SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 19.11.2014

Stop uw eenmanszaak nu, op haar toppunt

Zit u in een eenmanszaak en overweegt u om die onder te brengen in een vennootschap, dan kunt u een prijs vragen voor uw cliënteel. Hoeveel bedraagt die prijs fiscaal gezien dan het best en waarom is dat dit jaar extra van belang?

Van eenmanszaak naar vennootschap

Einde eenmanszaak. U baat uw zaak momenteel uit als eenmanszaak, maar op voorspraak van uw boekhouder overweegt u nu toch om ze om te vormen naar een bvba. Fiscaal gezien is dat veel interessanter, heeft uw boekhouder u beloofd, want er kan dan veel meer geoptimaliseerd worden.

Sociaal gezien blijft u wel zelfstandige. Dat is inderdaad zo. U wordt dan zaakvoerder van uw bvba of m.a.w. bedrijfsleider en dat maakt op sociaal vlak geen verschil. Ook dan bent u m.a.w. zelfstandige en moet u nog altijd per kwartaal sociale bijdragen betalen aan uw sociale kas.

Fiscaal optimaliseren bij de omvorming

Hoeveel brengt u dat op? Verkoopt u uw eenmanszaak aan de bvba die u eerst oprichtte, dan houdt dat in dat u een stuk ‘materieel’ verkoopt aan die vennootschap. Er hangt m.a.w. een prijskaartje vast aan de inrichting, de stock, eventueel aan het pand zelf e.d. Het gaat dan om de tastbare zaken, de zgn. materieel vaste activa.

Ook uw klanten zijn iets waard. Naast het materiële is er inderdaad ook nog het immateriële of m.a.w. het klantenbestand dat u al die jaren opgebouwd heeft. Ook daar kunt u een prijs voor vragen aan uw vennootschap.

Hoe zwaar wordt u belast? Dat hangt ervan af. Het goede nieuws is dat de prijs die u afspreekt, zelden als een gewoon beroepsinkomen belast zal worden. Er zal dus m.a.w. niet direct 50% van naar de fiscus gaan.

Een stuk tegen 16,5%. Het verschil tussen wat u krijgt voor die materieel vaste activa en het bedrag dat ze volgens uw boekhouding waard zijn, wordt als meerwaarde belast tegen 16,5%. Dat valt dus nog enigszins mee…

Uw cliënteel in principe tegen 33%. Het tarief ligt al iets hoger voor de vergoeding die u vraagt voor uw cliënteel, maar nog altijd onder dat + 50%-tarief. Ook daar mag u echter niet overdrijven.

Let op! Vraagt u meer dan de winst van de afgelopen vier jaar – er wordt in dat verband soms nog gesproken over de zgn. 4x4-regel – dan wordt het gedeelte dat u ‘te veel’ vraagt, toch belast volgens de progressief oplopende tarieven.

Tip. Vandaar dat u uw eenmanszaak dus het best stopt op haar toppunt, om zo een hogere cliënteelvergoeding tegen ‘slechts’ 33% te laten belasten.

De vier voorbije jaren? Jawel. Verkoopt u uw eenmanszaak nu in 2014 aan een nieuw opgerichte bvba, dan zijn het dus de winsten van de jaren 2010 t.e.m. 2013 die ter zake van belang zijn. Het jaar 2014 zelf telt m.a.w. niet mee.

Waarom dit jaar extra voordelig?

Voor uw sociale bijdragen! In principe betaalt u ook sociale bijdragen op uw zgn. stopzettingsmeerwaarden of m.a.w. op de prijs die u krijgt van uw bvba voor uw activa en uw cliënteel. Dat kan dan uiteraard een dure zaak worden. Voor dit jaar is dat evenwel niet het geval!

Het jaar 2014 telt niet mee! Vanaf 2015 worden uw sociale bijdragen nl. niet meer berekend op uw inkomsten van drie jaar terug, maar op die van het jaar zelf. Uw inkomen van 2014 telt dus m.a.w. niet meer mee voor de berekening van uw sociale bijdragen van 2017.

De prijs voor de overname van uw klanten wordt belast tegen 33%, tenzij u er meer voor vraagt dan de winst van de voorbije vier jaar. Aangezien 2014 echter niet meer meetelt voor de berekening van uw sociale bijdragen, maakt het niet uit dat u dit jaar extra veel verdient door de stopzetting van uw eenmanszaak.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878