt u aan de snelheid, die soms lager is dan bij een Europese dienst. Het betekent ook dat de overheid daar in theorie inzage heeft in uw bestanden. Wilt u dat niet, dan zijn er ook Europese bedrijven die CrashPlan-diensten aanbieden. U downloadt CrashPlan dan gewoon, maar vult een andere back-upserver in. Wij vonden meerdere CrashPlan-diensten in Europa, zoals Ceejay in het UK ( http://ceejay.net/crashplan-pricing/ – £ 10 voor vier computers, onbeperkte ruimte) of Probackup in Nederland ( http://crashplan.probackup.nl – vanaf € 5/mnd voor 50 GB, maar te duur als u veel data heeft).

Zoekt u nog een back-upoplossing voor uw mappen of volledige harde schijf, dan is CrashPlan een aanrader omdat hij zowel lokale (gratis) als online back-ups (tegen betaling) kan maken. Een dienst zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive blijft wel een goede aanvulling.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878