VLAAMS GEWEST - PREMIES - 17.11.2014

De stand van zaken van de Vlaamse renovatiepremies...

De Vlaamse overheid wijzigde recentelijk de Vlaamse renovatiepremie. Wat wijzigt er precies? Hoe zit dat dan met de andere Vlaamse premies die momenteel bestaan en met de belastingvermindering voor dakisolatie?

Nieuwe regeling renovatiepremie

Wijziging vanaf 1 december. Vanaf 1 december 2014 kunt u geen renovatiepremie meer aanvragen bij de Vlaamse overheid. Die wordt vanaf dan immers omgezet in een belastingvermindering (besluit Vlaamse regering van 29.10.2014, BS 04.11.2014) .

Minder voordelig dan? Ja en neen. Het bedrag dat u krijgt, blijft hetzelfde. U kunt vanaf de zomer 2015 een aanvraag doen voor deze belastingvermindering bij Wonen Vlaanderen. In plaats van uw premie ontvangt u dan een attest dat u bij uw belastingaangifte voegt. De belastingvermindering wordt u dan wel in drie schijven toegekend. De procedure is dus niet alleen omslachtiger, u zal ook veel langer moeten wachten op uw centen...

Voorwaarden wijzigen niet. De voorwaarden om een belastingvermindering te krijgen, blijven dezelfde als voor het verkrijgen van de renovatiepremie. De woning moet 25 jaar oud zijn, de aanvrager mag geen andere woning bezitten en het totale factuurbedrag moet minimaal € 10.000 bedragen. Er blijven ook redelijk strikte inkomensgrenzen bestaan. Zo mag het belastbaar inkomen voor gehuwden of samenwonenden niet hoger zijn dan € 57.990, te verhogen met € 3.250 per persoon ten laste.

Nog snel zo’n aanvraag indienen? Alle aanvragen die ingediend worden vóór 1 december 2014, vallen onder het oude regime. De juiste aanvraagdatum wordt bepaald door de poststempel van de zending. Verstuur uw aanvraag dus het best aangetekend zodat u deze datum kunt bewijzen.

Ook als er reeds contract met aannemer is! Heeft u reeds een contract met een aannemer gesloten vóór 4 november 2014 en meldt u dit vóór 1 december, dan komt dit ook nog in aanmerking. U heeft dan nog tot 28 februari 2015 om de facturen in te dienen. Meer informatie hierover vindt u op http://www.wonenvlaanderen.be.

En de andere Vlaamse premies?

Premies van de netbeheerder. De Vlaamse overheid geeft in samenwerking met de netbeheerders premies om energiebesparende investeringen aan te moedigen. De Vlaamse overheid liet intussen weten dat de bestaande premies van 2014 voor woningen en appartementen behouden blijven in 2015. Ook de premies voor bedrijven zouden nog een jaar blijven.

Let op! Er zijn wel plannen om deze premies in de toekomst af te bouwen. Wijzigingen zullen in principe ingaan vanaf 1 januari 2016.

En de Vlaamse verbeteringspremie? Ook die premie van € 1.250 voor aanpassingswerken loopt nog verder. De minister liet al weten dat er nog geen plannen zijn om deze premie te wijzigen.

Belastingvermindering dakisolatie. De overheid geeft een belastingvermindering als u investeert in dakisolatie. Voor investeringen kunt u een belastingvermindering krijgen van 30% van het factuurbedrag. Er geldt wel een maximumbedrag. Ook deze belastingvermindering valt sinds juli 2014 onder Vlaamse bevoegdheid.

Let op! De plannen zijn momenteel om deze premie verder te laten lopen tot en met 2015. Het is de betalingsdatum die bepaalt voor welk inkomstenjaar de factuur ingediend kan worden (dus niet de factuurdatum).

De renovatiepremie wordt vanaf 1 december 2014 omgezet in een belastingvermindering die over drie jaren gespreid zal worden. De andere Vlaamse premies en de belastingvermindering voor dakisolatie zullen volgens de laatste informatie alvast ook in 2015 nog verder lopen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878