EINDEJAARSGESCHENKEN - 26.11.2014

Een fiscaal ideaal geschenk?

Nu het eindejaar in aantocht is, krijgt u wellicht de vraag hoe het bedrijf op een fiscaal voordelige manier aan de zakenrelaties of medewerkers een attentie kan geven. In welke mate zijn de kosten voor relatiegeschenken aftrekbaar en wanneer kunt u de btw recupereren? Is dat anders wanneer het om gadgets of een geschenk voor een lokale vereniging gaat?

En wat zijn de (fiscale) spelregels voor eindejaarsgeschenken voor het personeel? Kan het bedrijf daarnaast ook een geschenk geven naar aanleiding van een verjaardag, pensionering, ... ?

Wat kunt u daarnaast nog extra doen bij een huwelijk, geboorte en 25 of 35 jaar dienst?

De Rulingcommissie aanvaardde ook al geregeld dat geschenken bij een belangrijke gebeurtenis in het bedrijf niet belastbaar zijn. Wanneer is dat het geval en hoever kunt u daarin gaan?

Relatiegeschenken

Waarover gaat het?

Relatiegeschenken zijn voorwerpen van een zekere waarde die periodiek (bv. met Nieuwjaar) of toevallig (bv. bij een huwelijk of jubileum) aangeboden worden in het kader van beroepsrelaties (klanten of andere zakenrelaties). Denk daarbij bv. aan drank, bloemen, pralines, maar eventueel ook luxeartikelen zoals uurwerken, lederwaren en parfum.

Geschenken

Kosten voor relatiegeschenken zijn voor 50% aftrekbaar. Het moet dan wel om geschenken voor zakenrelaties gaan en niet om privégeschenken, want die zijn nooit aftrekbaar. Het is aan het bedrijf om het beroepsmatige karakter van die kosten aan te tonen. De aard van het geschenk heeft voor de fiscus geen belang, u schenkt wat u wilt.

Als de ontvanger van het geschenk een zelfstandige is, dan moet u voor geschenken boven de € 125 in principe een fiche 281.50 opmaken. U kunt de kost dan voor 100% aftrekken. Voor particulieren geldt die grens van € 125 niet en blijft de gedane uitgave 50% aftrekbaar. De fiscus kan de kosten dan eventueel wel verwerpen als ze ‘overdreven’ zijn.

De btw op relatiegeschenken is volledig recupereerbaar voor zover het gaat om geschenken die een waarde hebben van minder dan € 50 excl. btw (per geschenk én per begunstigde). Ligt de waarde hoger, dan is de volledige btw niet meer recupereerbaar. U mag die niet-recupereerbare btw wel voor 50% als beroepskosten in mindering brengen. Opgelet, de btw op sterke drank (alcoholpercentage boven de 22%) en rookwaren is nooit aftrekbaar.

Gadgets

Voor gadgets (kleine voorwerpen van geringe waarde die massaal uitgedeeld kunnen worden) zoals balpennen, sleutelhangers, ... gelden dezelfde regels. Als het bedrijf die gadgets echter gebruikt om de zaak meer naambekendheid te geven, dan is de aftrekbeperking inzake inkomstenbelastingen niet van toepassing. Het gaat dan om reclameartikelen en die zijn voor 100% aftrekbaar. De btw is dan ook voor 100% recupereerbaar. U moet dan wel de benaming (het logo, de website, het adres en het telefoonnummer) van de schenker opvallend en blijvend vermelden. Verbruiksgoederen voldoen volgens de fiscus niet aan het criterium dat ze ‘blijvend de benaming van de schenker vermelden’ en zijn dus slechts voor 50% aftrekbaar.

Verenigingen

Als het bedrijf een geschenk of aankoopbon geeft aan een lokale vereniging, dan is die kost voor 100% aftrekbaar. De btw is niet recupereerbaar, tenzij u in ruil ook publiciteit krijgt. Dan gaat het om sponsoring. De btw is dan wel 100% recupereerbaar omdat uw geschenk dan als een reclameartikel aanzien wordt. De kost is dan ook 100% aftrekbaar (publiciteitskost).

Personeel

Feest of speciale gelegenheid

Sociale voordelen (bv. maaltijdcheques) zijn in principe voor het bedrijf een verworpen uitgave. Geschenken in natura, in geld of in geschenkcheques zijn toch aftrekbaar en vrijgesteld van RSZ, mits er voldaan is aan een aantal voorwaarden.

Alle personeelsleden moeten hetzelfde voordeel genieten. Het geschenk moet gegeven worden ter gelegenheid van een of meer feesten of jaarlijkse gebeurtenissen (Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas, patroonsfeest, verjaardag), de overhandiging van een eervolle onderscheiding of de pensionering of volledige brugpensionering van de werknemer.

Bij feesten mag het bedrijf maximaal € 35 (incl. btw) per jaar en per werknemer geven plus € 35 per kind ten laste. Een Sinterklaasgeschenk voor de kinderen kunt u dus combineren met een kerstgeschenk voor uw werknemers. Bij pensionering of volledige brugpensionering mag u tot € 35 per volledig dienstjaar geven met een minimum van € 105.

Voor de RSZ geldt er dan echter een absoluut maximum van € 875 en is er in geval van brugpensionering geen vrijstelling. Ook geschenken bij een patroons- of verjaardagsfeest komen niet voor RSZ-vrijstelling in aanmerking. Overschrijdt u de grens voor RSZ-vrijstelling, dan is er RSZ op het totaalbedrag.

U kunt het bedrag van het geschenk wel niet verhoudingsgewijs verminderen en slechts de helft geven aan wie halftijds werkt of halverwege het jaar in dienst kwam. Voldoet het geschenk aan de voorwaarden, dan is het bij de medewerkers ook niet belastbaar.

Voor de btw geldt de algemene regel, de btw is 100% recupereerbaar als de waarde van het geschenk lager ligt dan € 50 (excl. btw).

Huwelijk en geboorte

Een geschenk of premie ter gelegenheid van een huwelijk of wettelijke samenwoning is voor de werknemer vrijgesteld van belastingen tot € 200. Voor het bedrijf is de premie volledig aftrekbaar, zelfs als ze hoger ligt dan € 200. Voor het gedeelte boven de € 200 moet u dan wel een bijkomende fiche 281.10 opmaken, anders riskeert u een aanslag geheime commissielonen (309%). De btw is niet recupereerbaar omdat het om een individueel sociaal voordeel gaat. Voor de RSZ is er een vrijstelling tot € 200, gaat u daarboven dan is er RSZ op het gedeelte boven de € 200.

Geboortepremies zijn niet aftrekbaar. De btw is niet recupereerbaar omdat het om een individueel sociaal voordeel gaat. Als de waarde niet groter is dan € 50, is er geen RSZ. Bij de werknemer is de premie niet belastbaar als het om een ‘gering bedrag’ gaat. In de praktijk is € 50 aanvaardbaar.

25 of 35 jaar dienst?

De premie betaald bij 25 (max. één brutomaandloon) of 35 (max. twee brutomaandlonen) jaar dienst is niet aftrekbaar en voor de werknemer niet belast. De premie is ook vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Bedraagt de premie toch meer dan het grensbedrag, dan zijn er enkel belastingen en RSZ verschuldigd op het verschil (circ. nr. 242/601.490, 25.02.2010) . Dienstjaren gepresteerd bij werkgevers die behoren tot eenzelfde groep of technische bedrijfseenheid mag u meetellen.

Andere geschenken

De Rulingcommissie heeft al regelmatig aanvaard dat cadeaus bij een bijzondere gelegenheid (20-jarig bestaan onderneming, zoveelste klant, binnenhalen groot contract) niet belastbaar zijn. U kunt zowel een cadeau, een cadeaubon als een cash betaalde premie geven. De Rulingcommissie aanvaardde al bedragen tot € 500. De kost is wel niet aftrekbaar.

Download een overzicht van de rulings met bedrag, gelegenheid en vorm van http://tipsenadvies-financieelmanagement.be/download – code FM 01.07.08.

  • Relatiegeschenken zijn voor 50% aftrekbaar. De btw is volledig recupereerbaar als de waarde lager ligt dan € 50 excl. btw. Ligt de waarde hoger, dan is de volledige btw niet meer recupereerbaar. Reclameartikelen (gadgets met vermelding van uw benaming) zijn wel 100% aftrekbaar en de btw is volledig recupereerbaar.
  • Geschenken aan het personeel zijn tot € 35 (incl. btw) per persoon (plus € 35 per kind) per jaar belastingvrij, aftrekbaar en vrijgesteld van RSZ. De btw is recupereerbaar.
  • Bij pensionering kunt u tot € 35 per jaar dienst geven. Voor de RSZ geldt er een maximum van € 875. De btw is echter ook dan niet recupereerbaar als het geschenk meer kost dan € 50 (excl. btw).
  • Naar aanleiding van 25 en 35 jaar dienst kunt u vrij van belastingen en RSZ een premie van maximaal één, respectievelijk twee brutomaandlonen geven. Die kost is wel fiscaal niet aftrekbaar (sociaal voordeel).
  • De Rulingcommissie aanvaardde ook al meermaals dat bedrijven bij bijzondere gelegenheden (bv. 20-jarig bestaan) een niet-belast geschenk tot € 500 geven. De kost daarvan is wel niet aftrekbaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878