VERZEKERINGEN - BRANDPOLIS - 19.11.2014

Uw buur zorgt voor water- of brandschade in uw zaak

Een collega kreeg af te rekenen met waterschade in zijn zaak. Dat water kwam van het appartement boven zijn zaak. De huurder daarvan bleek echter geen verzekering afgesloten te hebben. Wat is er voor u in zo’n geval van belang?

Wie draait op voor uw schade?

Veroorzaakt door buur. In het appartement boven de zaak van uw collega was er blijkbaar een serieus waterlek. Daardoor kreeg hij af te rekenen met waterschade in zijn zaak. Het had echter ook rook-, water- of brandschade kunnen zijn als gevolg van een brand in het bovenliggende appartement. Dat maakt niet uit voor de daaropvolgende verzekeringsproblematiek waarmee uw collega geconfronteerd werd.

De buur is huurder. De bewoner bleek het bovenliggende appartement te huren. In zo’n geval rijst natuurlijk de vraag of de oorzaak van de schade valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van dat appartement (bv. een gebroken leiding in de muur) of van de huurder (bv. kraan vergeten dichtdraaien met een ‘overstroming’ tot gevolg). Dat is natuurlijk van belang om te bepalen wie finaal voor de schade moet opdraaien.

Geen polis afgesloten?! Bij uw collega werd al snel duidelijk dat de wateroverlast door de huurder veroorzaakt werd. Die huurder bleek echter geen verzekering afgesloten te hebben. Op de koop toe leefde hij voornamelijk van OCMW-uitkeringen.

Draait u daar mogelijk zelf voor op? Uw collega vreesde inderdaad het ergste. Toch moet u in zo’n geval niet panikeren. Belangrijker nog: blijf niet bij de pakken zitten. Schiet meteen in actie zodra u water- of brandschade lijdt.

Wat is voor u van belang?

Expert voor de nodige vaststellingen. U doet er in zo’n geval inderdaad goed aan om meteen een expert van de verzekering langs te laten komen om uw schade te laten opmeten. Hij kan u ook adviseren hoe u nadien alle schadeposten verder moet opvolgen en ‘documenteren’ om maximaal vergoed te worden.

Spreek uw eigen verzekeraar aan. Dat klopt! Neem contact op met uw makelaar. Vraag hem niet alleen om zo snel mogelijk zo’n expert langs te sturen, maar geef ook het schadegeval op zich aan. Het is immers uw eigen brandverzekeraar die u zal moeten vergoeden. Uw brandpolis dekt immers alle brand- en waterschade, ook als de oorzaak daarvan niet in uw zaak ligt, maar bij een buur.

Die kan de kosten verhalen. Het is dus ook niet aan u om uit te vlooien waar precies de oorzaak van de schade ligt, bij de eigenaar dan wel de huurder. Lig er ook niet wakker van of ze wel verzekerd zijn. Het is immers het probleem van uw brandverzekeraar om de schadevergoeding die hij aan u uitbetaalt, verhaald te krijgen op (de verzekeraar van) de eigenaar, dan wel de huurder en er desnoods een zaak van te maken als de ene de zwarte piet naar de andere doorschuift.

Ook misgelopen inkomsten? Dat hangt ervan af. Als u uw brandpolis uitgebreid heeft met de dekking ‘bedrijfsschade’ en dat niet alleen na brand, maar ook bij waterschade, dan moet úw verzekeraar met geld over de brug komen. In het andere geval moet u, als u die schadepost ook vergoed wilt zien, zelf uw centen zien vast te krijgen.

Tip. Is er betwisting over wie schuld treft en dus finaal uw mislopen inkomsten moet betalen, dan geniet u wellicht rechtsbijstand, nl. via uw polis BA uitbating, uitbreiding rechtsbijstand na brand of een globale rechtsbijstandspolis. Laat uw makelaar dat voor uw geval verduidelijken.

Uw brandpolis dekt alle brand- en waterschade, ook als de oorzaak daarvan niet in uw zaak ligt. Spreek in het voorkomende geval dus sowieso uw eigen makelaar aan. Vraag dat hij zo snel mogelijk een expert langsstuurt om de schade op te meten en dat hij ervoor zorgt dat uw verzekeraar u zo snel mogelijk uitbetaalt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878