BELEGGEN - 27.11.2014

Opletten voor obligatiecrash?

Veel beheerders raden hun klanten uit vrees voor een obligatiecrash nog steeds af om langlopende obligaties in euro in portefeuille te nemen. Is dat wel terecht?

Rentestijging. Als de rente stijgt, dan daalt de koers van uw obligaties. Hoe langer de looptijd van de obligatie, hoe meer uitgesproken de koersdaling. Nu de rente zich op ongeziene dieptepunten bevindt, raden een aantal beheerders hun klanten daarom aan om enkel nog obligaties met middellange looptijden (bv. 5 jaar) in portefeuille te nemen. Als de rente zou gaan stijgen, dan beperkt u op die manier immers de impact van de koersdaling.

Terecht? Probleem is dat de rentevergoedingen op dat soort looptijden nog een stuk lager liggen (bv. 0,52% Siemens op 6 jaar of 0,4% Linde op 5 jaar). Daarnaast is het nog maar de vraag of er op korte termijn in de eurozone wel een rentestijging zit aan te komen. De economie in de eurozone zit in het slop. De ECB overweegt nu nog drastischere maatregelen om te proberen om de groei aan te zwengelen (de fameuze € 1.000 miljard liquiditeitsinjectie van Mario Draghi). Als die maatregelen er effectief komen, dan zullen zij de rente nog een stuk verder naar omlaag duwen. Als er dus al een rentestijging komt, dan is die niet voor morgen. Die rentestijging zal wellicht ook zeer geleidelijk plaatsvinden, zodat de schade voor uw obligatieportefeuille sowieso beperkt blijft.

Strategie. Als u met uw obligatiebeleggingen in euro nog ietwat rendement wilt realiseren, dan opteert u dus beter toch voor langere looptijden. Met wat zoeken kunt u op 8 à 10 jaar immers nog brutorendementen tot 2% halen. Probeer wel te vermijden dat u de vervaldagen van uw obligaties te veel concentreert op één moment in de tijd, bv. allemaal in 2024. Voor uw obligatiebeleggingen in andere munten (bv. USD) kunt u eventueel wel voor iets kortere looptijden opteren.

Nood breekt wet. Obligaties in euro met middellange looptijden (bv. 5 jaar) kopen heeft geen zin. Wie rendement zoekt, kiest voor het eurogedeelte van zijn portefeuille dus het best voor langere looptijden. Spreid uw vervaldagen wel in de mate van het mogelijke in de tijd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878