SOFTWARE - WINDOWS - 13.11.2014

Beter bestandsbeheer met alternatieve Verkenners

De Verkenner (of Explorer) in Windows gebruikt u vast en zeker elke dag. Er zijn echter alternatieven waarmee u nog sneller bestanden en mappen kunt beheren en die extra mogelijkheden bieden. Welke zijn de moeite waard?

FreeCommander

FreeCommander ( http://www.freecommander.com ) is de bekendste alternatieve Verkenner en hij is ook volledig gratis. Het programma werkt op elke recente Windows-versie vanaf XP en is in vele talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. U kunt de tool installeren of de ‘portable’ versie downloaden voor op een usb-stick. Net als andere alternatieve bestandsbeheerders heeft FreeCommander twee inhoudsvensters of dual panes . Dit betekent dat u links een map kunt weergeven en rechts een andere map, zodat u gemakkelijk heen-en-weer kunt kopiëren of verplaatsen. Verder kunt u met FreeCommander mappen automatisch vergelijken en synchroniseren (handig tussen meerdere computers op het netwerk). Ook is er een Quick Viewer Panel , zodat u afbeeldingen en bepaalde andere bestandstypes meteen als miniatuurweergave kunt zien. Met F-toetsen kunt u snel bepaalde handelingen uitvoeren (kopiëren, verplaatsen, bewerken, nieuwe map aanmaken, enz.). U kunt ook favoriete mappen aanduiden en snel zip-bestanden bekijken. Met gratis plug-ins is het ook mogelijk om andere archieven zoals rar en 7z(ip) te bekijken. Tip. Er is steeds een heel recente openbare bètaversie beschikbaar op de website, die erg stabiel is en extra mogelijkheden toevoegt. Een aanrader!

Nog meer mogelijkheden met Xplorer2

Xplorer2 ( http://zabkat.com/x2lite.htm ) is een goed alternatief. De taal, ook het Nederlands, kunt u kiezen tijdens de installatie. Hier krijgt u zelfs een triple pane- interface: links ziet u steeds een volledige boomstructuur van alle mappen, zodat u gemakkelijk een map kunt kiezen voor de andere twee vensters. Tip. Met Tab kunt u snel tussen de twee panes switchen. U kunt verder ook tabbladen toevoegen met Ctrl-Insert of via het menu. De lite-versie van Xplorer2 is gratis; voor de Pro-versie betaalt u € 29 (na 21 dagen gratis test). De Pro-versie voegt tegenover de gratis versie zoekmogelijkheden toe, net als het aanmaken van folder groups om alle open mappen en tabbladen op te slaan, statistieken en aanpasbare sneltoetsen.

Tip. Van de Pro-versie is er ook een aparte 64 bitsversie. De Lite-versie (32 bits) werkt echter ook perfect op een 64 bitssysteem.

Total Commander: de nestor

Total Commander ( http://www.ghisler.com ) bestaat sinds 1993 als alternatieve verkenner. Het pakket ziet er nogal ouderwets uit, maar is erg krachtig, met o.a. meerdere panes , uitstekende zoekmogelijkheden, ingebouwde ftp en de mogelijkheid om bestanden te vergelijken. Gecomprimeerde bestanden worden goed ondersteund (zip, rar, arj, enz.). Er zijn ook een tiental add-ons beschikbaar, waaronder pdf-viewers en back-uptools. Total Commander is er voor 32 bits- en 64 bits-Windows en kunt u één maand gratis uitproberen. Registratie kost € 37.

Nuttige tips voor de gewone Verkenner

Wilt u niet overschakelen naar een andere Verkenner? Met deze Lifehacker tips and tricks ( http://lifehacker.com/navigate-files-like-a-pro-with-these-windows-explorer-t-1466669311 ) haalt u meer uit de standaard-Verkenner, zoals het gemakkelijk selecteren van meerdere bestanden of het werken met sneltoetsen.

Probeer FreeCommander als een volledig gratis en uitstekende alternatieve Verkenner met twee inhoudsvensters. U kunt er ook mappen mee synchroniseren en vergelijken. Wilt u nog meer mogelijkheden, kijk dan naar Xplorer 2 Pro, maar die kost na de gratis test wel € 29.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878