WONINGFISCALITEIT - 10.11.2014

Niet alleen voor de woonbonus moet u snel zijn...

U gaat een lening aan om uw privéwoning te verbouwen. Vermits u nog een tweede verblijf heeft, heeft u toch geen recht op de zgn. woonbonus en dus hoeft u zich niet echt te haasten, dacht u. Niets is echter minder waar! Hoezo?

Voor de woonbonus moet u snel zijn?

Waar woont u? Dat is sinds de zesde staatshervorming inderdaad van belang. De huidige woonbonus is nog een federale belastingvermindering, maar die wordt vanaf 2015 sowieso een gewestelijke bevoegdheid. Of u m.a.w. snel zal moeten zijn om de huidige woonbonus nog te kunnen genieten, is afhankelijk van het gewest waarin uw eigen woning dan gelegen zal zijn.

In Vlaanderen? Ja, dan moet u snel zijn. Op Vlaams niveau is er nl. al aangekondigd dat het fiscaal voordeel van de woonbonus verlaagd zal worden ten opzichte van de huidige regeling. Dat zal evenwel pas gelden voor leningen vanaf 2015.

In Brussel en Wallonië? Daar geldt eerder het omgekeerde. Beide gewesten zijn m.a.w. geneigd om de woonbonus aantrekkelijker te maken dan de huidige regeling om jonge gezinnen aan te trekken. Snel zijn is dan net niet nodig...

U wilt alleen de ‘gewone interestaftrek’

Wat is die ‘gewone interestaftrek’? Die komt er kortweg op neer dat u de interesten die u betaalt op een lening voor een onroerend goed in aftrek brengt van uw belastbare onroerende inkomsten. U kunt door die aftrek m.a.w. uw onroerende inkomsten op nul zetten.

Welke onroerende inkomsten? Dat is meestal het kadastraal inkomen (ki) van uw tweede verblijf of van een pand dat u verhuurt voor privébewoning. Heeft u een beroepsmatige huurder, dan zijn het de effectieve huurinkomsten die bij u belastbaar zijn als onroerende inkomsten. Het ki wordt in principe ook nog verhoogd met 40%.

Hoe dan op nul zetten? Met de interesten op een zgn. onroerendgoedlening. U kunt dus m.a.w. perfect een lening aangaan om uw eigen woning te verbouwen én de interesten op die lening gebruiken om uw onroerend inkomen van bv. uw tweede verblijf op nul te zetten.

Goed om te weten. Vereist is alleen dat die lening dient om een onroerend goed te kopen, te bouwen of te verbouwen. Het hoeft dus geen hypothecaire lening te zijn op minstens tien jaar.

Voorbeeld. U wilt een veranda aanbouwen aan uw eigen woning. U leent daarvoor € 25.000 bij de bank op 5 jaar. Het kadastraal inkomen van uw tweede verblijf is € 1.500. Uw onroerend inkomen is derhalve € 1.500 x 1,7 (index) x 1,4 = € 3.570. Welnu, de interesten die u betaalt op uw verandalening zijn aftrekbaar van die € 3.570. Het saldo wordt belast tegen de gewone tarieven tot 50%.

Niet meer mogelijk vanaf 2015! De eigen woning is dan nl. een bevoegdheid van de gewesten en uw tweede verblijf blijft een federale bevoegdheid. Dat komt er kortweg op neer dat de interesten van een gewone lening voor verbouwingen aan uw eigen woning, niet meer aftrekbaar zijn van uw onroerend inkomen dat voortkomt uit o.m. een tweede verblijf.

Tip 1. Voor alle leningen tot 31.12.2014 blijft dit fiscaal voordeel nog wel behouden. Wilt u dit nog genieten, dan moet u dus snel zijn.

Tip 2. Wilt u een veranda aanbouwen aan uw tweede verblijf, dan wijzigt er ook niets. De interesten op een lening die daarvoor aangegaan is, blijven wel aftrekbaar van het onroerend inkomen van dat tweede verblijf.

De interesten van een gewone lening voor een verbouwing van uw eigen woning zijn aftrekbaar van uw onroerende inkomsten die voortkomen van een tweede verblijf, een verhuurd appartement, enz. Dit kan evenwel nog slechts voor leningen aangegaan tot eind 2014. Haast u dus als u dit alsnog overweegt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878