EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 06.11.2014

Hoger loon? Herbekijk dan uw aanvullend pensioen…

Is uw loon nu hoger dan enkele jaren geleden, dan is het normaal gezien interessant om uw premie groepsverzekering of individuele pensioentoezegging te laten herberekenen. Waarom is dat zo en welke optimalisatie is er nog mogelijk?

Hoger loon, hogere jaarlijkse premie

Link tussen loon en groepsverzekering. De premie die uw vennootschap betaalt voor uw groepsverzekering of uw individuele pensioenverzekering (IPT) is aftrekbaar voor zover u de zgn. 80%-grens respecteert. Die komt erop neer dat uw wettelijk pensioen plus uw aanvullende pensioenen niet hoger zijn dan 80% van uw laatste normale brutoloon. Een logisch gevolg van deze zgn. 80%-regel is dan ook dat wanneer uw loon nu hoger is dan enkele jaren geleden, er een hogere premie aftrekbaar is.

Tip. De berekening is tamelijk complex, maar uw verzekeraar doet dit voor u.

Privévoordelen zijn ook loon. Een aantal privé belastbare voordelen zijn de laatste jaren fors gestegen. Denk maar aan het voordeel gratis woning, gratis verwarming en elektriciteit en normaal gezien ook uw voordeel gratis auto. Deze voordelen zijn in principe ook ‘loon’ voor de 80%-grens. Dus zelfs als uw gewone loon niet verhoogd is, is er wellicht toch een hogere premie aftrekbaar.

Let op! Enkel het loon dat u ten minste maandelijks krijgt, telt mee. Dit geldt ook voor de voordelen. Meld ze dus aan uw sociaal secretariaat zodat ze correct verwerkt kunnen worden op uw maandelijkse loonfiche.

Tip. De aftrekbare premie van uw VAPZ is ook afhankelijk van de 80%-grens. Bekijk eerst of het hogere loon ook een hogere VAPZ-premie mogelijk maakt. Fiscaal is immers een VAPZ normaal iets interessanter dan een groepsverzekering of IPT.

Let op! De aftrekbare VAPZ-premie is wel beperkt tot 8,17% van uw nettoloon van drie jaar geleden en mag voor 2014 maximaal € 3.027,09 bedragen.

Hoger loon, ook het verleden inhalen

Via een zgn. backservicepremie. Een backservice of inhaalpremie betekent dat u mag doen alsof u in het verleden een even hoog loon had als nu. Voor de voorbije jaren mag u dus premies ‘inhalen’ die berekend worden op uw huidige loon.

Let op 1! Uw verzekeringscontract moet zo’n backservicepremie wel toelaten. Laat uw contract dus aanpassen als dat niet het geval is.

Let op 2! Voor een VAPZ kan een backservice niet.

U mag die spreiden. U bent niet verplicht om zo’n backservicepremie in één keer te betalen. U mag die ook spreiden over enkele jaren volgens de financiële mogelijkheden van uw vennootschap.

Positief fiscaal gevolg. Inderdaad! Is uw vennootschap onderworpen aan het verlaagd vennootschapstarief, dan kan ze door de spreiding van de backservicepremie soms, maar niet altijd, nog wat meer belastingen besparen.

Voorbeeld. Uw vennootschap heeft zowel in 2014 als 2015 een belastbare winst van € 60.000 en is voor beide jaren onderworpen aan het verlaagd tarief. Betaalt ze in 2014 een backservicepremie van € 50.000, dan is de belasting voor beide jaren samen € 19.917,63 (€ 2.497,75 + € 17.419,88). Spreidt ze die premie over de twee boekjaren en betaalt ze twee keer € 25.000, dan is de belasting voor beide jaren samen € 18.874,75 (€ 9.437,38 + € 9.437,38) of € 1.043 minder.

Let op! Gespreid betaalde premies renderen wel later dan een eenmalige premie en zijn dus iets hoger voor eenzelfde pensioenkapitaal, terwijl anderzijds de winstdeelnames lager zullen zijn.

Een hoger loon en/of hogere privévoordelen maken dat uw vennootschap naast een hogere jaarlijkse premie groepsverzekering ook een inhaalpremie kan betalen. Door die laatste te spreiden over meerdere jaren kan dat, in geval van het verlaagd vennootschapstarief, ook nog een belastingbesparing opleveren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878