BEVEILIGING - 24.11.2014

Wie moet er nog snel beveiligen?

Het fiscaal voordeel voor het beveiligen van woningen tegen inbraak en brand zal voor sommigen vanaf 2015 verdwijnen. Wie precies moet er snel zijn?

Die belastingvermindering van 30%? Daar gaat het inderdaad om. Wie een woning laat beveiligen tegen inbraak en/of brand, geniet daarvoor een belastingvermindering van 30% met een maximum van thans ongeveer € 750. Vereist is wel dat het om specifieke werken gaat, uitgevoerd door een aannemer én dat u de factuur betaald heeft!

Tip. Die vermindering geldt voor elke woning, niet alleen voor uw eigen woning. Ook voor een tweede woning kunt u deze belastingvermindering m.a.w. genieten. Het maximum geldt daarbij overigens per woning.

Vanaf 2015 niet meer in Vlaanderen en Wallonië! Dat is zo alleszins te lezen in de twee ontwerpdecreten ter zake. Die belastingvermindering is thans immers een regionale bevoegdheid en twee gewesten opteren er dus voor om deze om budgettaire redenen af te schaffen.

Wat telt, is waar u zal wonen op 01.01.2016! Van belang ter zake is inderdaad niet de plaats van de woning die u laat beveiligen, maar wel uw woonplaats op 1 januari van het aanslagjaar. Aangezien de vermindering afgeschaft wordt vanaf inkomstenjaar 2015, is het dus uw woonplaats op 1 januari 2016 die bepalend zal zijn. Tegen dan kan er nog veel water naar de zee vloeien natuurlijk...

Tegen dan in Brussels gewest wonen en méér tijd? Jawel. Woont u nu in Vlaanderen, maar op 1 januari 2016 in het Brussels gewest, dan geniet u de Brusselse belastingvermindering voor om het even welke woning in België die u in 2015 heeft laten beveiligen. Hetzelfde geldt uiteraard voor wie nu reeds in het Brussels gewest woont en niet van plan is om te verhuizen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het Brussels gewest zelf tegen dan de vermindering niet afgeschaft heeft...

Nu in 2014 is dus het meest zeker? Zonder meer. Zorgt u ervoor dat u op zijn minst de voorschotfactuur betaald heeft in 2014, dan geniet u sowieso nog de belastingvermindering in de drie gewesten.

Voor beveiliging beroepslokalen ook geen haast! Dat klopt! Dat zijn dan immers beroepskosten, al dan niet via afschrijvingen en die zijn dan in principe gewoon voor 100% aftrekbaar. Om het kantoor dat deel uitmaakt van uw woning te beveiligen, heeft u dus tijd genoeg.

Voor beroepsmatige beveiliging wijzigt er niets en moet u zich alvast niet haasten. Voor een privéwoning betaalt u het best nog de factuur of een voorschot in 2014 om absoluut zeker te zijn, ongeacht waar u nu woont.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878