EXTRALEGAAL PENSIOEN - 25.11.2014

Optimaliseer de eindvervaldag!

In principe loopt uw VAPZ of groepsverzekering af op 60 jaar of op 65 jaar. Waarom situeert u de ‘vervaldag’ echter beter niet op het einde van een jaar?

Het juiste jaar. Een pensioenverzekering heeft altijd een eindvervaldag. Dit is de dag waarop uw verzekeraar de verzekering uitbetaalt. Omwille van fiscale redenen mag die zich niet vóór uw 60ste verjaardag situeren. De gunstige taxatievoeten gelden immers pas daarna.

De juiste maand. Buiten het fiscale aspect is er echter ook nog zoiets als het rendement van de pensioenverzekering. Welnu, ook als we hierover spreken, is de juiste keuze inzake de vervaldag belangrijk. Dat heeft te maken met de eventuele winstdeelname voor het laatste jaar.

Voorbeeld. Stel, u verjaart op 15 december. Dan is de vervaldag van uw pensioenverzekering wellicht 15 december van jaar x (bv. het jaar waarin u 65 wordt). De verzekeraars kennen echter alleen een winstdeelname toe op contracten die op 1 januari nog ‘in voege zijn’. Dat is contractueel zo vastgelegd in nagenoeg alle contracten. Als uw pensioenverzekering op 15 december vervalt, bent u dus de winstdeelname over een heel jaar kwijt! Ook al bedraagt de winstdeelname bv. maar 1%, op een reserve van het laatste jaar van € 100.000, er valt dan toch al € 1.000 in het water.. .

Tip. De oplossing is eenvoudig: situeer de eindvervaldag in het begin van het jaar (zeker als u laat verjaart). U kunt bv. laten voorzien dat de eindvervaldag 15 januari is van het jaar dat volgt op uw 60/65ste verjaardag. Dit is perfect onderhandelbaar, u moet er alleen aan denken.

Ook voor bestaande contracten mogelijk? Sommige verzekeraars kunnen (technisch gezien) vlot de uitkering verplaatsen van bv. november 2020 naar februari 2021. Anderen kunnen/willen dit niet.

Tip. Vraag in een dergelijke situatie op de eindvervaldag niet het volledige bedrag op, maar laat nog een tijdje (bv. tot eind januari van het jaar dat volgt) een minimumbedrag staan zodat er toch nog een winstdeelname uitgekeerd moet worden. Welk minimum er dan precies vereist is, varieert van verzekeraar tot verzekeraar.. .

Een winstdeelname over een bepaald jaar wordt in principe alleen uitgekeerd als het contract nog loopt in januari van het jaar dat volgt. Situeer de vervaldag dus bij voorkeur in het begin van een jaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878